Μια ρινική καταρροή ή μια βουλωμένη μύτη μπορεί να σας κάνει να καταναλώνετε ατελείωτες ποσότητες χαρτομάντιλων.

Το να φυσάτε τη μύτη σας είναι φυσιολογικό – και μπορεί να ανακουφίσει τη συμφόρηση που προέρχεται από κρυολόγημα, αλλεργίες ή οποιονδήποτε άλλο ερεθισμό.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχει στην πραγματικότητα ένας σωστός τρόπος για να φυσήξετε τη μύτη σας.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα ανακουφίσετε το στομάχι σας φυσικά

Το πολύ δυνατό φύσημα μπορεί να προκαλέσει ζημιά και να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα από αυτά με τα οποία ξεκινήσατε.

Το ένα πράγμα που πρέπει να αποφεύγετε όταν φυσάτε τη μύτη σας

Υπάρχει μόνο ένας λάθος τρόπος για να φυσήξετε τη μύτη σας, και αυτός είναι να φυσάτε πολύ δυνατά. Το περιεχόμενο της μύτης σας που προσπαθείτε με δύναμη να βγάλετε έξω μπορεί να ωθηθεί σε άλλες περιοχές που συνδέονται με τη μύτη – όπως τα ιγμόρεια και οι χώροι του μέσου αυτιού.

Αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει ένα απλό κρυολόγημα ή μια ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού μέσα στη ρινική κοιλότητα σε λοίμωξη των ιγμορείων ή του αυτιού. Η φλεγμονή μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει διόγκωση των οδών εκροής των ιγμορείων σας (ή των ευσταχιανών σωλήνων) και η φυσιολογική βλέννα που παράγει το σώμα σας παγιδεύεται.

Μόλις συμβεί αυτό, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης βακτηρίων και μόλυνσης. Μια ιογενής ρινική λοίμωξη μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ιογενή λοίμωξη των ιγμορείων ή του αυτιού, η οποία στη συνέχεια μπορεί να περιπλεχθεί από μια βακτηριακή λοίμωξη των ιγμορείων ή του αυτιού.

Επίσης, μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του ανοσοποιητικού σας συστήματος, έτσι ώστε τα κανονικά αβλαβή βακτήρια σε αυτές τις περιοχές να εκμεταλλευτούν στη συνέχεια την κατάσταση για να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα και να προκαλέσουν μια βακτηριακή λοίμωξη. 

Αυτό θα απαιτούσε τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων για τη θεραπεία. Επιπλέον, το υπερβολικό φύσημα της μύτης μπορεί επίσης να επηρεάσει το εσωτερικό των αυτιών σας.

Σπάνια, εάν χρησιμοποιείται αρκετή πίεση για να φυσήξει η μύτη επαναλαμβανόμενα, θα μπορούσε να προκαλέσει το τύμπανο του αυτιού να γίνει λιγότερο σφιχτό, πιο χαλαρό και λιγότερο ικανό να διοχετεύει τον ήχο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο ή σκάσιμο στα αυτιά σας όταν φυσάτε τη μύτη σας.

Πώς να φυσήξετε σωστά τη μύτη σας

Τελικά, το λιγότερο είναι περισσότερο όταν πρόκειται για το φύσημα της μύτης σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε ασκώντας λιγότερη πίεση όταν φυσάτε και κρατώντας το στόμα σας ελαφρώς ανοιχτό.

Αυτός ο απλός ελιγμός σας αποτρέπει αυτόματα από το να συσσωρεύετε μεγάλη ποσότητα πίεσης στη ρινική κοιλότητα, καθώς αυτή απελευθερώνεται από το στόμα σας αντ’ αυτού.

Αν υπάρξει ποτέ μια στιγμή που νιώθετε ότι πρέπει να φυσήξετε τη μύτη σας πολύ δυνατά, χρησιμοποιήστε τους αντίχειρές σας για να ασκήσετε πίεση στο εξωτερικό των αυτιών σας για να τα κλείσετε.

Αυτό θα κρατήσει τουλάχιστον την αλλαγή πίεσης στα αυτιά σας στο ελάχιστο. Αλλά αυτός ο ελιγμός θα βοηθήσει μόνο τα αυτιά σας – δεν θα σας αποτρέψει από το να εξαπλώσετε τη βλέννα στα ιγμόρεια.

Να έχετε επίσης κατά νου ότι όταν αισθάνεστε ότι πρέπει να φυσήξετε τη μύτη σας, αλλά δεν βγαίνει τίποτα, συχνά πρόκειται απλώς για πρησμένο ρινικό ιστό και όχι για παγιδευμένη βλέννα. Μπορεί πραγματικά να μην υπάρχει τίποτα για να φυσήξετε.