Ένα από τα πιο απολαυστικά πράγματα στο τέλος μιας αγχωτικής, κουραστικής μέρας είναι το μπάνιο με ζεστό νερό. Μάλιστα αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για να βελτιώσουμε την κυκλοφορία του αίματος και να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο με την προσθήκη βρώμης, το μπάνιο μας μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικό και αποτελεσματικό στο ερεθισμένο από το κρύο δέρμα.

Ξεφλούδισμα, «τράβηγμα», κνησμός, αίσθημα καύσου, και κοκκινίλες είναι τα συμπτώματα που μαρτυρούν ότι το ευαίσθητο δέρμα μας υποφέρει.  Έρευνες έχουν δείξει ότι η βρώμη ανακουφίζει από όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Ενα από τα ισχυρότερα αντιερεθιστικά συστατικά της είναι οι αβενανθραμίδες. Πρόκειται για πολυφαινόλες που σύμφωνα με κλινικά τεστ είναι εξαιρετικά ευεργετικές για το ευαίσθητο δέρμα καθώς και για περιπτώσεις δερματίτιδας.

Μπάνιο με βρώμη: Τα βήματα

-Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του νερού, ώστε να είναι ευχάριστα ζεστή αλλά όχι καυτή.

Το πολύ ζεστό νερό όπως και το πολύ κρύο επιδεινώνουν τη δερματίτιδα. Ιδανικά το νερό πρέπει να έχει τη θερμοκρασία του σώματος μας.

-Ρίχνουμε μία κούπα βρώμης σε ένα κομμάτι από τούλι ή ένα κομμάτι από ένα παλιό καλσόν, για να μη βουλώσει η μπανιέρα.

-Για να απολαύσουμε τα οφέλη μιας σπιτικής λουτροθεραπείας, καλό είναι να κάτσουμε στην μπανιέρα τουλάχιστον 20’. Θέλουμε να διασταλλούν οι πόροι του δέρματος και να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το νερό και τη βρώμη.

-Αν νιώσουμε ότι το νερό κρυώνει, το ανανεώνουμε με ζεστό, ώστε να επαναφέρουμε την κατάλληλη θερμοκρασία.

Τι να προσέξουμε

Εξίσου σημαντική προϋπόθεση για την ανακούφιση του ερεθισμένου δέρματος είναι η επαρκής ενυδάτωσή του με μία σύνθεση σχεδιασμένη για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Μετά το μπάνιο, σκουπίζουμε απαλά το δέρμα μας, και την εφαρμόζουμε με απαλές κινήσεις. Επειτα φοράμε άνετα ρούχα από μαλακό ύφασμα, και ξαπλώνουμε.

Καλό είναι να αποφεύγουμε τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος με άρωμα ή χρώμα, διότι μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το δέρμα.