Αν το φαγητό είναι βασικός λόγος για να επιλέξεις έναν ταξιδιωτικό προορισμό, τότε αξίζει να ρίξεις μια ματιά στη λίστα με τις κορυφαίες «πρωτεύουσες φαγητού» για το 2025, όπως αναδείχθηκαν από την ιαπωνική εταιρεία JR Pass.
Μπορεί να έχεις ήδη κάποιες πόλεις στο μυαλό σου, όμως η λίστα κρύβει και μερικές απρόσμενες επιλογές που κατάφεραν να μπουν στην παγκόσμια δεκάδα των γευστικών εμπειριών.
Αυτές είναι οι «πρωτεύουσες φαγητού» του κόσμου για το 2025
Η JR Pass βασίστηκε σε πολυδιάστατη έρευνα, αξιολογώντας διάφορα στοιχεία για να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα. Μεταξύ των παραγόντων που ελήφθησαν υπόψη ήταν ο αριθμός των εστιατορίων με αστέρια Michelin, η φήμη και η ποικιλία των τοπικών πιάτων, ο Παγκόσμιος Δείκτης Επισιτιστικής Ασφάλειας, αλλά και το μέσο κόστος ενός γεύματος για δύο άτομα.
Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε – χωρίς μεγάλη έκπληξη – το Παρίσι. Η γαλλική πρωτεύουσα, γνωστή για τη μαγειρική της παράδοση, φιλοξενεί τα περισσότερα Michelin εστιατόρια, διαθέτει 12 εμβληματικά τοπικά πιάτα και το μέσο κόστος ενός δείπνου για δύο ανέρχεται στις 58,85 λίρες.
Η πραγματική έκπληξη, όμως, έρχεται από τη δεύτερη θέση, την οποία καταλαμβάνει η Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα διακρίθηκε για την ποιότητα της κουζίνας της και την ποικιλία γαστρονομικών επιλογών, κερδίζοντας επάξια τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου για το 2025.
Την πεντάδα συμπληρώνουν το Τόκιο, η Ζυρίχη και το Άμστερνταμ!
Δείτε ολόκληρη την κατάταξη των 15 κορυφαίων πόλεων:
- Παρίσι
- Αθήνα
- Τόκιο
- Ζυρίχη
- Άμστερνταμ
- Πράγα
- Βρυξέλλες
- Δουβλίνο
- Μαδρίτη
- Λιουμπλιάνα
- Λονδίνο
- Σεούλ
- Κοπεγχάγη
- Ρέικιαβικ
- Ρίγα
Αν και η κατάταξη αντανακλά αντικειμενικά κριτήρια, δείχνει επίσης πώς οι πόλεις επενδύουν όλο και περισσότερο στη γαστρονομική τους ταυτότητα, μετατρέποντας το φαγητό σε πολιτιστικό πρεσβευτή. Ειδικά στην περίπτωση της Αθήνας, φαίνεται ότι η σύγχρονη ελληνική κουζίνα καταφέρνει να παντρέψει την παράδοση με τη δημιουργικότητα, τραβώντας την προσοχή της διεθνούς κοινότητας.