Ποιος είπε ότι το κουτσομπολιό, δηλαδή λίγος κοινωνικός σχολιασμός, είναι πάντα κάτι το κακό; Πολλοί! Αν πιστεύετε και εσείς ότι το κουτσομπολιό προκαλεί μόνο αρνητικές συνέπειες και καταστρέφει ανθρώπινες σχέσεις, έρευνα αποκαλύπτει ότι το κουτσομπολιό μπορεί να κάνει καλό στην υγεία μας.
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κουτσομπολεύουμε;
Έρευνες από Ολλανδούς επιστήμονες δείχνουν ότι τόσο το θετικό όσο και το αρνητικό κουτσομπολιό μπορούν να ενισχύσουν τη δική μας αυτοεκτίμηση και τον αναστοχασμό, κάνοντάς μας να νιώθουμε καλύτερα για τον εαυτό μας και ταυτόχρονα να γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Είναι σαν μια μικρή ώθηση στην αυτοβελτίωση, από εκεί που δεν το περιμένουμε.
Επίσης, έρευνα από το Binghamton University, αποκαλύπτει ότι τα κουτσομπολιά στην εργασία θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα εναλλαγής των εργαζομένων και, ως εκ τούτου, να ενισχύσουν δυνητικά την αποτελεσματικότητα ενός οργανισμού.
Και μπορεί να έχουμε ήδη ακούσει πολλές φορές ότι το κουτσομπολιό είναι κακό, αλλά η επιστήμη φαίνεται να μας λέει το αντίθετο: λίγος κοινωωνικός σχολιασμός μπορεί να μας βοηθήσει να σκεφτούμε περισσότερο τον εαυτό μας και τις δικές μας πράξεις. Βέβαια, η έρευνα προειδοποιεί ότι τα κουτσομπολιά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια κριτική στάση. Δηλαδή, το να κουτσομπολεύουμε μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά αν δεν το κάνουμε υπεύθυνα, μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες.
Άνδρες ή γυναίκες: Ποιοι κουτσομπολεύουν περισσότερο;
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, οι άντρες είναι πιο κουτσομπόληδες από τις γυναίκες. Μάλιστα, οι άντρες φαίνεται να μην είναι καλοί στο να κρατούν μυστικά. Η έρευνα σε 2.000 Βρετανούς αποκάλυψε ότι οι άντρες παραδέχονται πως δεν αντέχουν περισσότερο από τρεις ώρες χωρίς να αποκαλύψουν ένα μυστικό, με το 10% από αυτούς να το κάνουν μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά! Οι γυναίκες, από την άλλη, μπορούν να το κρατήσουν για… τρεις ώρες και μισή. Αν και οι άντρες θεωρούν ότι είναι πολύ καλοί στο να διατηρούν μυστικά (92% από αυτούς), η αλήθεια είναι ότι τους «ξεφεύγουν» πιο γρήγορα απ’ ό,τι νομίζουν.
Πώς το κουτσομπολιό μπορεί να είναι κάτι το θετικό, ως και ευεργετικό!
Η επικεφαλής ερευνήτρια αναφέρει ότι δεν μπορούμε να εξαλείψουμε το κουτσομπολιό — οπότε γιατί να προσπαθούμε ή να το καταπιέζουμε; Αντί αυτού, θα πρέπει να το δεχτούμε ως φυσικό κομμάτι της ζωής μας και να το αντιμετωπίζουμε με κριτική σκέψη για τις συνέπειες που μπορεί να έχει τόσο σε εμάς όσο και στους άλλους.
Το κουτσομπολιό λοιπόν μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αν και πρέπει να το κάνουμε με προσοχή και υπευθυνότητα. Λίγα «πικάντικα» σχόλια και λίγες «λεπτομέρειες» δεν είναι δα και τόσο κακές, αρκεί να το κάνουμε με καλή διάθεση!