Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να μας φέρει σε εξαιρετικά άβολη θέση. Αλλά πραγματικά αυτό είναι κάτι που όλοι αντιμετωπίζουμε από καιρό σε καιρό. Συνήθως έχει να κάνει με τη διατροφή μας και με την κακή στοματική υγιεινή. Αλλά ορισμένες φορές, η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Δείτε 2 συν 1 απλά πράγματα που πιθανώς δεν κάνετε και μπορούν να αποτρέψουν την δυσάρεστη αναπνοή:

#1 Πίνετε περισσότερο νερό

Η πιο κοινή αιτία της κακοσμίας του στόματος είναι η συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα, σε οποιοδήποτε μέρος του στόματος, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας σας. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ήδη δοκιμάσει πιο ενδελεχές και πιο τακτικό βούρτσισμα και οδοντικό νήμα. Και αν δεν το έχετε κάνει ακόμα, πιθανότατα θα αγοράσετε μια ξύστρα γλώσσας για να κρατήσετε μακριά την κακή οσμή. Αυτές οι ιδέες είναι απολύτως καλές, αλλά είναι τρόποι για την αφαίρεση των βακτηρίων που έχουν ήδη συσσωρευτεί. Το σάλιο, ωστόσο, θα μπορούσε να δράσει προληπτικά.

Το σάλιο είναι ένας φυσικός δολοφόνος βακτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι, εάν μπορείτε να παράγετε αρκετό από αυτό, τα βακτήρια δεν έχουν χρόνο να συσσωρευτούν στο στόμα σας και να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή. Ο νούμερο ένα τρόπος παραγωγής σάλιου είναι να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και πριν τον ύπνο. Δοκιμάστε, επίσης, να έχετε ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σας το βράδυ, ειδικά αν ροχαλίζετε. Το μάσημα μιας τσίχλας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παραγωγή περισσότερου σάλιου.

#2 Αξιοποιείστε την ομοιοπαθητική

Τα προβιοτικά (καλά βακτήρια στο έντερο) σας βοηθούν να διασπάσετε την τροφή σας με υγιεινό τρόπο. Ορισμένες τροφές όπως το γιαούρτι και το ξινολάχανο, ή, ποτά όπως η κομπούχα και το κεφίρ αυξάνουν τα καλά βακτήρια στην κοιλιά σας, γεγονός που βοηθά στη μείωση της δυσάρεστης αναπνοής.

Το μηλόξυδο, επίσης, έχει αποδειχθεί «θαυματουργό» κατά της δυσάρεστης αναπνοής. Το μηλόξιδο περιέχει υψηλά επίπεδα μηλικού και οξικού οξέος, τα οποία δυσκολεύουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Συνδυάστε το με μαϊντανό ή μαγειρική σόδα, για μια πραγματικά ευχάριστη αναπνοή.

#3 Πηγαίντε στον οδοντίατρο

Η δυσάρεστη αναπνοή που επιμένει μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής πάθησης, ή αντίδραση σε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο, για μια διάγνωση.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε την πιθανή αιτία της δυσοσμίας σας και αυτό σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορούσε να σας βοηθήσει να την μετριάσετε ή να την λύσετε μόνιμα. Οι άμεσες και έμμεσες αιτίες της κακοσμίας του στόματος περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται, στα ακόλουθα:

  • Αντίδραση στη φαρμακευτική αγωγή
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Υπνική άπνοια
  • Αλλεργίες
  • Ιγμορίτιδα
  • Διατροφικές ευαισθησίες (ο καφές, το αλκοόλ, τα γαλακτοκομικά και ο τόνος είναι μερικοί από τους συνήθεις «ενόχους»)