Αμέτρητοι παράγοντες καθημερινά επηρεάζουν τη διάθεσή μας… Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε και συνήθειες που μπορούμε να δημιουργήσουμε για να κάνουμε τη θετική διάθεση πιο άφθονη και σταθερή στη ζωή μας. Ακολουθούν έξι συμβουλές για την τόνωση της διάθεσης που υποστηρίζονται από επιστημονική έρευνα:

Οργανώστε το σπίτι σας

Ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσετε τη διάθεσή σας είναι να οργανώσετε το σπίτι σας. Η έρευνα έχει δείξει ότι ένας ακατάστατος χώρος αυξάνει την κορτιζόλη, που είναι η ορμόνη του στρες. Δεν χρειάζεται να είστε μινιμαλιστές, αλλά το να απαλλαγείτε από την ακαταστασία και τα πράγματα που δεν σας εξυπηρετούν πλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από το άγχος. Εάν έχετε ήδη κάνει την απαραίτητη εκκαθάριση, βάλτε σκούπα, πλύνετε ρούχα ή τακτοποιήστε τα έπιπλά σας για να δώσετε στο χώρο σας μια ανανεωμένη εμφάνιση.

Απολαύστε τη φύση

Μια μελέτη του 2015 βρήκε ότι μια βόλτα στη φύση για 90 λεπτά μπορεί να μειώσει την εγκεφαλική λειτουργία του προμετωπιαίου λωβού – μιας περιοχής του εγκεφάλου που υπερλειτουργεί όταν υπάρχει άγχος και κατάθλιψη. Το να βρίσκεστε στη φύση σας βοηθά να αισθάνεστε πιο προσγειωμένοι, γι’ αυτό ακούστε τα πουλιά να τραγουδούν, βγάλτε τα παπούτσια σας (εάν δεν κάνει κρύο), περπατήστε στο γρασίδι κι επιτρέψτε στον εαυτό σας να «μαζέψει» μυρωδιές. Με το να είστε παρόντες, μπορεί να παρατηρήσετε κάτι νέο για το περιβάλλον σας.

Γυμναστείτε

Μια μελέτη με τη συμμετοχή 30.000 ανθρώπων αποκάλυψε ότι ακόμη και μία ώρα γυμναστικής την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. Δεν χρειάζεται να είναι έντονη – σημασία έχει να βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει για να ανεβάσετε τον καρδιακό σας ρυθμό και να είστε συνεπείς. Κι όσο περισσότερο ασκείστε τόσο το καλύτερο.

Μιλήστε σε έναν φίλο

Εντοπίστε τι σας προβληματίζει κι επικοινωνήστε με έναν ανοιχτόμυαλο φίλο. Μερικές φορές και μόνο το να μιλάς για την κατάστασή σου μπορεί να δώσει μια προοπτική στα πράγματα. Πριν μιλήσετε, βεβαιωθείτε ότι ο (οι) φίλος (-οι) σας είναι πρόθυμος να σας ακούσει και να σας συμπαρασταθεί.

Γελάστε

Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Το γέλιο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που τονώνει την διάθεση. Συμβάλλει επίσης στην οξυγόνωση του σώματός μας και μειώνει την απόκριση στο στρες προάγοντας ένα αίσθημα ηρεμίας και χαράς. Διαβάστε ανέκδοτα, δείτε αστεία βίντεο, παρακολουθείστε την αγαπημένη σας κωμωδία.

Τρώτε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Η βιταμίνη C που βρίσκεται πλούσια στα εσπεριδοειδή, στις τομάτες και στο μπρόκολο είναι απαραίτητη για την σύνθεση νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν την διάθεση και καταπολεμούν την κατάθλιψη.

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στην σοκολάτα αυξάνουν τις ενδορφίνες και την σεροτονίνη – και οι δύο ορμόνες της ευτυχίας και της ευεξίας.