Φαίνεται εύκολο να συσσωρεύουμε κάθε είδους πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά και δημιουργούν ακαταστασία, αλλά και δύσκολο να τα αποχωριστούμε όταν δεν μας εξυπηρετούν πλέον.

Τις περισσότερες φορές, τα πράγματα που φοβόμαστε να ξεφορτωθούμε καταλήγουν να επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μας, αντί να την ωφελούν.

Ξεκαθαρίζοντας την ακαταστασία και το νου

Η ακαταστασία δημιουργεί χάος, το οποίο επηρεάζει την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε. Περιορίζει επίσης την ικανότητα του εγκεφάλου σας να επεξεργάζεται πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: Έτσι θα την τονώσετε σύμφωνα με τους ειδικούς

Είναι μια μορφή οπτικής απόσπασης της προσοχής, η οποία αυξάνει τη γνωστική υπερφόρτωση και μπορεί να μειώσει τη μνήμη εργασίας. Εάν ο χώρος σας είναι ανοργάνωτος, μπορεί να είναι δύσκολο να εστιάσετε ή να συγκεντρωθείτε.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο ευερέθιστοι, λιγότερο αφηρημένοι, πιο παραγωγικοί και πιο ικανοί να επεξεργάζονται πληροφορίες σε έναν οργανωμένο χώρο εργασίας.

Το ξεκαθάρισμα της ακαταστασίας και η ανάπτυξη συστημάτων για τη φύλαξη ορισμένων πραγμάτων, όπως τα κλειδιά, το τηλέφωνο και το πορτοφόλι, είναι απαραίτητα για τη διαχείριση των καθημερινών δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της διαχείρισης του χρόνου.

Η αντιμετώπιση των σωρών από χαρτιά, το πλύσιμο των ρούχων και η προσεκτική οργάνωση βοηθούν στην ηρεμία του μυαλού.

Η οργάνωση βελτιώνει την ψυχική υγεία

Αρκετές μελέτες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της αποδιοργάνωσης, της ακαταστασίας και των καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες.

Τα ακατάστατα περιβάλλοντα μπορεί να προκαλέσουν απογοήτευση, αδυναμία και αίσθημα υπερφόρτωσης.

Η υπερβολική ακαταστασία οδηγεί συχνά σε αισθήματα ντροπής, απελπισίας και ενοχής. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, που το καθιστά όλο και πιο δύσκολο να βρείτε κίνητρα για να ξεκινήσετε.

Το ξεκαθάρισμα αυξάνει την αυτοεκτίμηση, δημιουργεί υγιείς συνήθειες και ενισχύει την παραγωγικότητα. Ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο, να τονώσει τη διάθεση και να προωθήσει τη χαλάρωση.

Περισσότερος χώρος = περισσότερη ενέργεια

Όλα όσα έχουμε και φέρνουμε στο σπίτι μας καταλαμβάνουν μέρος του χρόνου, της ενέργειας και του χώρου μας. Ενώ κάποια πράγματα αξίζουν τον κόπο, συνήθως υπάρχουν αντικείμενα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και θα μπορούσαμε να ζήσουμε άνετα χωρίς αυτά.

Όσο περισσότερα πράγματα έχουμε, τόσο περισσότερα πράγματα πρέπει να καθαρίσουμε, να οργανώσουμε και να διαχειριστούμε. Το να προσπαθούμε να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο σε ένα ακατάστατο σπίτι απαιτεί περισσότερο χρόνο, ενέργεια και προσπάθεια.

Όταν οι ντουλάπες και τα συρτάρια μας είναι γεμάτα με πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε, ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο ψάχνοντας για τα πράγματα που χρειαζόμαστε.

Πόσο απογοητευτικό είναι όταν ξέρετε τι ψάχνετε, αλλά απλά δεν μπορείτε να το βρείτε; Ξεφορτώνοντας τα πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε, δημιουργείτε περισσότερο χώρο και του δίνετε μια πνοή, που σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε στα σημαντικά πράγματα.