Το καθάρισμα των κρεμμυδιών παραμένει ο πιο δακρύβρεχτος εφιάλτης της κουζίνας, όμως η αγροτεχνολογία υπόσχεται να φέρει σύντομα ανακούφιση.

Κρεμμύδια «χωρίς δάκρυα» θα αρχίσουν να πωλούνται την επόμενη εβδομάδα στη βρετανική αλυσίδα Waitrose, ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο τους στην ισπανική αγορά.

Όταν κόβονται, τα περισσότερα κρεμμύδια απελευθερώνουν την ουσία  προπανοθειολικό S-οξείδιο, η οποία ερεθίζει τις απολήξεις των νεύρων στα μάτια. Για να αποφύγουν το κλάμα, άλλοι κρατούν τα κρεμμύδια βυθισμένα στο νερό, άλλοι τα βάζουν πρώτα στην κατάψυξη, άλλοι πάλι φορούν γυαλιά καταδύσεων.

Η νέα ποικιλία «Sunions», η οποία διαφημίζεται με το σλόγκαν «ούτε δάκρυ», δεν είναι γενετικά τροποποιημένη. Προέκυψε από επιλεκτικές διασταυρώσεις και χρειάστηκε πάνω από 30 χρόνια για να τελειοποιηθεί.

Τα νέα κρεμμύδια είναι «καφέ και γλυκά» και «ταιριάζουν σε μια ποικιλία πιάτων, από σαλάτες μέχρι ζεστά γεύματα» δήλωσε στον Guardian ο Πολ Μπίνουελ, υπεύθυνος της Waitrose για τις παραγγελίες κρεμμυδιών.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της εταιρείας, τα κρεμμύδια Sunions «γίνονται κάθε μέρα και πιο γλυκά», σε αντίθεση με τις συμβατικές ποικιλίες.

«Πτητικές ενώσεις των κρεμμυδιών ευθύνονται για το δάκρυσμα και την έντονη γεύση. Οι ποσότητες αυτών των ουσιών σε άλλα κρεμμύδια παραμένουν σταθερές ή αυξάνονται με τον χρόνο. Στα Sunions, οι ενώσεις αυτές κάνουν το ακριβώς αντίθετο και μειώνονται για να δημιουργήσουν ένα γλυκό και ήπιο κρεμμύδι χωρίς δάκρυα».