Tράβηξε την προσοχή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου πριν από δεκατρία χρόνια, με τον ρόλο της στην ταινία «Junebug». Έκτοτε, προτάθηκε άλλες πέντε φορές για το χρυσό αγαλματίδιο, συμπεριλαμβανομένης της φετινής της υποψηφιότητας για τον ρόλο της ως Λιν Τσένεϊ στη βιογραφική ταινία «Vice». Το ιστορικό της με το κυνήγι του Οσκαρ θυμίζει την περίπτωση του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, μόνο που στην περίπτωσή της η έκτη φορά δεν ήταν και η τυχερή, αφού δεν κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο ούτε φέτος.

Η Έιμι Άνταμς αποτελεί μια ιδιόμορφη περίπτωση ηθοποιού. Είναι αναπάντεχα προσγειωμένη για τα δεδομένα του Χόλιγουντ, ευγνώμων, εργατική και τόσο σεμνή σε σημείο που σχεδόν δε θεωρείται celebrity. Ίσως αυτό να είναι και το κλειδί της επιτυχίας της: η ικανότητά της να είναι ταυτόχρονα μια λαμπερή σταρ και μια απλή, καθημερινή γυναίκα. Γεγονός ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει συμπεριληφθεί τρεις φορές στη λίστα του «Forbes» με τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του κόσμου.

Η κοκκινομάλλα ηθοποιός με το διαπεραστικό βλέμμα βρίσκει ελάχιστη αξία στη δημοσιότητα. «Οσο περισσότερα ξέρει ο κόσμος για εμένα τόσο λιγότερο θα πιστεύουν εμένα και τους ρόλους μου» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά. Εκεί που βρίσκει χαρά η Άνταμς είναι η οικογένειά της. Από το 2002 είναι σε σχέση με τον ηθοποιό Ντάρεν ντε Γκάλο και το 2010 απέκτησαν την κορούλα τους. Οπως έχει δηλώσει, η ρουτίνα της περιλαμβάνει το να πηγαίνει στη δουλειά, να κάνει βόλτα με την κόρη της στο πάρκο και να βγαίνει ραντεβού με τον σύζυγό της.

Όμως, η 44χρονη σταρ δεν περιορίζεται σε αυτά, αφού έχει και σπουδαία ακτιβιστική δράση. Συνεργάζεται με μη προνομιούχους φοιτητές υποκριτικής και μάλιστα έχει τιμηθεί για το έργο της αυτό, ενώ παράλληλα στηρίζει μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθάει έφηβους της LGBT κοινότητας που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Για τον ρόλο που της χάρισε την έκτη υποψηφιότητα για Όσκαρ

«Ηταν μια υπέροχη πρόκληση για εμένα. Πάντα με ενθουσιάζει η σκέψη ότι μπορεί να αποτύχω. Ο χαρακτήρας της Λιν Τσένεϊ ήταν ένα αίνιγμα για εμένα. Δεν ήξερα πολλά για εκείνη, οπότε ήταν ένα συναρπαστικό μυστήριο. Αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να απομακρυνθώ από τις διάφορες γνώμες για αυτή και να καταλάβω ποια ήταν, όχι το πώς υπήρχε μέσα σε αυτή την ιστορία. Δεν είχε τις ίδιες ευκαιρίες που θα είχε σήμερα ως γυναίκα. Γράφει στο βιβλίο της πολύ ανοιχτά για το ανταγωνιστικό της πνεύμα, τη θέληση να ωθήσει τον εαυτό της να κάνει το καλύτερο δυνατό, έτσι μου φαινόταν ότι είχε αυτό το εκπληκτικό κίνητρο και τη φιλοδοξία από πολύ νεαρή ηλικία».

Για τη μητρότητα

«Βλέπω τα πράγματα τελείως διαφορετικά από τότε που έγινα μητέρα. Δίνω μεγαλύτερη σημασία στο να είμαι παρούσα και σκέφτομαι πιο βαθιά τα θέματα που επηρεάζουν την κόρη μου. Η μητρότητα μου έδωσε την ευκαιρία να γίνω λιγότερο σκληρή με τον εαυτό μου και να απελευθερωθώ από τον τελειομανή τρόπο σκέψης μου. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι ένας τέλειος γονιός. Πάντα θα είναι μια διαδικασία κατά την οποία ανακαλύπτεις το πώς μπορείς να είσαι πιο υπομονετικός και περιποιητικός».

Για την ηλικία

«Η γήρανση είναι ένα θετικό πράγμα για εμένα ως ηθοποιό λόγω των ρόλων που μου γίνονται διαθέσιμοι. Είναι σαν να εξελίσσονται παράλληλα με εμένα. Είμαι ευχαριστημένη και άνετη με το ποια είμαι. Δεν προσπαθώ να ανταποκριθώ στις προσδοκίες κανενός. Και αυτό χαρίζει μια ελευθερία στη δουλειά μου, μια ελευθερία που δεν είχα νεότερη».

Για την έμφυλη ανισότητα

«Ενώ έχω έρθει αντιμέτωπη με τη σεξουαλική παρενόχληση και την ανισότητα στις αμοιβές μου ως γυναίκας ηθοποιού, θεωρώ ότι η ανισότητα επηρεάζει περισσότερο τις απλές γυναίκες, μια αγρότισσα, μια σερβιτόρα, μια δασκάλα ή μια υπάλληλο σε εταιρεία. Χρησιμοποιώ την αναγνωρισιμότητά μου για να εκφράσω τις γυναίκες που δεν έχουν τα μέσα που έχω εγώ. Το να βοηθήσω την επόμενη γενιά να διευρύνει τον σκοπό αυτόν είναι ένα πράγμα στο οποίο θέλω να εστιάσω».

Για τις εμφανίσεις της στο κόκκινο χαλί

«Μου αρέσει να μένω απλή, αλλά παράλληλα το βλέπω ως μια ευκαιρία να δοκιμάσω καινούργια πράγματα στα μαλλιά και στο μακιγιάζ μου και να περάσω καλά. Κάποιες φορές το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι καλό, αλλά πάντα μου φαίνεται ενδιαφέρον να δοκιμάζω κάτι που δεν θα έκανα στην καθημερινή μου ζωή».

Για τη γυμναστική

«Οταν ήμουν μικρή ήμουν μπαλαρίνα και πολλές φορές εύχομαι να είχα διατηρήσει τη σωστή στάση σώματος. Πλέον κάνω προπονήσεις ενδυνάμωσης, χρησιμοποιώντας ελαφριά βάρη. Γυμνάζομαι μία φορά την εβδομάδα, έτσι ώστε να διατηρώ τη μυϊκή μου μάζα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για μια γυναίκα καθώς μεγαλώνει. Επίσης αγαπάω το τρέξιμο. Προσπαθώ να τρέχω ένα μίλι την ημέρα, όταν έχω τη δυνατότητα».

Για την εφηβεία

«Σε κάποια φάση στο γυμνάσιο είχα κάνει τα μαλλιά μου περμανάντ επειδή ήθελα να μοιάσω στην Κέλι Μακ Γκίλις από το “Top Gun”. Δεν τα κατάφερα. Νόμιζα ότι με κάποιον περίεργο τρόπο μια περμανάντ θα με μεταμόρφωνε σε μια σέξι, ψηλή, δυναμική γυναίκα. Εγώ στα 14 ήμουν 1,50, με πλάκα στήθος και ζύγιζα 40 κιλά».

Για τα μαλλιά της

«Το φυσικό μου χρώμα μαλλιών είναι το strawberry blonde, αλλά –όπως στην περίπτωση των περισσότερων ξανθών – κατέληξε κάπως γκρι, οπότε το ενίσχυσα με κόκκινο χρώμα. Οσον αφορά την περιποίηση των μαλλιών μου, θα ήθελα να ρίξω την ευθύνη στην κόρη μου για το ότι δεν ασχολούμαι μαζί τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι πάντα έτσι ήμουν, λουζόμουν κι έβγαινα έξω. Επιπλέον, θεωρώ ότι όταν δεν τα στυλιζάρεις συνέχεια, όταν το κάνεις φαίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά».

Η καλύτερη συμβουλή ομορφιάς που έχει λάβει

«Πάντα να βάφετε τα μάτια σας πριν από το υπόλοιπο πρόσωπό σας. Μπορεί το αποτέλεσμα να δείχνει κάπως πρόχειρο αρχικά, αλλά σας δίνει περισσότερη ελευθερία. Στη συνέχεια μπορείτε να καθαρίσετε ό,τι έχει πέσει με ένα μαντιλάκι και να βάψετε το πρόσωπό σας».