Ο χυμός παντζαριού, πλούσιος σε νιτρικά άλατα, φαίνεται πως μειώνει την αρτηριακή πίεση στους μεγαλύτερους ενήλικες, χάρη σε συγκεκριμένες αλλαγές στο στοματικό μικροβίωμα, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ διεξήγαγαν τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine, συγκρίνοντας τις αντιδράσεις μιας ομάδας ηλικιωμένων ενηλίκων με αυτές μιας ομάδας νεότερων ενηλίκων.

Πώς επηρεάζει την πίεση ο χυμός παντζαριού;

Προηγούμενες έρευνες έχουν επισημάνει ότι μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά άλατα θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση της υπέρτασης, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Τα νιτρικά άλατα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και προσλαμβάνονται φυσικά μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όταν οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν ένα «σφηνάκι» συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού δύο φορές την ημέρα για περίπου δύο εβδομάδες, η αρτηριακή τους πίεση φάνηκε να μειώνεται – επίδραση που δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα των νεότερων συμμετεχόντων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αυτό το αποτέλεσμα πιθανόν να προκλήθηκε από την καταστολή των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα. Η ανισορροπία μεταξύ των ωφέλιμων και των επιβλαβών βακτηρίων του στόματος μπορεί να μειώσει τη μετατροπή του νιτρικού άλατος (που υπάρχει σε αφθονία στις διατροφές πλούσιες σε λαχανικά) σε νιτρικό οξείδιο.

Εναλλακτικές επιλογές εκτός από το παντζάρι

Το νιτρικό οξείδιο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, εξηγούν οι ερευνητές και, ως εκ τούτου, για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

«Γνωρίζουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά άλατα προσφέρει οφέλη στην υγεία και ότι οι ηλικιωμένοι παράγουν λιγότερο μονοξείδιο του αζώτου καθώς γερνούν. Επίσης, τείνουν να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να συνδεθεί με καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η προσθήκη περισσότερων λαχανικών (που είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα) στην διατροφή τους θα μπορούσε να έχει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Τα καλά νέα είναι ότι αν δεν σας αρέσουν τα παντζάρια, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές πλούσιες σε νιτρικά άλατα, όπως το σπανάκι, η ρόκα, το μάραθο, το σέλινο και το λάχανο» σημειώνουν οι ερευνητές.

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Στη μελέτη συμμετείχαν 39 ενήλικες ηλικίας κάτω των 30 ετών και 36 ενήλικες ηλικίας 60-70 ετών. Κάθε ομάδα έλαβε για δύο εβδομάδες τακτικές δόσεις χυμού παντζαριού πλούσιου σε νιτρικά άλατα και για δύο εβδομάδες μια εικονική έκδοση του χυμού (placebo) χωρίς νιτρικά άλατα. Μεταξύ των δύο περιόδων υπήρχε μια περίοδος reset δύο εβδομάδων για επαναφορά. Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε μια εξειδικευμένη μέθοδο για να αναλύσει ποια βακτήρια ήταν παρόντα στο στόμα πριν και μετά από κάθε περίοδο.

Και στις δύο ομάδες, η σύνθεση του στοματικού μικροβιώματος φάνηκε να αλλάζει σημαντικά μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριού, που ήταν πλούσιος σε νιτρικά αλλά αυτές οι αλλαγές φάνηκαν να διαφέρουν μεταξύ της νεότερης και της μεγαλύτερης ηλικιακής ομάδας.

Η ομάδα μεγαλύτερης ηλικίας παρουσίασε σημαντική μείωση των βακτηρίων Prevotella στο στόμα μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριού, που ήταν πλούσιος σε νιτρικά και αύξηση της ανάπτυξης βακτηρίων που είναι ωφέλιμα για την υγεία. Η ομάδα μεγαλύτερης ηλικίας είχε υψηλότερη μέση αρτηριακή πίεση στην αρχή της μελέτης, η οποία μειώθηκε μετά τη λήψη του χυμού παντζαριού, που ήταν πλούσιος σε νιτρικά, αλλά όχι μετά τη λήψη του εικονικής εκδοχής (placebo).