Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που βλέπουμε, αισθανόμαστε και λειτουργούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας καλός ύπνος, διάρκειας 7 έως 8 ωρών, συνιστάται από τους ειδικούς για να βρίσκεται σε «φόρμα» το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η θέση στην οποία κοιμόμαστε παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας. Πόσες φορές έχετε κυπνήσει πιασμένοι στον αυχένα ή με πόνο στην πλάτη και τη μέση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωστή στάση ύπνου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που αισθάνεστε όταν ξυπνάτε, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας της σπονδυλικής σας στήλης.

Αυτές είναι 4 βασικές στάσεις ύπνου και τα αποτελέσματά τους:

Κοιμάστε ανάσκελα

Μια από τις πιο κοινές στάσεις ύπνου είναι όταν κάποιος ξαπλώνει ανάσκελα. Αυτή η θέση είναι ευεργετική για την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, του λαιμού και των ώμων σε ουδέτερη θέση, αλλά μπορεί να είναι ανθυγιεινή για άτομα που υποφέρουν από πόνο στη μέση ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα ροχαλητού και άπνοιας ύπνου.

Κοιμάστε στο πλάι

Ο ύπνος στη μία πλευρά του σώματός σας, ειδικά στην αριστερή πλευρά, έχει πολλά οφέλη. Η έρευνα λέει ότι είναι μια από τις ιδανικές θέσεις ύπνου καθώς βοηθά στη μείωση πολλαπλών θεμάτων υγείας, όπως πόνους στις αρθρώσεις και στη μέση, καθώς και στον χρόνιο πόνο. Είναι ευεργετικό για τη γενική υγεία του εγκεφάλου και βοηθά το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.

Κοιμάστε μπρούμυτα

Αυτή είναι μια από τις λιγότερο συνιστώμενες στάσεις ύπνου καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, την πλάτη και τη σπονδυλική στήλη. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του βάρους βρίσκεται στη μέση του σώματος, δεν επιτρέπει στο σώμα σας να διατηρήσει την ουδέτερη θέση της σπονδυλικής στήλης ενώ κοιμάστε. Υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος να τραυματίσετε το λαιμό σας, καθώς βάζει το κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη εκτός ευθυγράμμισης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συστροφή του λαιμού σας.

Κοιμάστε σε εμβρυική στάση

Η εμβρυική στάση είναι όταν το σώμα σας είναι κουλουριασμένο στο πλάι και δημιουργεί μια φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η θέση είναι ιδανική για τον πόνο στη μέση και την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, συνιστάται να μην κουλουριάζετε το σώμα σας πολύ σφιχτά, καθώς μπορεί να επιβαρύνει τις αρθρώσεις, να περιορίσει την αναπνοή και να εμποδίσει τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον. Ένα καλό μαξιλάρι και ένα άνετο στρώμα μπορούν να βοηθήσουν στην απόκτηση της ιδανικής στήριξης.

Βρείτε τη στάση που σας ταιριάζει καλύτερα

Διαφορετικοί άνθρωποι κοιμούνται σε διαφορετικές θέσεις, ανάλογα με την υγεία και τις ανάγκες του σώματός τους. Κάθε θέση ύπνου έχει τα υπέρ και τα κατά της και δεν μπορούν όλοι να κοιμούνται στην ίδια θέση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει δοκιμάζοντας διαφορετικές στάσεις ύπνου, να δείτε τι λειτουργεί για το σώμα σας και την ποιότητα του ύπνου που κάνετε.

Άλλοι τρόποι για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας μπορεί να είναι η αγορά ενός στρώματος που θα προσφέρει στο σώμα σας προσαρμοσμένη υποστήριξη. Η αγορά ενός μαξιλαριού με ιδανικό ύψος για την υποστήριξη του αυχένα σας, είναι εξίσου σημαντική υπόθεση.

Μην ξεχάσετε να κάνετε μερικές διατάσεις πριν τον ύπνο. Για βελτιωμένη ποιότητα ύπνου συνιστάται να αποφύγετε την καφεΐνη μετά τις 2 το μεσημέρι, να διατηρήστε το υπνοδωμάτιό σας καθαρό και φρέσκο και να υιοθετήσετε μια νυχτερινή ρουτίνα για να χαλαρώσετε, όπως ένα χλιαρό μπάνιο με αιθέρια έλαια λεβάντας ή ένα ζεστό ρόφημα βαλεριάνας.