Όπως είχε πει κάποτε η Kylie Jenner, «Έχω έναν εθισμό με το να αλλάζω τα μαλλιά μου. Αισθάνομαι σαν ένα νέο άτομο. Μου αρέσει να νιώθω διαφορετική και μου αρέσει να βγαίνω από το σπίτι γνωρίζοντας ότι κανείς δεν με έχει δει ποτέ έτσι. Μου είναι δύσκολο να επιστρέψω στα κανονικά κοντά, μαύρα μαλλιά μου. Αυτό το λουκ με κάνει να νιώθω σαν να γυρίζω πίσω στο χρόνο».

Η λέξη-κλειδί εδώ είναι ο «εθισμός».

Η Jenner καταλήγει λέγοντας ότι έχει ανάγκη να αλλάζει τα μαλλιά της για να μην αισθάνεται ότι πισωγυρίζει, αλλά μπορεί αυτή η ανάγκη να χαρακτηριστεί ως πραγματικός εθισμός;

Διαβάστε επίσης: Μαλλιά: Πόσο συχνά μπορώ να τα ισιώνω;

Αν πιάνετε τον εαυτό σας στο σούπερ μάρκετ στο διάδρομο με τις βαφές ή κάνετε συχνές εξορμήσεις στο κομμωτήριο – υπάρχει κάποια συναισθηματική σύνδεση με τα μαλλιά που πρέπει να γνωρίζετε;

Τι λένε οι ψυχολόγοι;

Η Χέδερ Σιλβέστρι, PhD, λέει ότι η επίδειξη μιας εθιστικής συμπεριφοράς είναι η επιθυμία του μυαλού για ένα σύστημα ανταμοιβής. Η οδός στον εγκέφαλο όπου η ντοπαμίνη μεταφέρεται από τη μία περιοχή του εγκεφάλου στην άλλη βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή για επιβραβευτικά ερεθίσματα.

Κάθε συμπεριφορά που ενεργοποιεί αυτά τα καλώδια είναι πιθανό να επαναληφθεί. Και επειδή η νευροχημική ανταμοιβή είναι βραχύβια, το άτομο επιδιώκει να εμπλακεί στη συμπεριφορά ξανά και ξανά. Αυτή είναι η ψυχαναγκαστική φύση του εθισμού, εξηγεί.

Η Βίβιαν Ντίλερ, PhD, υποστηρίζει ότι το βάψιμο των μαλλιών δεν μπορεί να γίνει πραγματικός εθισμός. Εκτός αν συμβαίνει με κάποιον που πάσχει από σωματική δυσμορφία. Όμως, η συνεχής ανάγκη να αλλάζει κανείς το χρώμα των μαλλιών μπορεί να σχετίζεται με θέματα αυτοεκτίμησης.

Η χρήση του χρώματος μαλλιών για να βελτιώσει κάποιος την εμφάνισή του για να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή του μπορεί να προσφέρει προσωρινή ικανοποίηση. Αλλά συνεχής χρήση βαφής μαλλιών για το σκοπό αυτό θα έχει πιθανότατα τον αντίθετο αντίκτυπο.

Η ανάγκη να είναι κανείς διαφορετικός με βάση ένα έναυσμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσει άλλα πράγματα, όπως γιατί κάποιοι άνθρωποι αλλάζουν τα μαλλιά τους μετά από έναν χωρισμό ή άλλο σημαντικό γεγονός της ζωής τους.