Το σπίτι δεν είναι απλώς ένα μέρος για να εκφράσετε το προσωπικό σας στυλ ή για να χαλαρώσετε μετά από μια αγχωτική μέρα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο De La Salle στις Φιλιππίνες, η εσωτερική διακόσμηση και η οργάνωση ενός χώρου μπορεί να επηρεάσει θετικά – ή αρνητικά – την ψυχική σας υγεία.

Πώς θα δημιουργήσετε έναν χώρο που θα ηρεμεί την ψυχή σας

Το να νιώθετε ασφάλεια, άνεση και αυτοπεποίθηση στους χώρους διαβίωσής σας είναι μια πολύτιμη επένδυση του χρόνου σας, που αποδίδει οφέλη σε όλους τους τομείς της ζωής σας.

Αυτές είναι οι συμβουλές των περιβαλλοντικών ψυχολόγων για να δημιουργήσετε έναν χώρο που θα ηρεμεί την ψυχή σας:

#1 Περικυκλώστε τον εαυτό σας με δροσερά χρώματα

Τα άτομα με μπλε φόντο πίσω από το κεφάλι τους θεωρούνται πιο ικανά. Πώς θα το εφαρμόσετε αυτό στην διακόσμηση του σπιτιού: Είτε κοιτάζεστε στον καθρέφτη είτε σε μια βιντεοκλήση, ένα φόντο με ψυχρή απόχρωση θα μπορούσε να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας.

#2 Κοιτάτε στο μέλλον

Οι υπενθυμίσεις απογοητεύσεων δεν είναι ιδιαίτερα υγιείς για το πνεύμα μας. Μη διστάσετε να κομποστοποιήσετε τα νεκρά φυτά σας, να στείλετε επιστολές απόρριψης και λογαριασμούς στα σκουπίδια σας και να απαλλαγείτε απ’ οτιδήποτε σας θυμίζει χωρισμό. Αντ’ αυτού, μπορείτε να βάλετε στο χώρο σας αντικείμενα που είναι φιλόδοξα, όπως ένα χαλάκι γιόγκα ή ένα βιβλίο για την έναρξη μιας επιχείρησης. Μικρά αντικείμενα που αποτελούν ένα λογικό πρώτο βήμα προς έναν στόχο μπορεί να είναι κίνητρα.

#3 Κρατάτε το σπίτι σας καθαρό

Αισθάνεστε άγχος κάθε φορά που επιστρέφετε σπίτι κι αντικρίζετε το χάος; Ένα τακτοποιημένο σπίτι μπορεί να σας δώσει ενέργεια και να σας φέρει μια αίσθηση υπερηφάνειας. Εάν αυτό σας βοηθά να νιώσετε καλύτερα, αφιερώστε λίγο χρόνο τακτοποιώντας τα αντικείμενα και σκουπίζοντας τις επιφάνειες, ώστε το σπίτι σας να αντικατοπτρίζει τον καλύτερο σας εαυτό.

#4 Επιλέξτε προσεκτικά την διακόσμηση

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη σύνδεση μεταξύ της εσωτερικής διακόσμησης και της ψυχικής υγείας, επιλέξτε διακοσμητικά ή πίνακες που σας εμπνέουν. Μπορεί να είναι μια υπενθύμιση ενός επιτεύγματος ή φωτογραφίες των αγαπημένων σας προσώπων. Αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε, καθώς τα πολλά διακοσμητικά μπορεί να καταλήξουν να σας αποσπούν την προσοχή ή να προσθέτουν άγχος σε ένα δωμάτιο.

#5 Αποκτήστε ένα φυτό ή ένα κατοικίδιο

Η φροντίδα για κάποιον ή κάτι εκτός από τον εαυτό μας μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε αυτοπεποίθηση ή απλά να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Εάν τα φυτά και τα ζώα δεν είναι για εσάς, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τις δεξιότητές σας για να κάνετε κάτι για κάποιον άλλο. Σκεφτείτε να ψήσετε μερικά μπισκότα, να βοηθήσετε έναν φίλο σε μια μετακόμιση ή να οργανώσετε μια εκδήλωση με φιλανθρωπικό σκοπό.

#6 Οργανωθείτε πρακτικά

Η δημιουργία συστημάτων ή τεχνασμάτων μνήμης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ότι τα έχετε όλα υπό έλεγχο και να βελτιώσετε τις ρουτίνες σας. Για παράδειγμα, βάζετε πάντα τα κλειδιά και το πορτοφόλι σας στο ίδιο σημείο, ώστε να μην χάνονται όταν τα χρειάζεστε περισσότερο.

#7 Όταν ζείτε με κάποιον άλλον

Εάν δεν έχετε δικό σας υπνοδωμάτιο ή γραφείο στο σπίτι, δείτε αν μπορείτε να δημιουργήσετε ζώνες. Εάν δεν είναι δυνατοί οι χωριστοί χώροι, θα πρέπει να βρείτε από κοινού μια λύση που να ικανοποιεί σε κάποιο βαθμό όλους τους ενοίκους.