Όταν ενθαρρύνουν τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, οι ΜΚΟ και οι κυβερνητικές υπηρεσίες υποθέτουν συχνά ότι οι άνθρωποι δεν έχουν κίνητρα να δράσουν επειδή βλέπουν την κλιματική αλλαγή ως ένα πρόβλημα που θα επηρεάσει μακρινές περιοχές στο μέλλον.

Ενώ αυτή η έννοια, γνωστή ως «ψυχολογική απόσταση» θα μπορούσε να ισχύει, οι ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό One Earth ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν την κλιματική αλλαγή ως ένα σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα, ακόμη κι αν οι επιπτώσεις της δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές.

Διαβάστε επίσης: Αναπνοή: Γιατί θα γίνει πιο δύσκολη στο μέλλον;

«Δεν υπάρχουν σταθερές ενδείξεις ότι η αντίληψη της κλιματικής αλλαγής ως ψυχολογικά μακρινό πρόβλημα παρεμποδίζει τη δράση για το κλίμα, με μελέτες να αναφέρουν ανάμεικτα αποτελέσματα», γράφουν οι συγγραφείς, με επικεφαλής την Δρ. Anne M. van Valkengoed από το Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία.

Κλιματική αλλαγή VS «ψυχολογικής απόστασης»

Η Δρ. Anne M. van Valkengoed και οι συνάδελφοί της συνέλεξαν ευρήματα από δημοσκοπήσεις κοινής γνώμης που ρωτούσαν τους ανθρώπους σχετικά με τις απόψεις τους για την κλιματική αλλαγή, μερικές από τις οποίες περιλάμβαναν πάνω από 100.000 άτομα από 121 διαφορετικές χώρες.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι πάνω από το 50% των συμμετεχόντων πιστεύει στην πραγματικότητα ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει είτε τώρα είτε στο εγγύς μέλλον και ότι θα επηρεάσει τις τοπικές τους περιοχές, όχι μόνο μακρινά μέρη.

Η ομάδα εξέτασε επίσης τα ευρήματα αρκετών μελετών που σχεδιάστηκαν για να ελέγξουν τη σχέση μεταξύ ψυχολογικής απόστασης και κλιματικής δράσης. Από τις 26 αναθεωρημένες μελέτες, μόνο εννέα βρήκαν θετική συσχέτιση μεταξύ ψυχολογικής απόστασης και δράσης για το κλίμα.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η θέαση της κλιματικής αλλαγής ως επίπτωσης σε μακρινά μέρη και κοινότητες έκανε τους ανθρώπους να θέλουν να αναλάβουν περισσότερη δράση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι 25 από τις 30 μελέτες απέτυχαν να αποδείξουν ότι η πειραματική μείωση της ψυχολογικής απόστασης αύξησε τη δράση του κλίματος.

Η διάχυτη παρανόηση σχετικά με τη σχέση μεταξύ ψυχολογικής απόστασης και κλιματικής δράσης θα μπορούσε στην πραγματικότητα να εμποδίζει την πρόοδο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής λόγω της κοινωνικής επιρροής, προτείνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Για παράδειγμα, εάν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι άλλοι αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή ως ένα απόμακρο κίνδυνο και επομένως δεν αναλαμβάνουν δράση, ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να ενεργήσουν οι ίδιοι.

Επίσης, μπορεί να πιστεύουν ότι οι προσπάθειές τους είναι μάταιες επειδή η πραγματική περιβαλλοντική αλλαγή βασίζεται στις συνδυασμένες προσπάθειες πολλών.

«Συνιστούμε επομένως στους ερευνητές, τους φορείς επικοινωνίας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επικεντρωθούν στο πώς να αξιοποιήσουν τη διαπίστωση ότι πολλοί άνθρωποι ήδη αντιλαμβάνονται ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει εδώ και τώρα» αναφέρουν οι ερευνητές.