Η κουζίνα είναι η καρδιά κάθε σπιτιού. Περνάμε τόσο πολύ χρόνο εκεί, μαγειρεύοντας, τρώγοντας ή απολαμβάνοντας την παρέα των αγαπημένων μας, που εύκολα μπορεί να την γεμίσουμε με περισσότερα αντικείμενα από όσα πραγματικά χρειαζόμαστε ή αξιοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, μην περιμένετε την άνοιξη ή κάποια άλλη ειδική περίσταση για να κάνετε declutter.

Διαβάστε επίσης: Φτιάχνουμε υγιεινή πίτσα

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές των experts σε θέματα οργάνωσης και ανανεώστε την εύκολα και γρήγορα.

Declutter στην κουζίνα

Τι να πετάξετε για λόγους υγιεινής

#Παλιά σφουγγάρια

Ενώ μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του σφουγγαριού της κουζίνας σας καθαρίζοντας το με σαπουνόνερο, έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο Nature ανακάλυψε ότι τα σφουγγάρια που έχουν χρησιμοποιηθεί μπορεί να φιλοξενούν ένα τύπο βακτηρίων, που ενώ δεν απειλούν την υγεία σας, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων για άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Για αυτό ακολουθήστε την συμβουλή των ειδικών και απαλλαγείτε από το σφουγγάρι εάν εμφανίσει δυσοσμία.

#Φθαρμένα ξύλα κοπής

Η διατήρηση ξεχωριστών ξύλων κοπής – ένα για ωμό κρέας και θαλασσινά και ένα για λαχανικά, ψωμί και οτιδήποτε άλλο—είναι μια ασφαλής πρακτική για την αποφυγή μόλυνσης. Όμως, οι αυλακώσεις που εμφανίζονται σε ένα ξύλο ή σανίδα κοπής με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σημάδι φθοράς που σας προειδοποιεί ότι ήρθε η ώρα για την αντικατάστασή του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αυλακώσεις στη φθαρμένη σανίδα κοπής είναι δύσκολο να καθαριστούν καλά και μπορεί να γίνουν τόποι αναπαραγωγής βακτηρίων που θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.

Τι να πετάξετε για καλύτερη οργάνωση

#Συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε (και τις οδηγίες τους)

Οι κουζίνες είναι γεμάτες με όλα τα είδη συσκευών και εργαλείων που έχουμε συγκεντρώσει με την πάροδο του χρόνου. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιείτε ορισμένα από αυτά γιατί σας εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο, παρατηρήστε την κουζίνα σας για να εντοπίσετε εκείνα που δεν έχετε αγγίξει εδώ και πολύ καιρό.

Ειδικά αν πρόκειται για μια χαλασμένη συσκευή, τότε θα πρέπει να την πετάξετε μαζί με το βιβλίο με τις οδηγίες χρήσης για να εξοικονομήσετε πολύτιμο χώρο.

#Αχρησιμοποίητα καρυκεύματα, καλαμάκια και μαχαιροπίρουνα από take out φαγητό

Οι παραγγελίες σε πακέτο συνοδεύονται μερικές φορές με υπερβολική αφθονία σε πακέτα σάλτσας, καλαμάκια και μαχαιροπίρουνα. Το να τα πετάξετε στα σκουπίδια μπορεί να φαίνεται σπάταλο, αλλά μπορούν εύκολα να αυξήσουν την ακαταστασία στην κουζίνα σας, εάν δεν χρησιμοποιηθούν, αφού απλώς πιάνουν χώρο.

Οργανώστε τα λοιπόν και κρατήστε μόνο εκείνα που δεν έχουν λήξει. Εάν δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης, πετάξτε εκείνα που φαίνονται παλιά και αυτά που πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ.

Τι να πετάξετε για περισσότερη φρεσκάδα

#Παλιά μπαχαρικά

Εάν σας αρέσει να εξερευνάτε διαφορετικές γεύσεις και να πειραματίζεστε με μπαχαρικά, μπορεί να έχετε αχρησιμοποίητα ή μερικώς χρησιμοποιημένα μπαχαρικά στο πίσω μέρος της σχάρας ή των ραφιών σας και να είναι πολύ παλιά.

Ενώ τα μπαχαρικά έχουν μεγάλη διάρκεια, χάνουν τη γεύση και το άρωμά τους με την πάροδο του χρόνου. Για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων, αγοράστε τα σε μικρές ποσότητες.