«Ο δερματικός καρκίνος είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους του ανθρώπου, με τη σοβαρότερη μορφή του, το μελάνωμα, να παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. Η πρόληψη της νόσου αποτελεί στη σημερινή εποχή τον κυριότερο στόχο της ιατρικής κοινότητας, αφού υπόσχεται την ελάττωση των κρουσμάτων μελανώματος. Ο βασικός στόχος στην πρόληψη είναι το παιδί – εφόσον γνωρίζουμε ότι η αποφυγή σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων στην παιδική ηλικία εξασφαλίζει σε ένα παιδί κατά 78% την ελάττωση του κινδύνου για δερματικό καρκίνο και μάλιστα μελάνωμα στην μετέπειτα ζωή του.

Επιπρόσθετα, η εκπαίδευση των παιδιών στην τήρηση των κανόνων ηλιοπροστασίας, αλλά και στην σωστή αναγνώριση των κλινικών σημείων που είναι ύποπτα για ενδεχόμενη αλλαγή ενός σπίλου (δερματικής ελιάς) προς μελάνωμα εξασφαλίζει ταυτόχρονα την εκπαίδευση του γονεϊκού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου.

Η καταστρατήγηση κακών συνηθειών του παρελθόντος που σχετίζονται με τη συνήθεια του μαυρίσματος του δέρματος κατά την περίοδο των διακοπών είτε της αλόγιστης και υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο ή ακόμα χειρότερα με τη χρήση τεχνικών συσκευών μαυρίσματος (σολάριουμ) μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών που θα υιοθετήσουν σωστό τρόπο έκθεσης στον ήλιο αξιοποιώντας όλα τα ευεργετήματά του και αποφεύγοντας την επικίνδυνη για την υγεία τους δραστηριότητα. «Τελικός στόχος της πρόληψης είναι να γίνει αντιληπτό ότι ο ήλιος είναι φίλος των παιδιών και των ενηλίκων εφόσον υιοθετήσουμε σωστές τακτικές έκθεσης σε αυτόν», δήλωσε η δρ. Κωνσταντίνα Φραγκιά, παθολογοανατόμος «HistoBio Diagnosis», στο πλαίσιο του 3ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Κλινικής και Ερευνητικής Ογκολογίας με θέμα «Εξελίξεις και Προοπτικές στην Ογκολογία», που οργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου ΕΛΙ.Ε.Κ

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ο δρ. Δημήτριος Μπαφαλούκος, παθολόγος-ογκολόγος, διευθυντής Α’ της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Metropolitan» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, αναφέρθηκε σε δύο νέα φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση από το FDA των ΗΠΑ και το ΕΜΕΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος, το οποίο έχει κακή πρόγνωση. Πρόκειται για «το ipilimumab, που είναι μονοκλωνικό αντίσωμα κατά του CTLA-4 και ενεργοποιεί το Τ-λεμφοκύτταρο, δηλαδή την άμυνα του ίδιου του οργανισμού κατά του μελανώματος.Το δεύτερο φάρμακο είναι το vemurafenid, που είναι αναστολέας του B-RAF γονιδίου, που φέρει μεταλλάξεις στο 50% των αρρώστων».

Ο δρ. Νικόλαος Σταυριανέας, καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσέθεσε: «Σε όλες τις επιδημιολογικές μελέτες παγκοσμίως καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες μια σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του μελανώματος, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που πολλοί τολμούν να μιλούν για «επιδημία» μελανώματος. Το παρήγορο στοιχείο είναι ότι σε ορισμένες περιοχές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, η θνησιμότητα από μελάνωμα στις γυναίκες δείχνει να είναι ελαφρώς μικρότερη από τα παλαιότερα χρόνια, ενώ στους άνδρες συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό οφείλεται στα μηνύματα των διεθνών προγραμμάτων ενημέρωσης του κοινού για αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τα μηνύματα αυτά προσλαμβάνονται καλύτερα από τις γυναίκες και τα νεαρά άτομα, που μαθαίνουν να προφυλάσσονται σωστά από τον ήλιο και όταν αντιληφθούν κάποια ύποπτη για μελάνωμα βλάβη, πηγαίνουν πιο γρήγορα στον γιατρό και σώζονται. Κάτι που θα πρέπει να κάνουν ιδιαίτερα τα άτομα που έχουν πολλές ελιές πάνω τους και έχουν οικογενειακό ιστορικό μελανώματος».