Αν κλείσουμε τα μάτια και ταξιδέψουμε με το μυαλό μας στη Σουηδία τα πρώτα πράγματα που θα μας έρθουν στο μυαλό μας είναι σολομός, μινιμαλιστικό ντιζάιν και η ήσυχη καθημερινότητα αυτής της μαγικής σκανδιναβικής χώρας. Α, ναι και το fika το coffee break – ιεροτελεστία για τους Σουηδούς αλλά και η cozy παράδοση fredagsmys, το πώς, δηλαδή, να χαλαρώσεις με φίλους την Παρασκευή το βράδυ. Και όμως εκτός από αυτά, υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί να σας εκπλήξει: Οι Σουηδοί είναι πολύ καλοί και στο να χτίζουν ευτυχισμένες σχέσεις. Γι’ αυτό και έχουν κάποιους «κανόνες» γι’ αυτές:
1. Ένα Κρεβάτι, δύο παπλώματα
Ας ξεκινήσουμε με την πιο εύκολη αλλαγή: Οι Σουηδοί δεν μοιράζονται παπλώματα, κουβέρτες ή σεντόνια. Κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, ναι, αλλά ο καθένας παίρνει το δικό του σκέπασμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν τραβάει κανείς τα σεντόνι στις 2 τα ξημερώματα και κανείς δεν ξυπνάει ιδρωμένος, κρυωμένος, ξεσκέπαστος (και ελαφρώς έξαλλος).
Είναι μια μικρή αλλαγή με μεγάλο αντίκτυπο. Όλοι κοιμούνται καλά και ξυπνούν χωρίς γκρίνια. Οπότε την επόμενη φορά που θα σας ενοχλήσει που ο σύντροφός σας σάς κλέβει την κουβέρτα, να ξέρετε ότι υπάρχει μια πολύ σουηδική λύση για αυτό.
2. Όλα είναι Lagom, χωρίς μεγάλες χειρονομίες
Το Lagom είναι μια από αυτές τις λέξεις που είναι δύσκολο να μεταφραστούν στα ελληνικά, αλλά ουσιαστικά σημαίνει «ούτε πολύ, ούτε λίγο – ακριβώς όπως πρέπει». Πώς λοιπόν μεταφράζεται αυτή η έννοια στις σχέσεις; Στη Σουηδία, ο έρωτας δεν προϋποθέτει περίτεχνες εκπλήξεις ή βίντεο με viral προτάσεις γάμου. Ο έρωτας εκεί είναι μικρές, καθημερινές προσπάθειες. Σκεφτείτε για παράδειγμα: να φτιάχνετε καφέ στον σύντροφό σας το πρωί, να βγάζετε τα σκουπίδια έξω χωρίς να σας το ζητήσουν ή να φορτίσετε το τηλέφωνό του όταν βλέπετε ότι πρόκειται να τελειώσει η μπαταρία. Γιατί δεν χρειάζεται όλα να είναι πυροτεχνήματα στην αγάπη. Μερικές φορές, το lagom είναι αρκετό.
3. Ισότητα πάντα, αλλά μην το κάνετε μεγάλο θέμα
Στη Σουηδία, η ισότητα στις σχέσεις δεν είναι απλώς θεωρητική, είναι δεδομένη. Δεν τα κάνει όλα ή τα περισσότερα η μητέρα, τα κάνουν και οι δύο. Κανείς δεν μετράει για το ποιος κάνει περισσότερα επειδή και οι δύο γονείς μοιράζονται το βάρος (είτε πρόκειται για γονική μέριμνα, οικιακές εργασίες, οικονομικά ή εργασία).
Για τα ζευγάρια με παιδιά, βοηθάει φυσικά το γεγονός ότι η γονική άδεια είναι γενναιόδωρη στη Σουηδία. Ωστόσο υπάρχει και κάτι βαθύτερο στο παιχνίδι των σχέσεων: το Jantelagen. Μεταφράζεται ως «Νόμος Jantes» και πρόκειται για έναν πολιτιστικό κώδικα που αποθαρρύνει οποιονδήποτε από το να πιστεύει ότι είναι πιο σημαντικός από οποιονδήποτε άλλον. Αυτό περιλαμβάνει και τον σύντροφό σας. Όλα γίνονται από κοινούς, χωρίς εγωισμό ή χειροκροτήματα.
4. Ο γάμος δεν είναι ο (μόνος) στόχος
Στη Σουηδία, δεν είναι ασυνήθιστο για τα ζευγάρια να είναι μαζί για χρόνια (δεκαετίες!) και να μην παντρευτούν ποτέ. Μπορεί να κάνουν παιδιά, να μοιράζονται ένα στεγαστικό δάνειο και να χτίζουν μια ζωή μαζί και όλα αυτά χωρίς ποτέ να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας και κανείς να μη νοιάζεται γι’ αυτό. Μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο σε μερικούς, αλλά σίγουρα λέει κάτι για τη σουηδική προσέγγιση στις σχέσεις. Η σκληρή δουλειά της συντροφικότητας δεν είναι κάτι που κάνεις μετά τον γάμο – είναι κάτι που κάνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σχέσης.