Ο καρκίνος του μαστού πρόκειται για μια πολυπαραγοντική ασθένεια. Τα γονίδια, ο τρόπος ζωής (διατροφή, άσκηση, κάπνισμα) αλλά και το περιβάλλον μας επηρεάζουν το ενδεχόμενο εμφάνισης της νόσου. Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά επεξεργασμένα κρέατα, φαίνεται να αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι γυναίκες που κατανάλωναν επεξεργασμένα κρέατα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα φάνηκαν να έχουν 57% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που τα απέφευγαν.

Καρκίνος του μαστού & επεξεργασμένα κρέατα

Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό φάνηκε να είναι πιο έντονο στις γυναίκες κάτω των 50 ετών. Στα πλαίσια της δεκαετούς μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 71.000 γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών.

Ενώ τα επεξεργασμένα κρέατα συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης, οι ερευνητές δήλωσαν ότι «δεν βρήκαν σημαντική σύνδεση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και της κατανάλωσης άλλων τύπων κρέατος», όπως για παράδειγμα το κοτόπουλο.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Σεούλ συνάδει με τις προειδοποιήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος κατατάσσει τα επεξεργασμένα κρέατα στην κατηγορία 1 των καρκινογόνων ουσιών.

Κι ενώ τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, παράγοντες όπως η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η παχυσαρκία αποδεικνύονται ολοένα και πιο σημαντικοί, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η σημασία της πρόληψης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρώτη μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται μεταξύ των 35 και των 40 ετών –ανάλογα με το προσωπικό ιστορικό και τους παράγοντες κινδύνου της κάθε γυναίκας– και κάθε χρόνο μετά τα 40.

Μάλιστα, πρόσφατη επιστημονική μελέτη προειδοποιεί ότι οι γυναίκες που παραλείπουν την πρώτη προληπτική μαστογραφία φαίνεται να έχουν 40% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του μαστού.

Πιο συγκεκριμένα, η παράλειψη της πρώτης προληπτικής εξέτασης φάνηκε να συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού – 9,9 θάνατοι ανά 1.000 γυναίκες σε διάστημα 25 ετών – σε σύγκριση με 7 θανάτους στην περίπτωση των γυναικών που υποβλήθηκαν στην αρχική εξέταση.