Υπάρχουν ορισμένες τροφές με πολυάριθμα οφέλη για τα μάτια μας, φτάνει να τις εντάσσουμε τακτικά στη διατροφή. Μέσα από την όραση αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, μαθαίνουμε και σχηματίζουμε τις πρώτες εντυπώσεις. Σύμφωνα με μελέτες, η όραση θεωρείται ίσως η σημαντικότερη των αισθήσεων, ενώ περίπου το 80% της μάθησης γίνεται μέσω των οπτικών ερεθισμάτων.
Γι’ αυτό, η φροντίδα των ματιών είναι απαραίτητη, και η σωστή διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, με τα αντιοξειδωτικά να είναι τα «όπλα» των ματιών, προστατεύοντας τους ιστούς από βλάβες και μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών. Επιπλέον, η βιταμίνη Α, τα ωμέγα-3 και ο ψευδάργυρος βοηθούν στη διατήρηση της καλής όρασης σε κάθε ηλικία.
Τα σούπερ θρεπτικά συστατικά για τα μάτια
Οι ειδικοί συνιστούν:
- Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη: Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και λάχανο. Μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.
- Βιταμίνη C: Φρούτα και λαχανικά, όπως πιπεριές και μπρόκολο. Αντιοξειδωτικό που προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.
- Βιταμίνη E: Ξηροί καρποί, σπόροι και γλυκοπατάτες. Προστατεύει τον ιστό των ματιών από ελεύθερες ρίζες.
- Ψευδάργυρος: Θαλασσινά και ξηροί καρποί. Υποστηρίζει την καλή όραση και προλαμβάνει τον καταρράκτη.
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλες, και ξηροί καρποί. Βοηθούν στην ανάπτυξη και στη λειτουργία των ματιών και των δακρυϊκών αδένων.
Οι κορυφαίες τροφές για υγιή μάτια
- Σολομός
Πλούσιος σε DHA και EPA, ωμέγα-3 που ενισχύουν την όραση σε όλες τις ηλικίες. Παράλληλα προσφέρει βιταμίνη Α και ψευδάργυρο — θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία των ματιών, με λίγα άλλα τρόφιμα να συνδυάζουν τόσα πολλά ευεργετικά συστατικά για την όραση μας.
- Μπρόκολο
Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο καταρράκτη. Περιέχει επίσης μια ουσία, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων.
- Γλυκοπατάτες
Περιέχουν περισσότερο βήτα-καροτένιο από τα καρότα, το οποίο το σώμα το μετατρέπει σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για καλή όραση και προσαρμογή σε χαμηλό φωτισμό.
- Κρόκοι αυγών
Πλούσιοι σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο και βιταμίνη Α για συνολική υποστήριξη των ματιών.
- Φυλλώδη λαχανικά
Λάχανο, σπανάκι, και καλαμπόκι είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, προστατεύουν από βλάβες από τον ήλιο και από ηλικιακές οφθαλμικές παθήσεις.
- Σαφράν
Μπορεί να προστατεύσει τον αμφιβληστροειδή, ενώ υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές ικανότητες του σαφράν στη βοήθεια αντιμετώπισης οφθαλμικών παθήσεων, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και το γλαύκωμα.
- Πιπεριές
Πλούσιες σε βιταμίνη C, συμβάλλουν στην πρόληψη καταρράκτη και άλλων οφθαλμικών προβλημάτων. Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του King’s College του Λονδίνου επισήμανε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε βιταμίνη C σχετίζονταν με μείωση κατά 20% του κινδύνου ανάπτυξης καταρράκτη, ενώ παρατηρήθηκε επίσης ότι επιβράδυνε την πρόοδο του καταρράκτη σε ορισμένους συμμετέχοντες.
- Καρύδια και σπόροι
Περιέχουν ωμέγα-3 και βιταμίνη Ε, που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και μειώνουν φλεγμονές.
Επιπλέον tips
- Προγραμματίστε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις.
- Προστατέψτε τα μάτια σας από τον ήλιο με γυαλιά ηλίου.
- Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση σε οθόνες και φροντίστε για τακτικά διαλείμματα.
