Για πολλούς ανθρώπους, το να είναι σε μια σταθερή σχέση σημαίνει ότι θα ωφεληθούν από τη συντροφικότητα για το υπόλοιπο της ζωής τους. Περιμένουν, με άλλα λόγια, ότι η σχέση αυτή θα τους δώσει μια αίσθηση εγγύτητας, αμοιβαίας στοργής και βαθιάς σύνδεσης. Παρόλα αυτά, πολλά ζευγάρια βιώνουν ένα αίσθημα κενού που είναι δύσκολο να κατανοήσουν. Εάν κι εσείς είστε σε σχέση αλλά αισθάνεστε μοναξιά, το άρθρο αυτό σας ενδιαφέρει. Συνεχίστε να διαβάζετε για να καταλάβετε πού μπορεί να οφείλεται η μοναξιά που νιώθετε και τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε.

Μοναξιά: Μία πολύπλοκη έννοια

Η μοναξιά μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Ωστόσο, γενικά περιλαμβάνει μερικά από τα ακόλουθα σημάδια:

  • Αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται για εσάς
  • Νιώθετε ότι δεν σας αγαπούν ή δεν σας φροντίζουν
  • Αίσθημα αποσύνδεσης από τη σχέση
  • Νιώθετε άγχος όταν θίγετε  κάποια θέματα
  • Δεν μοιράζεστε τα νέα σας (καλά ή κακά) με το αγαπημένο σας πρόσωπο
  • Νιώθετε ότι παραβλέπεται η συνεισφορά σας ή ότι η συμβολή σας δεν έχει σημασία
  • Αισθάνεστε αβέβαιοι για το μέλλον, τη σχέση ή τον εαυτό σας
  • Νιώθετε ότι παίρνετε μόνοι σας όλες τις αποφάσεις
  • Αρχίσατε να κάνετε σχέδια (βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα) που δεν αφορούν το άλλο σας μισό
  • Αίσθημα λύπης, κενού ή απελπισίας

Η έννοια της μοναξιάς είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Μπορεί να περιλαμβάνει εσωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι —ως έναν βαθμό— ανήκουν σε εσάς, καθώς και παράγοντες που μοιράζεστε εξίσου με τον σύντροφό σας. Η κατανόηση και των δύο μπορεί να σας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσετε καλύτερα.

Γιατί μπορεί να νιώθετε μόνοι μέσα σε μια σχέση

Κοινές εμπειρίες που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε μόνοι στο γάμο ή τη σχέση σας περιλαμβάνουν:

  1. Έλλειψη επικοινωνίας: Εάν δεν επικοινωνείτε με τον άλλον, μπορεί να αισθάνεστε μόνοι. Όταν επικοινωνείτε, μπορεί να αφορά επιφανειακά πράγματα και πιθανότατα δεν θα έχει πολύ βάθος.
  2. Δεν νιώθετε στοργή ή αγάπη στη σχέση: Όταν δεν νιώθετε ότι σας αγαπούν ή ότι ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται για εσάς, μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε μοναξιά. Αυτή η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει στην αναζήτηση αγάπης ή προσοχής από άλλες πηγές, εάν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  3. Έχετε διαφορετικούς στόχους ή προσδοκίες: Όταν δύο άνθρωποι κατευθύνονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, αισθάνονται αποκομμένοι από τον σύντροφό τους.
  4. Ανεπαρκής ποιοτικός χρόνος μαζί: Εάν δεν είστε ποτέ μαζί με τον σύντροφό σας, η διατήρηση μιας ισχυρής σύνδεσης μπορεί να είναι πρόκληση. Άλλες φορές πάλι, μπορεί να είστε μαζί, αλλά ο χρόνος στερείται ποιότητας για να σας ενώσει.
  5. Έλλειψη κοινών ενδιαφερόντων: Εάν δεν έχετε παρόμοια ενδιαφέροντα, μπορεί να βρεθείτε να παρακολουθείτε εκδηλώσεις και δραστηριότητες μόνοι σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να αισθάνεστε ότι δεν μοιράζεστε ολόκληρη τη ζωή σας ή ολόκληρο τον εαυτό σας με τον σύντροφό σας.
  6. Έλλειψη σωματικής επαφής: Η έλλειψη ή ο φόβος της σωματικής επαφής μπορεί συχνά να σας κάνει να αισθάνεστε ανεπιθύμητοι ή να ανησυχείτε για το τι νιώθει ο σύντροφός σας για εσάς. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανασφάλειας και ζήλιας μέσα στη σχέση.
  7. Απόσταση μεταξύ σας: Όταν οι σύντροφοι χωρίζονται από απόσταση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα θλίψης και αναστάτωσης. Χρειάζεται χρόνος και δουλειά για να χτιστεί μια δυνατή σχέση και η απόσταση δεν το επιτρέπει πάντα.
  8. Θέματα κακοποίησης: Σε κάθε σχέση όπου υπάρχει σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση, ο σύντροφος που υφίσταται κακοποίηση μπορεί να αισθάνεται μόνος. Αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει τον κακοποιημένο σύντροφο να αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά από τον κακοποιημένο σύντροφό του.

Τι μπορείτε να κάνετε 

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν τη μοναξιά, αλλά μπορεί να δυσκολεύονται να εντοπίσουν την πηγή της. Φταίμε εμείς ή φταίει η σχέση; Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση, επομένως θα πρέπει να εξετάσετε άλλες περιόδους της ζωής σας. Αν νιώθετε συχνά μοναξιά, ανεξάρτητα από την κατάσταση της σχέσης σας, μπορεί να είστε εσείς. Αν σπάνια νιώθατε μοναχικά στο παρελθόν, θα μπορούσε να φταίει η σχέση.

Για να διαχειριστείτε τον τρόπο που νιώθετε, δοκιμάστε τα εξής:

  • Γράψτε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
  • Κάντε αυτοκριτική
  • Αφιερώστε χρόνο ο ένας για τον άλλον
  • Ακούστε ενεργά τον σύντροφό σας
  • Εκφράστε τις ανάγκες σας και λάβετε υπόψη τις ανάγκες του συντρόφου σας
  • Εργαστείτε σε κοινούς στόχους
  • Ραντεβού, αγκαλιές και ρομαντισμός

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, αναζητήστε βοήθεια.

Το να είστε πρόθυμοι να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το γιατί νιώθετε λυπημένοι και μόνοι είναι το πρώτο βήμα για να το διορθώσετε. Αφού προσδιορίσετε γιατί αισθάνεστε έτσι, μπορείτε να κάνετε τα βήματα για να το διορθώσετε. Απαιτεί δουλειά, αλλά στο τέλος, θα βρείτε τον εαυτό σας να ζει μια πιο ολοκληρωμένη ζωή με τον σύντροφό σας – μόλις το αντιμετωπίσετε.