Είτε σχεδιάζετε να τρέξετε τα πρώτα σας 5 χιλιόμετρα είτε απλά σας αρέσουν οι βόλτες στη φύση, υπάρχει το ιδανικό αθλητικό παπούτσι για εσάς. Αλλά η διαδικασία εύρεσης του σωστού ζεύγους μπορεί να είναι αποθαρρυντική. Εκτός από την εφαρμογή και την ποιότητα, οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε τα παπούτσια μας να δείχνουν όμορφα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει πραγματικά να κάνετε την έρευνά σας πριν φτάσετε στα καταστήματα. Αυτά είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε αναζητώντας αθλητικά παπούτσια, σύμφωνε με τους ειδικούς στον τομέα αυτό.

  1. Αγοράζετε λάθος μέγεθος και στιλ για το πόδι σας

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να αφήνεις ένα άλλο άτομο να σου πει ποια παπούτσια είναι καλύτερα για εσένα. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τα δοκιμάσετε, να κάνετε τον γύρο του καταστήματος και να συνεχίσετε να δοκιμάζετε νέα ζευγάρια, μέχρι να βρείτε κάτι που το αισθάνεστε άνετο στο πόδι σας.

Άλλο λάθος; Αγοράζετε ένα παπούτσι που είναι ελαφρώς στενό με τη σκέψη ότι θα ξεχειλώσει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό συνήθως δεν λειτουργεί. Βεβαιωθείτε ότι το παπούτσι σας ταιριάζει καλά στο κατάστημα. Μπορεί, επίσης, να σκεφτείτε να επισκεφθείτε έναν ποδίατρο εκ των προτέρων για να μάθετε ποιες είναι οι ειδικές ανάγκες του ποδιού σας – μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποιος τύπος παπουτσιού είναι καλύτερος για εσάς.

  1. Δεν λαμβάνετε υπόψη τις δραστηριότητες που θα κάνετε

Σχεδόν για κάθε δραστηριότητα που κάποιος θέλει να κάνει, θα υπάρχει ένα παπούτσι εκεί έξω. Είτε πρόκειται να τρέξετε, να περπατήσετε ή να παίξετε τένις, από την άποψη της πρόληψης των τραυματισμών, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα παπούτσι που είναι ειδικό για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται ένα από τα πιο σημαντικά βασικά: τη σόλα. Ένα παπούτσι που επαρκή υποστήριξη, έχει συνήθως σόλα που είναι κάπως δύσκολο να λυγίσει και ελαφριά φτέρνα. Κι αν φοράτε καθημερινά αθλητικά παπούτσια για να τρέξετε, η σόλα σας θα χαλάσει πολύ πιο γρήγορα.

  1. Δεν επικοινωνείτε με τον πωλητή, ούτε τον ρωτάτε

Υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν μπείτε σε ένα κατάστημα παπουτσιών:

  • Οι τύποι παπουτσιών που λειτουργούσαν για εσάς στο παρελθόν
  • Αν έχετε φαρδύ ή στενό πόδι
  • Προβλήματα που είχατε στα πέλματα όπως φουσκάλες, πόνος στην καμάρα και τη φτέρνα, κότσι ή γαμψοδακτυλία
  • Αν τα πόδια ή οι αστράγαλοι σας πρήζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Ιστορικό τραυματισμού ή άλγος στις αρθρώσεις των αστραγάλων, στα γόνατα και τους γοφούς σας

Γνωρίζοντας τα προβλήματα που έχετε στα πόδια, θα μπορέσετε πιο εύκολα να προσδιορίσετε ποια παπούτσια μπορούν ή δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά για εσάς.

Αν ψάχνετε για ένα συγκεκριμένο παπούτσι για περπάτημα ή για τρέξιμο, επισκεφθείτε ένα κατάστημα αθλητικών παπουτσιών, όπου ένας ειδικός μπορεί να παρακολουθήσει το βάδισμα και τη φόρμα σας καθώς τρέχετε.

  1. Συνεχίζετε να αλλάζετε μάρκες

Αν βρείτε μια μάρκα που σας ταιριάζει, μείνετε πιστοί σε αυτήν. Οι περισσότερες εταιρείες είναι συνεπείς στον τρόπο που φτιάχνουν τα παπούτσια τους, οπότε μπορείτε συνήθως να βασίζεστε σε αυτές, αγοράζοντας ένα ή δύο ζευγάρια που θα λειτουργήσουν για το πόδι σας. Αν το σχέδιο δεν αλλάζει δραστικά, είναι προτιμότερο να αγοράζετε πάντα μια μάρκα που σας αρέσει πολύ.

  1. Δεν αντικαθιστάτε τα παπούτσια σας αρκετά συχνά

Όπως κάθε πόδι είναι διαφορετικό, έτσι διαφέρει από άτομο σε άτομο και ο χρόνος που πρέπει να αλλάξει παπούτσι. Ωστόσο, ένας βασικός κανόνας τόσο για τους δρομείς όσο και για τους καθημερινούς χρήστες παπουτσιών είναι να αντικαταστήσετε τα παπούτσια σας μετά από 600 χιλιόμετρα.

Άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξετε; Ελέγξτε τις πλευρές και το κάτω μέρος των παπουτσιών σας για να δείτε αν γέρνουν ή φθείρονται περισσότερο. Κι αν αρχίσετε να αισθάνεστε πόνο στα πόδια, τα πόδια, τα γόνατα, τους γοφούς ή την πλάτη σας, αυτό σημαίνει ότι τα αθλητικά σας παπούτσια δεν παρέχουν πια επαρκή υποστήριξη.