Μήπως η μανία με τις selfies μάς στέλνει στον πλαστικό χειρουργό; Μία νέα έρευνα διαπιστώνει ότι όλο και περισσότεροι νέοι ενδέχεται να καταφύγουν στο νυστέρι προκειμένου να μικρύνουν την μύτη τους. Συγκεκριμένα, το 42% των πλαστικών χειρουργών αναφέρει στην βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ότι πάρα πολλοί πελάτες τους ζητούν ρινοπλαστική έτσι ώστε να δείχνουν πιο όμορφοι στο Facebook και το Tweeter.

Οι πλαστικές επεμβάσεις & τα selfies

«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα selfies, ή αλλιώς τα
αυτοπορτρέτα, αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και δεν
απεικονίζουν τις πραγματικές διαστάσεις τους», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός δρ. Boris Paskhover.
«Είναι αρκετοί εκείνοι που έρχονται στο ιατρείο μου για πλαστική
επέμβαση στη μύτη δείχνοντάς μου τις selfies τους. Τότε είμαι
υποχρεωμένος να τους εξηγήσω ότι το πρόσωπό τους στην πραγματικότητα δεν
φαίνεται το ίδιο όπως σε αυτές τις φωτογραφίες». Μάλιστα, ο δρ. Paskhover και οι
συνάδελφοί του ανέπτυξαν έναν μαθηματικό τύπο ώστε να περιγράψουν
ακριβώς πόσο τα αυτοπορτρέτα παραμορφώνουν το πρόσωπο. Ανακάλυψαν ότι τα selfies που βγαίνουν από απόσταση 30 εκ. αυξάνουν εως και 30% το μέγεθος
της μύτης στους άνδρες και 29% στις γυναίκες.
Aυτό είναι μία απεικόνιση του κεφαλιού και του προσώπου έτσι όπως φαίνεται από πάνω, η γραμμή μεταξύ C και Ο αντιπροσωπεύει τη γωνία λήψης της κάμερας και η γραμμή μεταξύ Ν και Ζ τη γωνία λήψης της μύτης.

Η μικρή απόσταση μεταξύ του προσώπου και της κάμερας του κινητού κάνει τη μύτη να φαίνεται κατά 30% μεγαλύτερη από την κανονική, επισημαίνουν οι ειδικοί, γι’ αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να καταφύγουν σε αισθητική επέμβαση.

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής του προσώπου, ένας στους τρεις πλαστικούς χειρουργούς δηλώνει ότι αυξήθηκαν οι πελάτες που θέλουν να βελτιώσουν μικρές ατέλειες στο πρόσωπό τους, προκειμένου να δείχνουν όμορφοι στα social media.

Μόνο το 2016 στην Αμερική, άνδρες και γυναίκες ξόδεψαν 16 δισ. δολάρια σε αισθητικές επεμβάσεις και οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν την αύξηση σε μεγάλο βαθμό στις selfies και στην αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εξηγεί στην Daily Mail o Dr Thomas Sterry.