Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική και πνευματική δραστηριότητα συμβάλλει στη διατήρηση των δεξιοτήτων σκέψης, καθυστερώντας την εμφάνιση της άνοιας. Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Neurology, ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δείχνει ότι αυτά τα οφέλη μπορεί να διαφέρουν για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Τι είναι η γνωστική εφεδρεία

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις των σωματικών και διανοητικών δραστηριοτήτων, όπως το διάβασμα, η μετάβαση σε μαθήματα ή το παιχνίδι με χαρτιά ή παιχνίδια, στη γνωστική εφεδρεία στους τομείς της ταχύτητας σκέψης και της μνήμης. Με τον όρο γνωστική εφεδρεία, οι ειδικοί αναφέρονται στην προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου να διατηρεί καλύτερα τις εγκεφαλικές του λειτουργίες καθώς μεγαλώνετε, ακόμα και αν αναπτυχθούν σωματικές βλάβες που συνδέονται με την γνωστική εξασθένιση και την άνοια.

«Διαπιστώσαμε ότι η μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα συνδέθηκε με μεγαλύτερη αποθεματική ταχύτητα σκέψης στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες», δήλωσε συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. «Η συμμετοχή σε περισσότερες νοητικές δραστηριότητες συνδέθηκε με μεγαλύτερη ικανότητα σκέψης τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες».

Στη μελέτη συμμετείχαν 758 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη. Μερικοί δεν είχαν προβλήματα σκέψης ή μνήμης, άλλοι είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση και άλλοι είχαν άνοια. Οι συμμετέχοντες έκαναν σαρώσεις εγκεφάλου και έκαναν τεστ ταχύτητας σκέψης και μνήμης.

Πόσα χρόνια «κερδίζουν» άντρες και γυναίκες με φυσική και νοητική δραστηριότητα

Για τον υπολογισμό του γνωστικού αποθέματος, οι βαθμολογίες των τεστ σκέψης των ανθρώπων συγκρίθηκαν με τις αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την άνοια, όπως ο συνολικός όγκος του ιππόκαμπου, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι άνθρωποι ρωτήθηκαν επίσης για τη συνήθη εβδομαδιαία σωματική τους δραστηριότητα. Όσον αφορά τη νοητική δραστηριότητα, ρωτήθηκαν εάν συμμετείχαν σε τρεις τύπους δραστηριοτήτων τους τελευταίους 13 μήνες: ανάγνωση περιοδικών, εφημερίδων ή βιβλίων, συμμετοχή σε μαθήματα, παιχνίδι με χαρτιά, επιτραπέζια ή μπίνγκο.

Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν κατά μέσο όρο σε τουλάχιστον 15 λεπτά την εβδομάδα δραστηριοτήτων που αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς, όπως γρήγορο περπάτημα και ποδηλασία.

Κάθε πρόσθετη νοητική δραστηριότητα στην οποία συμμετείχαν οι άνθρωποι αντιστοιχούσε σε 13 λιγότερα χρόνια γήρανσης ως προς την ταχύτητα επεξεργασίας των δεξιοτήτων σκέψης τους και ειδικότερα 17 χρόνια στους άνδρες και 10 χρόνια στις γυναίκες.