Αναμφισβήτητα κάθε εποχή έχει τα πλεονεκτήματά της, και ο χειμώνας είναι μία εποχή που ευνοεί το cocooning και τη θαλπωρή. Ωστόσο υπάρχουν μερικά ενοχλητικά μειονεκτήματα που συνήθως έρχονται μαζί, όπως τα σκασμένα χείλη. Η φυσιολογία τους είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην ξηρότητα και το σκάσιμο αυτήν την εποχή γιατί διαθέτει χαμηλή ικανότητα συγκράτησης νερού, εξηγούν οι δερματολόγοι.

Προκειμένου να καταπολεμήσουμε τα σκασμένα χείλη, κάνουμε το προφανές. Εφαρμόζουμε ένα lip balm. Προσωπικά, έχω διάσπαρτα lip balm στο σπίτι αλλά και στην τσάντα μου, όποτε νιώθω ότι χρειάζονται θρέψη. Ωστόσο υπάαρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι μετά τη χρήση lip balm, τα χείλη τους γίνονται ακόμα πιο ξηρά. Είναι δυνατόν; Και όμως, είναι! Πράγματι ορισμένα lip balms κάνουν τα χείλη πιο σκασμένα. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε και πώς θα διατηρήσουμε την απαλότητά τους;

Μήπως το lip balm αφυδατώνει περισσότερο τα χείλη με αποτέλεσμα να ξεφλουδίζουν;

Αν νιώθετε ότι το lip balm στεγνώνει τα χείλη σας, πιθανότατα έτσι είναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα είναι ίδια. Ανάλογα με τη σύνθεση και τα σωστά συστατικά – όπως ενυδατικά έλαια, βούτυρα και βιταμίνες – θα περιποιηθούν και θα τα θρέψουν όπως πρέπει. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά συστατικά που έχουν την τάση να κάνουν τα χείλη πιο σκασμένα, όπως η μενθόλη και το σαλικυλικό οξύ. Αν και βοηθούν στην αρχή καθώς απολεπίζουν και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα χαρίζοντας απαλότητα, δεν παρέχουν βαθύτερη θρέψη και την προστασία τους.

Η σύνθεση του lip balm είναι το «κλειδί»

Παρακάτω, ακολουθούν τα συστατικά που πρέπει να αναζητάμε, καθώς και ποια να αποφεύγουμε.

Επιλέγουμε συστατικά όπως:

– κερί μέλισσας,

-βούτυρο καριτέ,

-ηλιέλαιο,

-λάδι καρύδας,

λάδι jojoba,

-ελαιόλαδο,

-σκουαλένιο,

-βιταμίνη Ε,

-και υαλουρονικό οξύ.

Αυτοί οι παράγοντες έλκουν και διατηρούν την υγρασία, ενώ παράλληλα αναδομούν και επουλώνουν την επιφάνεια των σκασμένων χειλιών. Πιο συγκεκριμένα, τα φυτικά έλαια και τα βούτυρα αντιμετωπίζουν την ξηρότητα, ενώ το κερί μέλισσας, η πρόπολη και άλλες ουσίες που μοιάζουν με κερί προστατεύουν από τον ξηρό αέρα, τον άνεμο και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό, ενισχύοντας την υγεία του δερματικού φραγμού.

Αποφεύγουμε συστατικά όπως:

– Εκείνα που ενισχύουν το άρωμα ή την υφή του προϊόντος ή αφήνουν μια αίσθηση φρεσκάδας ή μυρμήγκιασμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε την καμφορά, τη μενθόλη, τη βενζοκαΐνη, το σαλικυλικό οξύ και τη φαινόλη. Αν και μπορεί να παρέχουν μια άμεση αίσθηση δροσιάς, συνήθως απολεπίζουν τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, αφήνοντας τα χείλη απροστάτευτα και ευάλωτα.

Επίσης:

-Εάν έχουμε έκζεμα ή εξάνθημα γύρω από την περιοχή, οπωσδήποτε αποφεύγουμε τα lip balm  που έχουν άρωμα και χρώμα.

-Τέλος, αν το δέρμα μας είναι πολύ ευαίσθητο, αποφεύγουμε τα προϊόντα με κιτράλη, έλαιο μέντας, γερανιόλη, μείγμα αρωμάτων και κινναμαλδεΰδη.