Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ακούμε συμβουλές από έναν καλό μας φίλο. Πόσο μάλλον από εκείνον που μας ξέρει καλύτερα από τον οποιονδήποτε: τον εαυτό μας.

Με την πάροδο του χρόνου, συνήθως ξεχνάμε σημαντικά γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή μας και διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μας. Ας δούμε γιατί είναι σημαντικό να τα αποτυπώσουμε στο χαρτί…

Γιατί να γράψετε γράμμα στον εαυτό σας

Αποκτάτε αυτογνωσία

Το να γράψετε ένα γράμμα στον μελλοντικό εαυτό σας, θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε το τι έχει αλλάξει, το πόσο έχετε εξελιχθεί και το τι έχει παραμείνει σταθερό.

Έτσι, καταλαβαίνουμε καλύτερα εμάς και ανακαλύπτουμε τα σημεία εκείνα στα οποία ακόμη χρειαζόμαστε «δουλειά».

Ενισχύετε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης

Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που εκφράζουν ευγνωμοσύνη για τα θετικά πράγματα στη ζωή τους, αισθάνονται καλύτερα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η ευγνωμοσύνη, όχι μόνο μας βοηθά να ξεπεράσουμε άσχημες ψυχολογικά καταστάσεις, αλλά μειώνει και τα αρνητικά συναισθήματα όπως αυτά του θυμού και της απογοήτευσης.

«Κάνετε βήματα» προς τον στόχο σας

Η πολυάσχολη καθημερινότητα θέτει πολλά από τα όνειρά μας σε αναμονή. Συχνά, παρασυρόμαστε τόσο πολύ από τις υποχρεώσεις, που οι στόχοι μας σχεδόν ξεχνιούνται.

Το να υπενθυμίσετε στον μελλοντικό σας εαυτό φιλοδοξίες που είχατε και αφήσατε «πίσω», βοηθά στο να «αναζωπυρώσετε τα πάθη» του παρελθόντος. Επαναξιολογείτε τη ζωή και την ευτυχία σας και μπορείτε να «επιστρέψετε στον δρόμο της επιτυχίας» εκείνου που πάντα θέλατε.

Όμορφες αναμνήσεις

Όλοι μας έχει τύχει να ανατρέξουμε στο παρελθόν. Στα παλιά μας ρούχα, σε τετράδια από το σχολείο, στη μουσική που κάποτε ακούγαμε.. Το αίσθημα νοσταλγίας μας κάνει να εκτιμάμε το «ταξίδι της ζωής».

Η ανάγνωση ενός γράμματος από τον παρελθοντικό εαυτό μας, μας επιτρέπει να «αναβιώσουμε» παλιές καλές εμπειρίες.

Tips για το τέλειο γράμμα

#1 «Πότε να το διαβάσω»;

Αποφασίστε σε ποια ηλικία θέλετε να ανοίξετε και να διαβάσετε αυτό το γράμμα. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου έτους, σας δίνει μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για το τι ελπίζετε να έχετε επιτύχει μέχρι τότε. Με αυτόν τον τρόπο, θα διαπιστώσετε εάν οι στόχοι σας έχουν πραγματοποιηθεί ή αν έχετε ακόμη «πορεία» για να τους κατορθώσετε.

#2 «Πώς είναι η ζωή μου σήμερα»;

Για να δώσετε την ευκαιρία  στον εαυτό σας να διαπιστώσει πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας από τότε που γράψατε το γράμμα, καλό θα ήταν να περιγράψετε το «τώρα σας». Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας; Πού μένετε και με ποιον; Τι δουλειά κάνετε;

Αυτές οι λεπτομέρειες θα σας βοηθήσουν να σχηματίσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς ήταν η ζωή σας ενώ οι αναμνήσεις θα «ζωντανέψουν» ξανά.

#3 «Μιλήστε» ελεύθερα

Ο εαυτό σας είναι ο «σύμμαχός» σας. Μιλήστε ανοιχτά μαζί του για όλα. Μην κρατάτε τίποτα μέσα σας. Καταγράψτε τυχόν φόβους σας για το παρόν και το μέλλον.

Συνειδητοποιώντας τι σας φοβίζει ή τι σας κρατά «πίσω», μπορείτε να σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε για να ξεπεράσετε αυτούς τους φόβους και να «δουλέψετε» το κομμάτι της αυτοπεποίθησής σας.

Διαβάζοντας το γράμμα σας σε λίγα χρόνια, βλέπετε ποιους φόβους έχετε ξεπεράσει και πώς. Έτσι, παίρνετε μια ιδέα για το πώς να ξεπεράσετε τους μελλοντικούς.

#4 «Ποια είναι τα «θέλω» μου»;

«Μέχρι τώρα ελπίζω να έχω αλλάξει καριέρα» ή «Ελπίζω να έχω χάσει κιλά» ή «Να νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεχόμενοι μελλοντικοί στόχοι που θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στο γράμμα μας.

Το να καταγράψετε τις φιλοδοξίες σας, θα σας βοηθήσει να τις επαναξιολογήσετε. Είναι οι στόχοι αυτοί ακόμα σημαντικοί για εσάς; Τους έχετε καταφέρει; Απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια από πλευράς σας;

#5 Η «σοφία του παρελθόντος»

Το παρελθόν είναι «οδηγός» για το μέλλον. Ο νεότερος εαυτός σας μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρει συμβουλές και να μεταδώσει σοφία στον μεγαλύτερο! Σας υπενθυμίζει πως αφού τα καταφέρατε τότε, μπορείτε να τα καταφέρετε ξανά.

#6 «Ποιες οι αξίες και τα πιστεύω μου»;

Οι αξίες και οι πεποιθήσεις μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εαυτού μας. Πολλές φορές όμως «παρασυρόμαστε» και «απομακρυνόμαστε» από αυτές. Καλό λοιπόν είναι να τις επαναφέρουμε στο νου μας ανά διαστήματα.

Για παράδειγμα, μιλήσατε άσχημα σε ένα μέλος της οικογένειάς σας και υποσχεθήκατε πως δεν θα το επαναλάβετε ποτέ ξανά; Υπενθυμίστε στον εαυτό σας αυτή την υπόσχεση μέσω του γράμματός σας.

#7 Συνέντευξη από τον εαυτό μου

Είναι εύκολο με τη ρουτίνα της ζωής μας να σταματήσουμε να κάνουμε στον εαυτό μας τις βασικές ερωτήσεις που θα μπορούσαν να αποτελούν το «κλειδί» της ευτυχίας μας. Αναρωτηθείτε:

  • Είμαι χαρούμενος;
  • Απολαμβάνω τη δουλειά μου;
  • Είμαι ευχαριστημένος από το μέρος που ζω;
  • Τι πραγματικά με συγκινεί;
  • Φροντίζω αρκετά την ψυχική και σωματική μου υγεία;

Το να κάνετε τέτοιου είδους ερωτήσεις, θα σας οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στη ζωή σας αφού θα έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της πραγματικότητας που βιώνετε.

#8 Μην «κλέψετε»

Βάλτε το γράμμα σας σε έναν φάκελο και αφήστε το σε ένα ασφαλές μέρος ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να το διαβάσετε πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία. «Στείλτε» τον φάκελο στον εαυτό σας, σημειώστε ξεκάθαρα την ημερομηνία «παράδοσης» και απλώς «ξεχάστε» ότι υπάρχει.

Κάντε υπομονή και αργά ή γρήγορα θα φτάσει η σωστή στιγμή!