Νέα έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου –γνωστό ως «βίβλος της ψυχιατρικής»-, στο οποίο στηρίζονται οι ψυχιατρικές διαγνώσεις, βγήκε στη δημοσιότητα.

Στο εγχειρίδιο αυτό βασίζονται ουσιαστικά οι ψυχιατρικές διαγνώσεις κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας που ήταν υπεύθυνοι για τις αλλαγές στο εγχειρίδιο έλαβαν υπόψη τους τα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τους τρόπους διάγνωσης των ψυχικών διαταραχών. Οι αλλαγές παρουσιάστηκαν από την Αμερικανική Ένωση Ψυχιατρικής (ΑΡΑ).

Η νέα «βίβλος της ψυχιατρικής», που αποτελεί την 5η έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου (DSM-5), αντιμετωπίστηκε με αμφισβήτηση. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι το νέο εγχειρίδιο μετατρέπει φυσιολογικές συμπεριφορές, όπως είναι το πένθος, σε ψυχικές ασθένειες.

Μάλιστα, ο καθηγητής Peter Kinderman, υπεύθυνος του Ινστιτούτου Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, τονίζει ότι η νέα «βίβλος» «θα μειώσει τα κατώτατα διαγνωστικά όρια και θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που θα διαγιγνώσκονται με ψυχική νόσο».

Μια ακόμα κριτική που γίνεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο είναι σχετικά με τον τρόπο που αυτό κατηγοριοποιεί τις ασθένειες βασισμένο στα συμπτώματα. Ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, δρ. Thomas Insel, έγραψε στο ιστολόγιό του ότι «σε αντίθεση με τους ορισμούς μας για την ισχαιμική καρδιοπάθεια, το λέμφωμα ή το AIDS, οι διαγνώσεις του DSM βασίζονται απλώς σε μια πλειοψηφούσα γνώμη για ομάδες κλινικών συμπτωμάτων, και όχι σε αντικειμενικούς εργαστηριακούς δείκτες».

«Σε άλλους κλάδους της ιατρικής, αυτό θα ισοδυναμούσε με τη δημιουργία διαγνωστικών συστημάτων που βασίζονταν στη φύση του πόνου στο στήθος ή την ποιότητα του πυρετού», συνεχίζει.

Από την άλλη πλευρά, οι δημιουργοί του νέου εγχειριδίου υποστηρίζουν ότι «οι αλλαγές θα βοηθήσουν τους ειδικούς της ψυχικής υγείας να αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ψυχικές διαταραχές».