Αν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ούτε το δείπνο ούτε η ώρα κατανάλωσής του πρόκειται να καθορίσουν εάν θα χάσετε ή θα πάρετε βάρος. Για αυτό είναι υπεύθυνες οι συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσα στην ημέρα. Όταν αυτές που προσλαμβάνετε από το φαγητό είναι περισσότερες από αυτές που χρειάζεστε, τότε το βάρος σας αυξάνεται.

Ωστόσο, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το μεσημέρι, καθώς οι ώρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι τον ύπνο μπορούν να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για να το κάψετε. Παράλληλα, δεν πρέπει να καταναλώνετε ένα μεγάλο γεύμα κοντά στον ύπνο (είτε πρόκειται για βραδινό ή για μεσημεριανό ύπνο), καθώς μπορεί να προκληθούν προβλήματα πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας του ύπνου λόγω φόρτου εργασίας και υπεραιμάτωσης του γαστρεντερικού σας συστήματος.

Επομένως, είναι σημαντικό το βραδινό γεύμα να προηγείται του ύπνου τουλάχιστον 2-3 ώρες και να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό, ώστε να μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος για την πέψη.

Οι σωστές επιλογές για βραδινό

Το βραδινό αποτελεί ένα γεύμα-παγίδα για πολλούς, το οποίο συχνά σαμποτάρει την προσπάθεια για αδυνάτισμα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να αντισταθείτε στους πειρασμούς και να υιοθετήσετε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες στο τελευταίο γεύμα της ημέρας, βοηθώντας παράλληλα τον οργανισμό σας να χάσει βάρος. Σε αυτό το πνεύμα, δοκιμάστε να εντάξετε στο βραδινό σας κάποιες από τις παρακάτω επιλογές και το αποτέλεσμα θα σας επιβραβεύσει.

  • Γάλα χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης
  • Λίγο καστανό ρύζι με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • Ένα μέτριο παξιμάδι με ένα μικρό κομμάτι φέτα και λίγη ντομάτα
  • Μια μεγάλη σαλάτα με ποικιλία λαχανικών, λίγο λάδι, μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (τυρί, κοτόπουλο, τόνο, αυγό) και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης
  • Ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί άπαχο και γαλοπούλα, μαζί με μια σαλάτα ή με ένα ποτήρι γάλα
  • Μια φρουτοσαλάτα με 2 φρούτα εποχής, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, λίγο μέλι και δημητριακά ολικής άλεσης ή λίγους ξηρούς καρπούς