Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health & Place, τα άτομα που ζουν σε γειτονιές με περισσότερο πράσινο καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ λιγότερο από όσους δεν κατοικούν σε ανάλογα περιβάλλοντα, ενώ όσοι επισκέπτονται συστηματικά τη φύση τείνουν να μην καπνίζουν καθόλου. Η εν λόγω έρευνα ανέλυσε για πρώτη φορά δεδομένα από πολλές χώρες και διαφορετικά είδη επαφής με τη φύση, αναδεικνύοντας τη δυναμική των πράσινων χώρων ως εργαλείο για τη δημόσια υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι των πιο «πράσινων» γειτονιών, είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να είναι ενεργοί καπνιστές και 31% λιγότερες πιθανότητες να πίνουν καθημερινά αλκοόλ, σε σύγκριση με όσους ζουν σε περιοχές με λιγότερο πράσινο.

Τα ευρήματα ήταν σταθερά σε όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή μορφωτικού επιπέδου, υποδεικνύοντας ότι η ύπαρξη πρασίνου κοντά στην κατοικία ωφελεί όλους — και όχι μόνο συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι κάνουν σκόπιμες επισκέψεις στη φύση, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και μακριά από το σπίτι τους, έχουν, όπως αναφέρθηκε, λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν.

Η δύναμη της φύσης στην υγεία

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Δρ Λίαν Μάρτιν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Υγείας του Πανεπιστημίου του Έξετερ, δήλωσε:

«Το εύρημά μας ότι η φύση φαίνεται να ωφελεί όλους στην κοινωνία, είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία. Συμπεριλάβαμε πλήθος κοινωνικοοικονομικών παραγόντων και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη δεν εξαρτώνται από το εισόδημα ή την περιοχή διαμονής. Για όσους δεν ζουν κοντά σε πράσινους χώρους, οι σκόπιμες επισκέψεις στη φύση προσφέρουν επίσης τεράστια οφέλη.»

Η μελέτη όρισε ως οικιακό πράσινο χώρο (residential greenspace) φυσικά στοιχεία εντός 250 μέτρων από την κατοικία ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κήπων. Τα δεδομένα προήλθαν από την BlueHealth International Survey, μια διατομεακή μελέτη με 18.838 ενήλικες (9.645 γυναίκες) από 18 χώρες και διάφορες κοινωνικοδημογραφικές ομάδες.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα θετικά αποτελέσματα των πράσινων χώρων στη μείωση του καπνίσματος και της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να αξιοποιηθούν σε παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, όπως προγράμματα διακοπής καπνίσματος ή αντιμετώπισης της κατάχρησης αλκοόλ με τη χρήση της φύσης ως θεραπευτικό μέσο, επεσήμαναν οι επιστήμονες.

Ο συν-συγγραφέας της έρευνας Δρ Ματ Γουάιτ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης σχολίασε:

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι απλή σύμπτωση το ότι όσοι εκτίθενται περισσότερο στη φύση καπνίζουν και πίνουν λιγότερο. Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τη φύση, έχουν λιγότερες επιθυμίες για ουσίες όπως το αλκοόλ και η νικοτίνη. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο ήρεμοι, κάτι που τους βοηθά — για παράδειγμα — να κόψουν το κάπνισμα

Η μελέτη αποτελεί αφετηρία για ακόμα πιο λεπτομερή έρευνα σχετικά με το αν η βελτίωση της πρόσβασης και η συντήρηση των αστικών πράσινων χώρων θα μπορούσε να προσφέρει χρήσιμες στρατηγικές για τη μείωση πολλαπλών επικίνδυνων συμπεριφορών για την υγεία.