Ένας πρωινός καφές φαίνεται ιδανικός για να ξεκινήσει η μέρα. Όμως νέα πολωνική έρευνα δείχνει ότι μπορεί να επιβαρύνει τα συμπτώματα χρόνιου πόνου, ειδικά σε ηλικιωμένους.

Καφές και πόνος

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με εντονότερη αίσθηση πόνου. Αντίθετα, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών (π.χ. σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί) φαίνεται να μειώνει τον πόνο.

Οι ερευνητές, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό An International Journal of Medicine, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν πολλά ψάρια είχαν μείωση του πόνου έως και 44% μέσα σε δύο χρόνια. Αντίστοιχα, στην έρευνα βρέθηκε ότι όσοι αύξησαν την ημερήσια δόση του καφέ τους παρατήρησαν άνοδο του πόνου που αισθάνονταν.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα ψάρια μειώνουν τη φλεγμονή. Αυτό οφείλεται στα ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, κάτι που μπορεί να μειώσει τον χρόνιο πόνο. Από την άλλη, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ αυξάνει την ευαισθησία των νεύρων. Σε μικρές δόσεις, η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την αναλγησία, δηλαδή την ανακούφιση από τον πόνο. Αλλά σε χρόνια, υψηλή κατανάλωση, μπορεί να κάνει τα νευρικά κύτταρα πιο ευαίσθητα στον πόνο.

Τι εξέτασαν οι ερευνητές;

Η μελέτη έγινε σε 205 υγιή άτομα άνω των 60 ετών για δύο χρόνια, οι οποίο κατέγραφαν τα επίπεδα πόνου τους, πόση ποσότητα καφέ έπιναν και πόσα ψάρια κατανάλωναν. Το συμπέρασμα ήταν ότι όσο περισσότερα ψάρια έτρωγαν, τόσο λιγότερος ήταν ο πόνος και όσο περισσότερος ήταν ο καφές που κατανάλωναν τόσο περισσότερος ο πόνος.

Καφές και μακροζωία

Όμως αυτή η απολαυστική συνήθειά μας έχει και οφέλη. Επιστήμονες σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine επισημαίνουν πως η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με τη μακροζωία.

Συγκεκριμένα, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως κάποιες μορφές καρκίνου, νευρολογικές ασθένειες, ηπατικές και μεταβολικές παθήσεις.

Αυτά τα οφέλη οφείλονται κυρίως στα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο καφές. Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο καφές είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρά μας από φθορές, μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας.

Άλλα οφέλη

Μεταξύ άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων που έχει ο καφές, είναι και οι ακόλουθες:

  • Αντιοξειδωτική υποστήριξη του ήπατος
  • Αντιϊνωτική δράση, δηλαδή πρόληψη ή επιβράδυνση του σχηματισμού ουλών στον ιστό
  • Υποστήριξη του μεταβολισμού
  • Υποστήριξη της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος