Πιθανότατα το παρατηρείτε όλο και συχνότερα: Άτομα που φορούν όχι μία αλλά δύο μάσκες προσώπου σε δημόσιους χώρους για να προστατευτούν από την λοίμωξη covid-19, που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Διπλή μάσκα για να μειώσετε τον κίνδυνο της covid-19

Αν και για ορισμένους αποτελεί υπερβολικό μέτρο, νέα έκθεση από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνει ότι βάζοντας μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική ή εφαρμόζοντας πιο σφιχτά μια χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται σημαντικά τόσο για εκείνον που την φορά όσο και για τους γύρω του.

Η μελέτη αναφέρει ότι η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί έως και 96,5% εάν τόσο ένα μολυσμένο άτομο όσο και ένα μη μολυσμένο φορούν σφιχτά χειρουργικές μάσκες ή μία υφασμάτινη μάσκα πάνω από την χειρουργική.

Προηγουμένως, ο δρ. Anthony Fauci,  κορυφαίος λοιμωξιολόγος για τις μολυσματικές ασθένειες είχε δηλώσει: «Είναι λογικό ότι πιθανότατα θα ήταν πιο αποτελεσματικό» να φοράτε δύο μάσκες αντί για μία.

Πότε να τις φορέσετε

Εξαρτάται από το είδος της μάσκας που συνήθως φοράτε. Εάν η μάσκα σας είναι κατασκευασμένη από ένα μόνο στρώμα υφάσματος, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να φορέσετε ακόμα μία από πάνω.

«Θα φορούσα επιπλέον μάσκα στην περίπτωση που η πρώτη είναι ανεπαρκής ή αδύναμη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Amesh Adalja από το Johns Hopkins University Center for Health Security. Ως «ανεπαρκείς» ορίζει τα μαντήλια ή τις μάσκες μια χρήσης που έχουν επαναχρησιμοποιηθεί αρκετές φορές.

«Αν συνηθίζετε να φοράτε N95 ή KN95 ή KF94, υπάρχει πολύ μικρό όφελος από το να φοράτε μια δεύτερη μάσκα από πάνω» επισημαίνει.

Πώς θα ξέρετε ότι φοράτε σωστά την μάσκα σας

Ακόμα και αν έχετε μία μάσκα που παρέχει υψηλό επίπεδο προστασίας «αν υπάρχει κενό γύρω από τις άκρες, τότε καθώς αναπνέετε, ο ιός θα εισέλθει μέσω του κενού» επισημαίνει η δρ. Paula Cannon, καθηγήτρια μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή Keck από το USC.

Για να μάθετε αν η μάσκα σας εφαρμόζει σωστά, σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη και αναπνεύστε. «Εάν η μάσκα σας δεν κινείται, τότε αυτό σας λέει ότι δεν υπάρχει αντίσταση» εξηγεί η ίδια. Αυτό είναι κακό, γιατί σημαίνει ότι υπάρχουν κενά.

Θέλετε η μάσκα σας να πάλλεται με την αναπνοή σας, καθώς έτσι φαίνεται ότι η αναπνοή σας παραμένει εντός και ότι δεν φεύγει εκτός μάσκας» καταλήγει.