Πολλοί άνθρωποι ομολογουμένως δυσκολεύονται να πουν «όχι» σε φίλους, συγγενείς και συναδέλφους όταν τους ζητείται να κάνουν κάτι. Τώρα αποδεικνύεται ότι το να λες «ναι» είναι εξίσου δύσκολο. Σύμφωνα με νέες μελέτες, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες αντιμετωπίζουν τον φόβο του «ναι».

Η έρευνα ανέδειξε ότι το 37% των ατόμων αισθάνονται ότι οι οικονομικές ανησυχίες τους εμπόδισαν από το να πάρουν μέρος σε νέες εμπειρίες τους τελευταίους 12 μήνες. Ομοίως, ένα άλλο 37 τοις εκατό αποδίδει αυτόν το φόβο στην έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Διαβάστε επίσης: «Ανέχεια του χρόνου»: Γιατί ποτέ δεν μας «φτάνει» ο χρόνος

Στην πραγματικότητα, ο μέσος ενήλικας λέει όχι σε κάτι που πραγματικά θέλει να κάνει κάθε 10 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι το 35% έχει χάσει την ευκαιρία να κάνει νέους φίλους. Το 33% έχει αποφύγει να ζητήσει από κάποιον να βγουν ραντεβού. Ένα άλλο 32%  έχει αποθαρρυνθεί από το να δοκιμάσουν ένα νέο χόμπι.

Τι είναι ο φόβος του «ναι»

Το φαινόμενο, συνδέεται με τα συναισθήματα που βιώνουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ευκαιρίες που μας ωθούν έξω από τη ζώνη άνεσής μας. Όταν υπάρχει πιθανότητα να μας κρίνουν ή έχουμε προκατασκευασμένες ιδέες ότι δεν είμαστε καλοί σε κάτι, η ενστικτώδης, σπασμωδική αντίδρασή μας είναι να πούμε «όχι».

«Τα οφέλη από το να κάνουμε περισσότερα από τα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε αλλά φοβόμαστε να δεχτούμε είναι τεράστια», εξηγεί η ψυχολόγος Emma Kenny. «Αναλαμβάνοντας νέες εμπειρίες, αποκτούμε θάρρος. Αναπτύσσουμε προσωπική ανθεκτικότητα, που αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας. Κάνει τη ζωή να μοιάζει συνολικά πιο ικανοποιητική».

10 πράγματα για να πείτε «ναι» το 2023

  1. Ταξιδέψτε σε νέους προορισμούς. Πείτε ναι στις διακοπές.
  2. Κάντε περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες και σχέδια με άτομα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά.
  3. Δημιουργείστε νέους δεσμούς και φιλίες.
  4. Ακολουθήστε προγράμματα υγείας και άσκησης που προσαρμόζονται στις ανάγκες σας.
  5. Ξεκινήστε νέα χόμπι που σας ευχαριστούν.
  6. Βιώστε καινιούργιες πολιτιστικές εμπειρίες που διευρύνουν τους ορίζοντές σας.
  7. Αδράξτε τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας και εργασίας που σας παρουσιάζονται.
  8. Θέστε ως προτεραιότητα την αυτοφροντίδα.
  9. Πηγαίνετε σε περισσότερες εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική.
  10. Δοκιμάστε νέα φαγητά και κουζίνες.