Τα εσώρουχά μας είναι τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας περισσότερο από κάθε άλλο ρούχο που φοράμε. Σκοπός τους είναι να μας προστατεύουν από λοιμώξεις και οσμές. Γι’ αυτό και πρέπει να πλένονται συχνά και σωστά – το ξέρετε αυτό. Αλλά τι γίνεται με εκείνα τα μεταξωτά και δαντελένια εσώρουχα, που τόσο αγαπάτε;

Λοιπόν, όπως και με τα ευαίσθητα υφάσματα, έτσι και με τα εσώρουχα: δεν χρειάζεται να θυσιάζετε την υγιεινή για να τα έχετε για περισσότερο – ούτε και το αντίθετο, βεβαίως.

Δείτε πώς μπορείτε να πλύνετε τα αγαπημένα σας lingerie αποτελεσματικά, χωρίς να τα καταστρέψετε:

Βήμα #1: Πλύνετε τα εσώρουχά σας ξεχωριστά

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι δεν ξεχωρίζουν τα εσώρουχά τους από τα υπόλοιπα ρούχα πριν τα πλύνουν. Δεν έχει σημασία αν είναι φιλικά προς το περιβάλλον εσώρουχα, εσώρουχα από μπαμπού, βαμβακερά εσώρουχα ή μεταξωτά εσώρουχα. Αυτό το απλό βήμα είναι σημαντικό γιατί:

  • Προστατεύει τα ευαίσθητα υφάσματα από τη φθορά
  • Αποτρέπει τη μεταφορά βακτηρίων από τα εσώρουχά σας στα άλλα ρούχα
  • Σας επιτρέπει να πλένετε τα εσώρουχά σας στη σωστή θερμοκρασία

Αφιερώνοντας μερικά επιπλέον λεπτά για να διαχωρίσετε τα εσώρουχά σας από τον υπόλοιπο σωρό θα σας βοηθήσει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των αγαπημένων σας lingerie – κάτι που πιστεύουμε ότι σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Πλύσιμο στο χέρι Vs Πλύσιμο στο πλυντήριο

Ιδανικά, θα πρέπει να πλένετε στο χέρι όλα τα εσώρουχά σας για να προστατεύσετε τα ευαίσθητα υφάσματα και να αποτρέψετε την καταστροφή τους από τα άλλα ρούχα σας. Συγκεκριμένοι τύποι εσωρούχων επωφελούνται επίσης από το πλύσιμο στο χέρι, όπως τα εσώρουχα με τσέπες. Ωστόσο, αν αυτό δεν υπάρχει στις οδηγίες, καταλαβαίνουμε γιατί καταφεύγετε στη λύση του πλυντηρίου – η εξοικονόμηση χρόνου και η ευκολία που προσφέρει είναι δύσκολο να νικηθούν.

Επιπλέον, μπορεί να μην έχετε αρκετά εσώρουχα για να δικαιολογήσετε το πλύσιμο τους κατά μόνας. Αν ανησυχείτε για τον ασφαλή καθαρισμό των εσωρούχων στο πλυντήριο, υπάρχει μια απλή και αποτελεσματική απάντηση: η τσάντα εσωρούχων.

ΣΟΥΤΙΕΝ

Τσάντες εσωρούχων

Οι τσάντες εσωρούχων είναι φθηνές διχτυωτές τσάντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαχωρίσουν τα εσώρουχά σας από τα υπόλοιπα ρούχα σας. Αυτή είναι μια καλή λύση όταν έχετε μερικά ζευγάρια να πλύνετε αλλά όχι αρκετά για να εκτελέσετε έναν κύκλο μόνο για τα εσώρουχα.

Βήμα #2: Σκοτώστε τα βακτήρια με ένα απαλό απολυμαντικό ρούχων

Ίσως αναρωτιέστε πώς να πλύνετε τα εσώρουχα για να σκοτώσετε τα βακτήρια, αφού γνωρίζετε ότι είναι σημαντικό να αποτρέψετε την εξάπλωση μικροοργανισμών στα άλλα ρούχα σας. Ευτυχώς, ένα ήπιο απολυμαντικό για τα ρούχα κάνει μια χαρά αυτή τη δουλειά, χωρίς σκληρές χημικές ουσίες που μπορούν να καταστρέψουν τα ευαίσθητα υφάσματα (και τα χέρια σας). Μερικές συμβουλές για την εφαρμογή απολυμαντικού για τα ρούχα, περιλαμβάνουν:

  • Μην χρησιμοποιείτε πολύ ποσότητα – Μπορεί να αφήσει πίσω της υπολείμματα σαπουνιού.
  • Εάν πλένετε τα εσώρουχά σας στο χέρι, μην τρίβετε το ύφασμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη φθορά του υλικού. Αντίθετα, βυθίστε απαλά τα εσώρουχα μέσα κι έξω από το νερό.
  • Ποτέ μην στύβετε τα εσώρουχά σας. Θα καταλήξετε με εσώρουχα που δεν εφαρμόζουν σωστά επειδή έχουν ξεχειλώσει.

Γιατί είναι σημαντικό να σκοτώνονται τα βακτήρια;

Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια μιας πλύσης πλυντηρίου, αν δεν πλένετε σωστά τα εσώρουχά σας. Η περίσσεια βακτηρίων μπορεί να:

  • Μετακινηθεί στα άλλα ρούχα σας
  • Παραμείνει στο πλυντήριό σας
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, προκαλέσει μόλυνση όταν φοράτε εσώρουχα με παλιά βακτήρια ακόμα πάνω τους

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη μόλυνση και τη βακτηριακή εξάπλωση είναι να πλένετε τα εσώρουχά σας ξεχωριστά με ένα απαλό απορρυπαντικό,  χρησιμοποιώντας τη σωστή θερμοκρασία νερού. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ακόμη και να καθαρίζετε το πλυντήριό σας τακτικά με διάλυμα νερού και ξιδιού, για να διασφαλίσετε ότι τα βακτήρια θα αφαιρεθούν.

Βήμα #3: Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη θερμοκρασία νερού

Είτε πλένετε τα εσώρουχα στο χέρι είτε στο πλυντήριο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό. Οι 60 βαθμοί είναι ιδανικοί καθώς θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση των βακτηρίων, αλλά δεν θα κάνουν τα πιο ευαίσθητα εσώρουχα να συρρικνωθούν. Το μετάξι και η δαντέλα, ωστόσο, μπορεί να καταστραφούν από το πολύ ζεστό νερό.

ΣΟΥΤΙΕΝ

Βήμα #4: Στεγνώστε τα για καλύτερα αποτελέσματα

Θα πρέπει να αποφύγετε πάση θυσία να πετάτε τα εσώρουχά σας στο στεγνωτήριο. Ακόμη και σε χαμηλή θερμοκρασία, το στεγνωτήριο μπορεί να ζεσταθεί πολύ. Η πτωτική κίνηση μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά στα λεπτά υφάσματα και το λάστιχο του εσωρούχου σας.

Αντίθετα, κρεμάστε τα ρούχα σας είτε σε κρεμάστρες είτε απλώστε τα έξω. Αν τα απλώσετε έξω, αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως, καθώς μπορεί να καταστρέψουν υλικά όπως το μετάξι και το σατέν.

Άλλες υπενθυμίσεις κατά το πλύσιμο των εσωρούχων:

  • Μην χρησιμοποιείτε μαλακτικά υφασμάτων γιατί αφήνουν επιβλαβή υπολείμματα – ειδικά στα ευαίσθητα εσώρουχα
  • Όταν αφαιρείτε επίμονους λεκέδες, απλώστε και τρίψτε μαγειρική σόδα στις πληγείσες περιοχές, μέχρι να εξαφανιστούν οι λεκέδες και πλύνετε ως συνήθως.

Bikini, hipster, brazilian ή thong – ό,τι είδος εσωρούχου κι αν προτιμάτε, το σωστό πλύσιμό τους δεν χρειάζεται να είναι αγγαρεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικά απλά βήματα για να αποκτήσετε καθαρά και άνετα lingerie – επένδυση στο συρτάρι σας. Η σωστή φροντίδα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα εσώρουχά σας περισσότερο, κάτι που είναι καλύτερο για το πορτοφόλι σας και το περιβάλλον.