Νιώθετε πως δεν έχετε κανένα κίνητρο για τις δουλειές του σπιτιού; Ίσως είστε κουρασμένοι έως και συχνά εξαντλημένοι, ίσως οι δουλειές είναι τόσες που σας φαίνονται «βουνό», ίσως πάλι απλά δεν βρίσκετε καμιά χαρά στο καθάρισμα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να το αλλάξετε αυτό;

Συμβουλές ώστε οι δουλειές του σπιτιού να μην είναι πλέον αγγαρεία

#1 Προσαρμόστε τις δουλειές ανάλογα με τη διάθεσή σας.

Δεν έχει νόημα όταν ξεκινάτε να τακτοποιείτε το σπίτι, να στοχεύετε στην τελειότητα. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ή η διάθεσή σας είναι πεσμένη, προσαρμόστε το επίπεδο δυσκολίας και την ποσότητα των εργασιών που θα κάνετε αναλόγως. Ο καθαρισμός δεν χρειάζεται να είναι τέλειος για να είναι αποτελεσματικός και θα σας φανεί πιο εύκολο να ξεκινήσετε τις δουλειές του σπιτιού όταν δεν σκέφτεστε να «αγγίξετε» το 100% της «τελειότητας» κάθε φορά.

#2 Βρείτε έναν «καλό λόγο».

Κάνετε ποτέ περισσότερες δουλειές απ’ ότι όταν περιμένετε επισκέψεις; Εάν υπάρχει λόγος να έχετε ένα καθαρό σπίτι, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να το κάνετε.

#3 Απλώς… ξεκινήστε.

Ορισμένες φορές, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποκτήσετε κίνητρο για κάτι είναι να το ξεκινήσετε πριν καν το σκεφτείτε.

#4 «Οραματιστείτε» το τελικό αποτέλεσμα.

Κάθε φορά που τα βρίσκετε «σκούρα» ως προς το να αρχίσετε τις δουλειές, σκεφτείτε μονάχα το τελικό αποτέλεσμα και πώς αυτό θα σας κάνει να νιώσετε.

#5 Προσθέστε στην καθαριότητα «αυτό το κάτι» που σας «ανεβάζει».

Μουσική; Τηλεόραση; Podcast; Διαλέξτε ό,τι σας αρέσει και ξεκινήστε τις δουλειές σας ευχάριστα.

#6 Λάβετε βοήθεια.

Μοιραστείτε τις δουλειές με τα άτομα που συγκατοικείτε, προσλάβετε έναν επαγγελματία καθαρισμού για βοήθεια ή επενδύστε σε «έξυπνες» ηλεκτρικές συσκευές όπως μια ρομποτική σκούπα.

#7 Προμηθευτείτε εύχρηστα κιτ καθαρισμού που σας αρέσουν.

Όταν έχετε τα «λάθος» εργαλεία, απαιτείται σκληρότερη δουλειά από μέρους σας και είναι πολύ πιθανό να απογοητευτείτε και να μην θέλετε να συνεχίσετε.

#8 Δεσμευτείτε χρονικά

Βάλτε ένα deadline για κάθε δουλειά και θα είναι πολύ πιο εύκολο τόσο να την ξεκινήσετε όσο και να την ολοκληρώσετε.

#9 Φροντίστε να έχετε «προσωπικό όφελος»!

Ένα «κόλπο» που μπορεί να σας παρακινήσει να ξεκινήσετε την καθαριότητα, είναι να σκεφτείτε πως θα «κερδίσετε» κάτι από αυτήν. Ο καθαρισμός για παράδειγμα μετρά και ως άσκηση άρα μπορείτε κάλλιστα να φορέσετε ρούχα προπόνησης και να αρχίσετε δυναμικά..

#10 Το «μυστικό» βρίσκεται στις μικροδουλειές.

Όταν το σπίτι είναι ένα «χάος», τότε πρέπει να αφιερώσετε πάρα πολύ χρόνο για να τακτοποιήσετε πριν καν ξεκινήσετε το καθάρισμα. Αυτό από μόνο του είναι κουραστικό. Θεωρείστε προτεραιότητα τις καθημερινές μικροδουλειές ώστε να μην υπάρχει ακαταστασία. 10 με 15 λεπτά κάθε μέρα είναι αρκετά ώστε τα πράγματα να μην ξεφεύγουν απ’ τον έλεγχο.

#11  Δημιουργήστε την προσωπική σας ρουτίνα καθαριότητας.

Δημιουργώντας μια ρουτίνα και γνωρίζοντας το τι θα γίνει και πότε, σίγουρα θα κάνει τις δουλειές να φαίνονται το λιγότερο πιο διαχειρίσιμες.

# 12 «Ένα βήμα τη φορά»..

Η διάσπαση των εργασιών σε μικρότερες εργασίες, είναι ένας αποδοτικός τρόπος που σίγουρα θα σας παρακινήσει. Μόλις ολοκληρώσετε μια εργασία, πείτε ένα «μπράβο» στον εαυτό σας και προχωρήστε στην επόμενη.

#13 Αναμονή «ανταμοιβής».

Η αλήθεια είναι πως πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο να κάνετε από το καθάρισμα, το οποίο μπορείτε να φροντίσετε να κάνετε μετά. Οτιδήποτε σας ευχαριστεί, από το να δείτε μια ταινία, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή να διαβάσετε ένα βιβλίο, προγραμματίστε το μετά τις δουλειές του σπιτιού ώστε να έχετε κάτι να περιμένετε.

#14 Συνδυάστε την καθαριότητα με αγαπημένες σας συνήθειες.

Η δημιουργία μιας ρουτίνας ως προς την καθαριότητα γίνεται πολύ πιο εύκολη μόλις την «προσθέσετε»-συνδυάσετε με μια υπάρχουσα συνήθεια. Εάν για παράδειγμα καθιερώσετε να καθαρίζετε για 5 λεπτά πριν από το πρωινό ή τον πρώτο σας καφέ, τότε είναι βέβαιο πως η καθαριότητα θα αποτελεί σύντομα μέρος μιας καθημερινής, καθόλου φορτικής, διαδικασίας.