Πιθανόν ήδη γνωρίζετε ότι η διατροφή μας σχετίζεται άμεσα με την υγεία του εγκεφάλου μας, και ότι η υπερβολική ή ανεπαρκής πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η υπερβολική ποσότητα μη-αιμικού σιδήρου μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Συνήθως, τα θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται περισσότερο με την υγεία του εγκεφάλου είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση και με χαμηλά επίπεδα μιας άλλης βιταμίνης και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Ποια είναι η βιταμίνη που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας;

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε συσχέτιση μεταξύ χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης B12 και αυξημένων κινδύνων γνωστικής εξασθένησης.

Οι ερευνητές μελέτησαν 231 υγιείς ασθενείς χωρίς ιστορικό άνοιας ή γνωστικής εξασθένησης, οι οποίοι είχαν 414,8 pmol/L βιταμίνης B12 στο αίμα τους, πάνω από το διπλάσιο της τρέχουσας ελάχιστης συνιστώμενης τιμής των 148 pmol/L.

Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης B12 εμφάνιζαν βραδύτερο χρόνο απόκρισης σε οπτικά ερεθίσματα, μειωμένη ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών από τον εγκέφαλο και περισσότερες λευκές αλλοιώσεις στον εγκέφαλό τους, οι οποίες μπορεί να συνδέονται με την άνοια. Αυτές οι διαφορές ήταν ακόμη πιο έντονες σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες.

Όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν πάνω από τη σημερινή ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης B12, γεγονός που υποδηλώνει ότι καθώς γερνάμε, ίσως χρειάζεται να αυξηθεί η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Πόση βιταμίνη B12 χρειαζόμαστε;

Οι τρέχουσες συστάσεις για ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης B12 είναι:

  • 2,4 μικρογραμμάρια την ημέρα για τους περισσότερους ενήλικες
  • 2,6 μικρογραμμάρια για τις εγκύους
  • 2,8 μικρογραμμάρια για όσες θηλάζουν (σύμφωνα με το National Institutes of Health)

Η νέα μελέτη υποδηλώνει, ωστόσο, ότι για την υγεία του εγκεφάλου, ίσως χρειάζεται να αυξήσουμε αυτή την ποσότητα — αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί με ακρίβεια πόση χρειαζόμαστε για την πρόληψη της άνοιας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης B12;

Σύμφωνα με την Κλινική Κλίβελαντ, η ανεπάρκεια βιταμίνης B12 μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους, και οι ασθενείς μπορεί να έχουν κάποια ή όλα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Νοητική θόλωση (brain fog)
  • Σύγχυση
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Κόπωση
  • Απώλεια όρεξης
  • Αλλαγές στη διάθεση
  • Ναυτία
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και/ή στα πόδια
  • Εμετός
  • Πόνος στο στόμα ή στη γλώσσα
  • Αλλαγές στην όραση
  • Απώλεια βάρους

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης B12;

Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη B12 μέσω της διατροφής σας. Οι καλύτερες φυσικές πηγές βιταμίνης B12 περιλαμβάνουν:

  • Βοδινό κρέας
  • Δημητριακά
  • Όστρακα
  • Τυρί
  • Αυγά
  • Γάλα
  • Σολομός
  • Τόνος
  • Γαλοπούλα
  • Γιαούρτι

Σε κάθε περίπτωση αν ανησυχείτε για τα επίπεδα της βιταμίνης B12 σας, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να σας προτείνει αιματολογικές εξετάσεις για να αξιολογηθεί με ακρίβεια πού βρίσκεστε και ποια επίπεδα χρειάζεστε.