Αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στα «Αρχεία Παθολογίας» (ιατρική επιθεώρηση στις ΗΠΑ) αναφέρει ότι όποιος προτιμά το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη κατά 30%. Το λευκό ρύζι, λένε οι ειδικοί, είναι πιο επικίνδυνο για εκδήλωση διαβήτη επειδή προκαλεί απότομη άνοδο του σακχάρου, ενώ το καστανό και γενικά τα τρόφιμα ολικής απελευθερώνουν τη γλυκόζη βαθμιαία. Αν πάντως κάποιος τρώει καστανό ρύζι και συνεχίζει να τρώει άσπρο ψωμί, οι πιθανότητες για εκδήλωση διαβήτη μειώνονται κατά 16%. Οι ειδικοί συνιστούν μια μέση λύση σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κόψετε το άσπρο ρύζι. Λένε ότι θα έχετε θετικά αποτελέσματα και αν αντικαταστήσετε περίπου το 1/3 του άσπρου ρυζιού που τρώτε με καστανό και καθιερώσετε παράλληλα το ψωμί ολικής. Άλλοι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι ίσως η διαφορά να μην είναι τόσο εντυπωσιακή ακόμα κι αν τρώτε μόνο καστανό ρύζι και ότι χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να επιβεβαιωθεί το πόρισμα της προαναφερόμενης για την επίδραση του καστανού ρυζιού στην αποτροπή του διαβήτη.

Μαγείρεμα

Το καστανό ρύζι είναι πιο «δύσκολο» από το λευκό και θέλει περισσότερο βράσιμο. Μια κλασική συνταγή για καστανό ρύζι είναι να το βράσετε στις αναλογίες και στο χρονοδιάγραμμα που συνιστούν οι οδηγίες της συσκευασίας του ή και λίγο παραπάνω και, στη συνέχεια, όταν έχει μείνει με λίγο νερό, να το βγάλετε από το μάτι και να σκεπάσετε το κατσαρολάκι με πετσέτα ώστε το ρύζι να «πιεί» όλο το νερό. Δοκιμάστε διάφορες μάρκες μέχρι να σας πετύχει, γιατί στο τελικό αποτέλεσμα παίζει ρόλο και η προέλευση ή η επεξεργασία του ρυζιού – παίζει, δηλαδή, ρόλο η μάρκα.

Διαβάστε ακόμα:
Καλύτερα μπριζόλα παρά λουκάνικο;
http://www.vita.gr/html/ent/472/ent.11472.asp

Μυρίστε τη… μακροζωία!
http://www.vita.gr/html/ent/424/ent.11424.asp

Νανοεμβόλιο αναστρέφει τον διαβήτη τύπου 1
http://www.vita.gr/html/ent/317/ent.11317.asp

«Ένοχα» τα αναψυκτικά
http://www.vita.gr/html/ent/099/ent.11099.asp