Όταν το μωρό βαριέται με τα παιχνίδια του, είναι τόσο εύκολο να μπείτε στον πειρασμό να αφήσετε την τηλεόραση να κάνει τα «μαγικά» της. Τα μωρά άλλωστε πραγματικά απορροφούνται από την οθόνη για έναν απλό λόγο: κινούμενα σχέδια. Τα χρώματα, οι ήχοι και η κίνηση κεντρίζουν την προσοχή του μικρού σας, ωστόσο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να κρατάτε το μωρό σας μακριά από τις οθόνες έως τουλάχιστον τους πρώτους 18 μήνες της ζωής του.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν μια μαμά; Παίξτε με το μωρό σας διασκεδάζοντάς το και ταυτόχρονα βοηθώντας το να μάθει! Ορίστε τι μπορείτε να κάνετε.

*Τραγουδήστε του

Τα μωρά λατρεύουν τη μουσική, οπότε δώστε στις ημέρες σας ένα soundtrack. Συνοδεύστε τις καθημερινές δραστηριότητες με ένα τραγούδι, δημιουργώντας διασκεδαστικά τραγουδάκια ενώ προετοιμάζετε μεσημεριανό γεύμα, βάζετε πλυντήριο ή καθαρίζετε. Όσο περισσότερο μάλιστα αλλάζετε τον τόνο της φωνής σας, τόσο το καλύτερο.

*Βάλτε μουσική

Είτε είστε λάτρεις της κλασικής μουσικής είτε των Beatles, η ακρόαση μουσικής έχει συνδεθεί με καλύτερη ικανότητα στα μαθηματικά. Παίξτε λοιπόν μια ποικιλία από ευχάριστους ρυθμούς και μελωδίες για να διασκεδάσετε το μωρό σας και θα είστε στο σωστό δρόμο για να μεγαλώσετε μια… μεγαλοφυΐα.

*Μιλήστε του

Μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο μιλάτε στο παιδί σας και όσο περισσότερες λέξεις χρησιμοποιείτε, τόσο πιο πλούσιο θα είναι το λεξιλόγιό του στη συνέχεια. Αν κατά τη διάρκεια του μπάνιου του κοιτάζει το παπάκι, μιλήστε του για το πόσο κίτρινο είναι και πώς οι πάπιες στην πραγματική ζωή είναι συχνά καφέ και πράσινες και, ουάου, πόσο ωραία μπορούν και επιπλέουν! Αν το μικρό σας ανταποκρίνεται βγάζοντας ήχους, σταματήστε να το ακούσετε και μετά απαντήστε του.

*Γίνετε αφηγήτρια

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να διαβάσετε στο μωρό σας. Οι καλύτεροι αφηγητές χρησιμοποιούν πολλές φωνές και αλλαγές τόνου. Ο μόνος που σας παρακολουθεί είναι το μωρό, οπότε γιατί να μην το διασκεδάσετε;

*Βγείτε βόλτα

Η αίσθηση του αέρα στα μάγουλα και η μυρωδιά του γρασιδιού είναι μερικές από τις εμπειρίες που δεν μπορεί το μωρό σας να έχει όταν είναι μέσα στο σπίτι. Όταν βγαίνετε βόλτα, το μωρό θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει το περιβάλλον γύρω του και να μάθει την προσωπική του αίσθηση του χώρου. Περπατήστε σε ένα πάρκο ή σε μια λίμνη για να επιτρέψετε στο μικρό σας να δει νέα πράγματα στη φύση. Γεμίστε τις βόλτες σας με τον ήχο της φωνής σας. Μιλήστε στο μικρό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της βόλτας σας, δείχνοντάς του πράγματα και εξηγώντας του τι είναι το καθετί.