Αν και είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι όλα στην ζωή μας συνδέονται, ίσως και να είναι αλήθεια. Τουλάχιστον, σε αυτό φαίνεται να βασίζεται το εύρημα νέας μελέτης που επισημαίνει ότι η αναιμία κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με την αναιμία στην εγκυμοσύνη.

Πώς θα καταλάβετε αν πρόκειται για αναιμία

Όσα συμβαίνουν στην παιδική ηλικία φαίνεται πώς μπορούν να επηρεάσουν σε βάθος την ενήλικη ζωή μας. Είτε πρόκειται για ψυχική ευεξία είτε για σωματική υγεία, είναι πάντα σημαντικό να γνωρίζουμε πώς συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους.

Η αναιμία, που χαρακτηρίζεται από μικρότερη από την κανονική συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης (Hb) στο αίμα, είναι μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευθεί στο PloS One. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν αδυναμία, δύσπνοια, ζάλη και γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open, επισημαίνει ότι η αναιμία στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προκαλεί αναπτυξιακές καθυστερήσεις ούτε αυξάνει τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών στα παιδιά.

Πώς μπορεί να επηρεάσει το μωρό

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 1.000 ζευγάρια μητέρας-παιδιού και αξιολόγησαν τις επιπτώσεις της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην πρώιμη παιδική ανάπτυξη, την ανάπτυξη του παιδιού, τα επίπεδα της παιδικής αιμοσφαιρίνης και τη συχνότητα εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών.

Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της αναιμίας της εγκυμοσύνης ήταν στενά συνδεδεμένα με τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στα παιδιά.

Επίσης, τα μωρά που γεννήθηκαν από έγκυες γυναίκες με μέτρια και σοβαρή αναιμία εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σε σύγκριση με παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν εμφάνισαν.