Kάποιες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να πάσχουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), κοινά συμπτώματα του οποίου είναι, μεταξύ άλλων, οι ανωμαλίες στον εμμηνορρυσιακό κύκλο, τα προβλήματα γονιμότητας και η αύξηση του σωματικού βάρους.

Υπάρχουν όμως και άλλα, λιγότερο κοινά σημάδια της ορμονικής αυτής πάθησης που επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τα οποία καλό είναι να είμαστε ενήμεροι.

Προβλήματα στον ύπνο

Σύμφωνα με μελέτη από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι γυναίκες με PCOS έχουν έως και 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπνική άπνοια. Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος ροχαλίζει και διακόπτεται η αναπνοή του την ώρα που κοιμάται.

Αν συμβεί αυτή η διακοπή της αναπνοής, ο εγκέφαλός μας δίνει εντολή να «ξυπνήσουμε» ώστε να αρχίσουμε να αναπνέουμε ξανά. Αυτή η αφύπνιση δεν γίνεται πάντα αντιληπτή από το άτομο που κοιμάται. Ανάλογα με τη βαρύτητα της υπνικής άπνοιας, μπορεί αυτές οι παύσεις της αναπνοής και οι αφυπνίσεις να συμβαίνουν ακόμα και εκατοντάδες φορές κάθε νύχτα, με αποτέλεσμα έναν κακό ποιοτικά και ποσοτικά ύπνο, αλλά και επικίνδυνο, διότι οι παύσεις της αναπνοής συνεπάγονται και μείωση του οξυγόνου. Επομένως, αυξημένη πιθανότητα για καρδιαγγειακές και μεταβολικές διαταραχές.

Θηλώματα

Τα θηλώματα (skin tags) δύναται να υπάρχουν στο δέρμα και να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι ή να τα συγχέουμε με κρεατοελιές. Πρόκειται για ακίνδυνες δερματικές βλάβες στην επιφάνεια του δέρματος που συνήθως εμφανίζονται σε ζεστά ή/και υγρά σημεία του σώματος όπως στις μασχάλες, κάτω ή εσωτερικά του στήθους, στους γλουτούς κ.τλ. και είναι μικρές.

Ωστόσο, διάφορες καθημερινές κινήσεις και τριβές μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς ή αποκοπές με αποτέλεσμα πόνο, μικρή αιμορραγία και φλεγμονές.

Σκούρες κηλίδες στο δέρμα

Εκτός από τα θηλώματα και την ακμή, το PCOS μπορεί να προκαλέσει επίσης μέλαινα ακάνθωση, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), η οποία εκδηλώνεται συχνά ως μια σκούρα ζώνη δέρματος, που εντοπίζεται κυρίως στον σβέρκο αλλά μπορεί να βρεθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος όπου το δέρμα διπλώνει, όπως τα χέρια, οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα.

Κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης

Τα συμπτώματα του PCOS, όπως η αύξηση του βάρους και οι επώδυνες περίοδοι, μπορούν να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση μιας γυναίκας με αποτέλεσμα αλλαγές στη διάθεση.

Ως εκ τούτου, το σύνδρομο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης αργότερα στη ζωή σας, επισημαίνει το NHS.

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι άλλο ένα πιθανό σύμπτωμα του PCOS λόγω της απελευθέρωσης περίσσειας ανδρικών ορμονών. Αυτή η ορμονική ανισορροπία μπορεί από την άλλη να προκαλέσει υπερβολική τριχοφυΐα, συνήθως στο πρόσωπο, το στήθος, την πλάτη ή τους γλουτούς.