Αποκτούμε τους πρώτους μας φίλους περίπου στην ηλικία των τριών ετών και έκτοτε δεν σταματάμε να επιλέγουμε ανθρώπους για να μοιραζόμαστε τα όσα προκύπτουν στη ζωή μας ακόμα και μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. Οι σχέσεις μας μαζί τους είναι συχνά οι μακροβιότερες της ζωής μας. Σίγουρα, είναι διαφορετικές από τις οικογενειακές ή τις ερωτικές σχέσεις και αναμφισβήτητα είναι χρήσιμες, απαραίτητες και τελικά αναντικατάστατες σε κάθε ηλικία.

Η παρουσία των φίλων στη ζωή μας είναι τόσο σημαντική για την ψυχική μας ισορροπία και την ολοκλήρωσή μας, ώστε, σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή όταν δεν έχουμε φίλους, δημιουργείται ένα κενό που δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί. Γιατί; Επειδή στη ζωή μας έχουμε ανάγκη από ανθρώπους συνακροατές, συνοδοιπόρους, για να μοιραζόμαστε μαζί τους όλα όσα μας συμβαίνουν. Δεν είναι τυχαία η έκφραση ότι «οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε».

Ωστόσο, η πανδημία του κοροναϊού έχει φέρει τα πάνω-κάτω και στο κομμάτι των διαπροσωπικών μας σχέσεων, απομακρύνοντάς μας ακόμη και από τους φίλους μας. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ώστε να φροντίσουμε τις φιλίες μας εν μέσω πανδημίας;

*Εκμεταλλευόμαστε την τεχνολογία

Πολλές φορές όταν μένουμε μόνοι μας, οι ανησυχίες και οι φόβοι μας μπορεί να μας φανούν μεγαλύτεροι από όσο είναι στην πραγματικότητα ή από όσο θα μας φαίνονταν αν μοιραζόμασταν τις σκέψεις μας με τους φίλους μας. Η βιντεοκλήση συμβάλλει δραστικά στην μείωση του στρες, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ την διάθεσή μας, ειδικά αυτήν την περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Εκμεταλλευόμαστε λοιπόν την τεχνολογία για να δούμε τους φίλους μας και να συζητήσουμε μαζί τους -περίπου όπως θα κάναμε και από κοντά. Μπορούμε μάλιστα να ορίσουμε μία συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδας που μας εξυπηρετεί και τους δύο για να πίνουμε μαζί τον καφέ μας και να ανταλλάσσουμε τα νέα μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουμε το στρες μας, θα βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και παράλληλα θα έρθουμε πιο κοντά με τους φίλους μας.

*Κάνουμε πράγματα μαζί… από μακριά

Οι κοινές εμπειρίες και τα κοινά βιώματα μάς «δένουν» με τους άλλους ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι τώρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στον κινηματογράφο μαζί με τους φίλους μας ή να ταξιδέψουμε παρέα, μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, ώστε να κάνουμε πράγματα μαζί… από μακριά. Για παράδειγμα, μπορούμε να κανονίσουμε να διαβάζουμε τα ίδια βιβλία, στήνοντας έτσι τη δική μας, μικρή λέσχη ανάγνωσης. Ή μπορούμε να ξεκινήσουμε να παρακολουθούμε μαζί μια νέα σειρά ή ταινία, ο καθένας από το σπίτι του. Έτσι, θα βρίσκουμε συνεχώς νέα ερεθίσματα που μας ενώνουν και θα έχουμε συνεχώς νέα θέματα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων.

*Μπαίνουμε στη θέση του άλλου

Ένα πράγμα που οι περισσότεροι τείνουμε να ξεχνάμε, είναι το πόσο διαφορετικά βιώνει ο καθένας μας την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας. Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τη δουλειά του, την οικογενειακή του κατάσταση, την ψυχολογία του κ.ά. αντιλαμβάνεται διαφορετικά την πραγματικότητα. Ωστόσο, οφείλουμε να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του φίλου μας και να προσπαθούμε να αντιληφθούμε καλύτερα το πώς βιώνει την κατάσταση.