Αν είστε προϊστάμενος, διευθυντής ή γενικότερα έχετε ηγετική θέση στην εργασία σας, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς πρέπει να φέρεστε ή τι βλέπει σε εσάς η ομάδα σας, όταν σας κοιτάζει; Είστε συμπαθής; Σας σέβονται; Οι πράξεις των ηγετών έχουν σημασία. Γι’ αυτό καλό είναι να έχουν θετικό πρόσημo!

Τι να κάνετε

Κάθε «ευχαριστώ» σε έναν συνεργάτη, κάθε θετικό σχόλιο για την απόδοσή του στη δουλειά, κάθε ένδειξη ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητές του έξω από αυτή, όπως και κάθε ιστορία που μοιράζεστε με την ομάδα για την προσωπική σας ζωή, έχει αντίκτυπο. Όλα μετράνε! Ο τρόπος που ενεργείτε καθημερινά ως ηγέτης επηρεάζει την κουλτούρα και την ευεξία όλης της ομάδας.

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Leading for Wellness, οι καλύτεροι ηγέτες υποστηρίζουν την ευεξία δίνοντας το παράδειγμα με θετικότητα, ευγνωμοσύνη και ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Θετικότητα και ευγνωμοσύνη

Η θετικότητα και η ευγνωμοσύνη είναι μεταδοτικές. Όταν οι ηγέτες έχουν θετική στάση και μοιράζονται θετικά συναισθήματα, οι εργαζόμενοι τα «κολλούν» και τα μεταδίδουν. Αντίστοιχα, η ευγνωμοσύνη γεννά περισσότερη ευγνωμοσύνη. Έτσι, όταν οι ηγέτες ευχαριστούν τα μέλη της ομάδας τους, αυτό ενθαρρύνει και τα μέλη να ευχαριστούν το ένα το άλλο μεταξύ τους.

Αυτά τα θετικά συναισθήματα και η ευγνωμοσύνη μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή ομαδική κουλτούρα, καλύτερες σχέσεις και ένα βαθύτερο σύστημα υποστήριξης στον χώρο εργασίας. Επειδή η θετικότητα και η ευγνωμοσύνη εξαπλώνονται, οι ηγέτες μπορούν να δώσουν απλώς το έναυσμα και έτσι να αφήσουν την κουλτούρα να αναπτυχθεί με φυσικό τρόπο στην ομάδα. Μικρές λέξεις ευγνωμοσύνης μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη δημιουργία μιας υγιούς κουλτούρας ομάδας.

Ωστόσο, η δημιουργία μιας κουλτούρας θετικότητας και ευγνωμοσύνης δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τις δυσκολίες ή ότι πρέπει όλοι να προσποιούμαστε ότι είμαστε πάντα χαρούμενοι. Οι σπουδαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν τη σημασία του να αποδέχεσαι και τα αρνητικά συναισθήματα. Αυτή η ισορροπία είναι σημαντική. Οι ηγέτες πρέπει να ενθαρρύνουν μία θετική στάση, χωρίς να καταπνίγουν όμως παράλληλα τις πραγματικές ανησυχίες.

Εργασία και προσωπική ζωή σε ισορροπία

Εκτός από τη θετική στάση, οι ηγέτες διαμορφώνουν μια ολόκληρη κουλτούρα ευεξίας, δείχνοντας οι ίδιοι ότι τηρούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ο τρόπος με τον οποίο εσείς χειρίζεστε αυτή την ισορροπία στέλνει μήνυμα στην ομάδα για το τι είναι αποδεκτό.

Αν πάντα δίνετε προτεραιότητα στη δουλειά αντί για την προσωπική σας ζωή, οι εργαζόμενοι θα πιστεύουν ότι αυτό είναι που αναμένετε εσείς και από εκείνους. Αν, αντίθετα, δείχνετε ότι βάζετε την προσωπική σας ζωή σε προτεραιότητα, θα νιώσουν ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο.

Αν θέλετε να χτίσετε μια πιο υγιή κουλτούρα, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να ευδοκιμήσουν και άρα να αποδώσουν καλύτερα, το να δείχνετε εσείς ποια είναι η ισορροπία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Τι συνήθειες να υιοθετήσετε σε σχέση με την εργασία σας

Πώς μπορείτε να αρχίσετε να δίνετε το σωστό παράδειγμα στην ομάδα σας από σήμερα κιόλας; Ξεκινήστε με αυτά τα τρία μικρά πράγματα:

  • Ευχαριστήστε τους εργαζομένους όταν δείχνουν μια συμπεριφορά που θέλετε να βλέπετε περισσότερο στην ομάδα. Θέλετε να δείχνουν περισσότερη συνεργασία; Ευχαριστήστε τους όταν το κάνουν.
  • Δείξτε σωστή ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, μην εργάζεστε στις διακοπές σας.
  • Μετατρέψτε τα παράπονα σε ευκαιρίες, για παράδειγμα όταν οι εργαζόμενοι παραπονιούνται για μια πρόκληση, αναγνωρίστε και επικυρώστε το συναίσθημά τους.
  • Βοηθήστε την ομάδα να δει την θετική πλευρά, όταν είναι δυνατόν.

Τι συνήθειες να «κόψετε» στην εργασία σας

Σκεφτείτε τι μπορεί να κάνετε που κάνει τους εργαζομένους να νιώθουν ότι δεν μπορούν να βρουν ισορροπία. Το βρήκατε; Τώρα αλλάξτε το:

  • Προγραμματίστε από πριν να σταλούν τα e-mail σας αργότερα, αντί να τα στέλνετε εσείς στις 10 ή 11 το βράδυ.
  • Ιδανικά, σταματήστε να εργάζεστε αργά το βράδυ.
  • Μην συνδέεστε στις διακοπές ή τις αργίες.

Συνολικά, η συμπεριφορά σας ως ηγέτης επηρεάζει την κουλτούρα όλης της ομάδας. Δείξτε, λοιπόν, θετικά συναισθήματα, ευχαριστήστε τους ανθρώπους για τη συμβολή τους και δώστε το παράδειγμα με υγιείς συνήθειες ισορροπίας ζωής-εργασίας!