Σύμφωνα με έρευνα του 2018, το 25-50% των ασθενών που προσέρχονται στα επείγοντα με πόνο στο στήθος βιώνουν μέτριο έως σοβαρό άγχος.

Ο πόνος στο στήθος που σχετίζεται με το άγχος είναι διαφορετικός για κάθε άτομο. Μερικοί άνθρωποι τον περιγράφουν ως οξύ και διαπεραστικό, άλλοι ως επίμονο ή ως συνήθιστη μυΐκή σύσπαση. Για άλλους, μοιάζει με κάψιμο ή μούδιασμα, με μαχαιριά ενώ μερικοί περιγράφουν την αίσθηση ως σφίξιμο.

Τι κάνει στο σώμα σας το άγχος

Σε συνθήκες στρες, ο εγκέφαλος και το σώμα ξεκινούν μια άμεση αντίδραση. Μπορεί να βιώσετε εφίδρωση ή δύσπνοια ή να νιώσετε το σώμα σας να σφίγγει. Μπορεί να γίνετε επιθετικοί ή ευέξαπτοι. Αυτές οι αντιδράσεις αναφέρονται ως «απάντηση μάχης ή φυγής».

Εάν αντιμετωπίζετε σπάνια αυτή την αντίδραση στο στρες, το σώμα σας θα πρέπει να ανακάμψει πλήρως μέσα σε 30 λεπτά. Αλλά αν το αντιμετωπίζετε συχνά, το σώμα σας δεν μπορεί να ανακάμψει τόσο γρήγορα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη μυϊκή ένταση και η ένταση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε πίεση στο στήθος σας.

Ομοίως, σε μια ακόμη πιο αγχωτική στιγμή (ακραίο στρες), ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να αυξηθεί και η δύναμη των παλμών σας μπορεί να δυναμώσει. Αυτό σε συνδυασμό με τους σφιγμένους μύες στο στήθος μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ασυνήθιστο πόνο.

Πότε ο πόνος στο στήθος είναι ανησυχητικός

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα και είναι συνήθως καλύτερο να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν τον αντιμετωπίζετε. Ακόμα κι αν η αιτία είναι το άγχος, είναι καλύτερο να το ξέρετε παρά να διακινδυνεύσετε να χάσετε πολύτιμο χρόνο εάν υποφέρετε από καρδιακή προσβολή.

Οι άνθρωποι περιγράφουν τον πόνο στο στήθος με διάφορους τρόπους, όταν παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Μερικά παραδείγματα είναι:

  • πόνος στο στήθος που ακτινοβολεί σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως κάτω από τα χέρια σας ή μέχρι το σαγόνι σας
  • πόνος στο στήθος που επιδεινώνεται με την προσπάθεια
  • ναυτία μαζί με πόνο στο στήθος
  • πίεση στο στήθος, σαν κάποιος να έχει βάλει κάτι βαρύ στο στήθος σας
  • γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • αίσθηση συμπίεσης στο στήθος

Ωστόσο, έρευνα του 2020 έδειξε ότι το 30% των ασθενών που υποφέρουν από καρδιακή προσβολή ΔΕΝ έχουν καθόλου πόνο στο στήθος αυτό καθαυτό. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν, πάντως, συμπτώματα όπως πόνο στην πλάτη και κόπωση.

Εάν έχετε πόνο στο στήθος καλέστε το ΕΚΑΒ και ΜΗΝ επιχειρήσετε να οδηγήσετε για να πάτε στο νοσοκομείο. Το προσωπικό των επειγόντων μπορεί να σας αξιολογήσει και να προσδιορίσει εάν έχετε κάποιο καρδιακό επεισόδιο ή εάν υπάρχει άλλος λόγος για τον πόνο στο στήθος σας.

Αντιμετωπίζοντας το άγχος

Εάν το άγχος και ο πόνος στο στήθος σας είναι σοβαρά ή χρόνια, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή. Μπορεί να σας μιλήσει για καταστάσεις που προκαλούν στρες και να σας εκπαιδεύσουν σε τεχνικές αντιμετώπισης.

Όταν αρχίσετε να ανακτάτε μια αίσθηση ηρεμίας, τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο στήθος, θα υποχωρήσουν.

Εάν οι τεχνικές προπόνησης ή οι νοητικές ασκήσεις δεν είναι επιτυχείς, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα κατά του άγχους έχουν παρενέργειες και κινδύνους. Αλλά η χρήση τους ως ενδιάμεση στάση, ενώ μαθαίνετε πώς να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα μπορεί να είναι χρήσιμη.