Εάν συγκαταλέγεστε στους tea lovers, aka τους λάτρεις του τσαγιού, δεν έχετε απλώς και μόνο ένα τύπο στο ντουλάπι σας. Έχετε μια ολόκληρη συλλογή: μαύρο, χαμομήλι, λεβάντα, πράσινο, matcha. Κι ενώ μπορεί να μην το γνωρίζετε, το που αλλά και το πώς αποθηκεύετε το τσάι σας έχει σημασία και όχι μόνο για αισθητικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον Kyle Stewart, έναν από τους 175 πιστοποιημένους ειδικούς τσαγιού σε ολόκληρο τον κόσμο, η λανθασμένη αποθήκευση του τσαγιού σας μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την μοναδικότητά του.

«Τα φύλλα του τσαγιού είναι ξηρά, έχουν χάσει δηλαδή το 97% της υγρασίας τους και ως εκ τούτου είναι ευαίσθητα στην απορρόφηση υγρασίας και έντονων αρωμάτων» εξηγεί. Αυτό σημαίνει ότι αν αφήσετε το τσάι σας ακάλυπτο και εκτεθειμένο, θα απορροφήσει ό,τι άλλο έχει κοντά του.

Όπως μας αποκαλύπτει, το χειρότερο ίσως σημείο για να το αποθηκεύσετε είναι το ψυγείο.

3 χρυσοί κανόνες από τους ειδικούς του τσαγιού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τρία μυστικά για την αποθήκευσή τους, περιλαμβάνουν:

Αποθηκεύστε το τσάι σε κλειστό δοχείο

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της αποθήκευσης τσαγιού σε κάτι σφραγισμένο, αυτό ισχύει και για τα φύλλα του αλλά και για τα φακελάκια. Επίσης είναι σημαντικό να κρατήσετε το τσάι σας, μακριά από άλλα έντονα αρώματα, με τους ειδικούς να προσθέτουν ότι αυτό περιλαμβάνει μπαχαρικά και καρυκεύματα.

Αποθηκεύστε το κάπου σκοτεινά

Ο επόμενος κανόνας που πρέπει να έχετε κατά νου κατά την αποθήκευση του τσαγιού σύμφωνα με τους δύο ειδικούς είναι ότι πρέπει να διατηρείται κάπου σκοτεινά. Ο Kyle Stewart εξηγεί ότι τα φύλλα τσαγιού μπορούν να απορροφήσουν το φως του ήλιου, το οποίο τελικά τα βλάπτει.

Όταν τα φύλλα είναι κατεστραμμένα, αυτό σημαίνει ότι η γεύση και τα οφέλη για την υγεία του τσαγιού έχουν υποβαθμιστεί. Λόγω αυτής της επίδρασης, τα δοχεία από γυαλί δεν είναι τόσο καλά για την αποθήκευση του τσαγιού όσο τα δοχεία που δεν είναι διαφανή.

Κρατήστε το δροσερό

Παρόλο που το τσάι δεν πρέπει να αποθηκεύεται στο ψυγείο, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να διατηρείται κάπου δροσερά. Παρόμοια με το φως, η θερμότητα μπορεί να επηρεάσει τα φύλλα του τσαγιού, μειώνοντας την γεύση αλλά και τα οφέλη τους.