Ένα χαλαρωτικό περιβάλλον είναι απαραίτητο για μια καλή νυχτερινή ξεκούραση. Κι επειδή η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου συνδέονται άμεσα με άλλες πτυχές της ανθρώπινης υγείας, ένα υπνοδωμάτιο που προάγει τον ύπνο μπορεί επίσης να βελτιώσει το πώς νιώθετε ενώ είστε ξύπνιοι.

Αν η πρώτη σας σκέψη είναι ότι πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διαμορφώσετε την ιδανική κρεβατοκάμαρα, θα χαρείτε να μάθετε ότι υπάρχουν αρκετοί οικονομικοί τρόποι για να κάνετε το υπνοδωμάτιό σας πιο χαλαρωτικό και κατάλληλο για ξεκούραση.

Διαμορφώνοντας ένα χαλαρωτικό υπνοδωμάτιο

Για να σχεδιάσετε ένα χαλαρωτικό υπνοδωμάτιο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες:

Θερμοκρασία

Είτε χρησιμοποιείτε πανωσέντονο είτε κοιμάστε κάτω από ένα παχύ πάπλωμα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ιδανική θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα για ύπνο είναι 19 βαθμοί Κελσίου. Αυτή η θερμοκρασία μπορεί να ακούγεται λίγο χαμηλή για μερικούς, αλλά ρυθμίζοντας το θερμοστάτη σας στους 19 βαθμούς θα διατηρήσετε χαμηλότερη θερμοκρασία κορμού ενώ κοιμάστε. Αν σε αυτή τη θερμοκρασία κυρώνετε δοκιμάστε να την αυξήστε μέχρι τους 22,0 βαθμούς, αλλά όχι περισσότερο. Εάν εξακολουθείτε να βρίσκετε αυτές τις ρυθμίσεις πολύ κρύες, δοκιμάστε να προσθέσετε ένα ή δύο σκεπάσματα. Έτσι, αν ο καιρός είναι ζεστός μπορείτε να αφαιρέσετε ένα σκέπασμα ή να φορέσετε ελαφρύτερες πιτζάμες.

Θόρυβος

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την κρεβατοκάμαρά σας όσο το δυνατόν πιο ήσυχη, εμποδίζοντας τους εξωτερικούς θορύβους. Το χτύπημα ενός ανεμιστήρα ή μιας καταπραϋντικής μηχανής λευκού θορύβου μπορεί να κρύψει αποτελεσματικά άλλους ήχους και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν επίσης να ακούν μουσική όταν πάνε για ύπνο. Ήχοι περιβάλλοντος ή χαλαρωτική μουσική, που μπορεί επίσης να ανακουφίσουν το άγχος και να απαλύνουν τον σωματικό πόνο. Οι κουρτίνες που εμποδίζουν τον θόρυβο είναι επίσης ευρέως διαθέσιμες.

Φως

Η έκθεση σε τεχνητό φως το βράδυ μπορεί να καθυστερήσει τους κιρκάδιους ρυθμούς και να παρατείνει την έναρξη του ύπνου ή τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθείτε. Κρατήστε τα επίπεδα φωτισμού του υπνοδωματίου σας όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, αν σας αρέσει να διαβάζετε στο κρεβάτι πριν κοιμηθείτε. Τα χαμηλότερα φώτα θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Ένας άλλος καλός εμπειρικός κανόνας είναι να αποφεύγετε τη χρήση συσκευών οθόνης – συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων – στην κρεβατοκάμαρά σας.

Στρώμα και κλινοσκεπάσματα

Μελέτες έχουν βρει ότι ένα καινούργιο στρώμα θα προάγει την ποιότητα ύπνου και θα ανακουφίσει περισσότερο τον πόνο στην πλάτη απ’ ότι ένα παλαιότερο. Ωστόσο, το πιο άνετο στρώμα εξαρτάται πιθανώς από μεμονωμένους παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, τη φυσιολογική θέση ύπνου και το αν προτιμάτε να ξαπλώνετε σε μια μαλακή ή σταθερή επιφάνεια. Ανεξάρτητα από την τεχνολογία του στρώματός σας (αφρού μνήμης, λάτεξ ή με ελατήρια)  θα πρέπει να επιλέξετε αυτό που σας βοηθά να χαλαρώνετε καλύτερα. ΥΠΝΟΣ

Σημαντικά στοιχεία για την επιλογή ενός μαξιλαριού περιλαμβάνουν τη σταθερότητα, το πάχος και την ανθεκτικότητα. Για τα σεντόνια, θα αποφασίσετε αν προτιμάτε τραχιά ή μεταξένια αίσθηση και πόσο ζεστά θέλετε να κοιμάστε το βράδυ.

Πρόσθετες συμβουλές για τη βελτίωση του περιβάλλοντος του υπνοδωματίου σας

Για να διασφαλίσετε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι ένα χαλαρωτικό περιβάλλον που προάγει τον υγιή ύπνο, θα πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα:

  • Σκουπίζετε το χαλί με ηλεκτρική σκούπα και πλένετε τακτικά το στρώμα σας: Αυτό μπορεί να μειώσει την παρουσία ακάρεων σκόνης, τα οποία προκαλούν αλλεργίες. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες πλυσίματος και στεγνώματος στις ετικέτες φροντίδας του στρώματός σας σας για να αποφύγετε ζημιά ή υπερβολική συρρίκνωση.
  • Διατηρήστε φρέσκα τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας: Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να πλένετε τα σεντόνια σας τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Εάν ιδρώνετε υπερβολικά στον ύπνο σας ή μοιράζεστε το κρεβάτι σας με ένα κατοικίδιο, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο εβδομαδιαίου καθαρισμού. Οι τακτικές πλύσεις όχι μόνο αποτρέπουν τη συσσώρευση ακάρεων σκόνης και λιπαρών ουσιών, αλλά μπορούν επίσης να προάγουν τον καλύτερο ύπνο.
  • Στρώνετε το κρεβάτι σας πριν κοιμηθείτε: Οι περισσότεροι άνθρωποι στρώνουν το κρεβάτι τους αρκετές φορές την εβδομάδα, αν όχι καθημερινά, καθώς αυτό τους βοηθά να κοιμηθούν καλύτερα τη νύχτα. Ένα στρωμένο κρεβάτι σας επιτρέπει επίσης να συρθείτε στο κρεβάτι και να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα.
  • Γεμίστε την κρεβατοκάμαρα με χαλαρωτικά αρώματα: Ορισμένες μυρωδιές, όπως το έλαιο λεβάντας, μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο χαλαροί, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου και επιτρέποντάς σας να ξυπνήσετε νιώθοντας πιο ανανεωμένοι. Άλλα αρώματα, όπως η μέντα και η ηλιοτροπίνη μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικά. Εάν μοιράζεστε το κρεβάτι σας με έναν σύντροφο, το άρωμα του σώματός του μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε για να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε καλύτερα.