Η φαγούρα στα μάτια, το φτέρνισμα και η καταρροή αποτελούν μόνο μερικά από τα συμπτώματα που προκαλούν οι εποχικές αλλεργίες κάθε χρονιά σε εκατομμύρια ανθρώπους. Πάνω από τα δύο τρίτα των πασχόντων από αλλεργίες την άνοιξη εμφανίζουν συμπτώματα εποχικής αλλεργίας όλο το χρόνο.

Εκτός από τα παραπάνω, τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, κόπωση, συμφόρηση, φαγούρα στη μύτη, το λαιμό και τα μάτια.

Διαβάστε επίσης: Πονοκέφαλος: Μπορεί να προκληθεί από αλλεργία;

Η παρακολούθηση των συγκεντρώσεων γύρης στις ΗΠΑ υποδηλώνει ότι τα επίπεδά της όχι μόνο αυξάνονται από νωρίς αλλά μπορεί ακόμα και να «σπάσουν» ρεκόρ, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή και οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες μπορεί να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό.

Για παράδειγμα, οι μετρήσεις γύρης στην Ατλάντα ήταν στο «εξαιρετικά υψηλό» εύρος, σύμφωνα με το μετρητή γύρης Atlanta Allergy and Asthma. Μετρήσεις πάνω από 1.500 υποδεικνύουν ότι η γύρη βρίσκεται στην «εξαιρετική υψηλή» ζώνη και ο συνολικός αριθμός γύρης έφτασε τις 1.605. Την επόμενη μέρα, ο αριθμός είχε υπερδιπλασιαστεί σε 3.967.

«Η εποχή της έξαρσης της γύρης ξεκινά νωρίτερα και αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο» αναφέρει ο αλλεργιολόγος Stanley Fineman, εκπρόσωπος του αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας.

Πώς συνδέονται κλιματική αλλαγή και αλλεργίες

Ο Δρ Fineman υποστηρίζει ότι οι τάσεις θέρμανσης του κλίματος ευθύνονται κυρίως για την πρόωρη άφιξη της αύξησης της γύρης. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι αυξήσεις της θερμοκρασίας και του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν οδηγήσει σε περισσότερη παραγωγή γύρης.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Allergy από το Rutgers Environmental and Occupational Health Sciences Institute αναφέρει ότι μέχρι το 2050, η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει σημαντικά τα φορτία γύρης στον αέρα, με μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται σε περιοχές όπου η γύρη είναι ιστορικά ασυνήθιστη.

«Η παραγωγή γύρης και η επίδραση της γύρης στις αλλεργίες έχει αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ Πάνος Γεωργόπουλος, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας και Δικαιοσύνης στο Rutgers School of Public Health.

Πώς θα το αντιμετωπίσουμε

«Για τα άτομα με εποχικές αλλεργίες είναι καλύτερο να κάνουν τεστ αλλεργίας για να τεκμηριώσουν τις συγκεκριμένες αλλεργικές τους ευαισθησίες», αναφέρει ο δρ Fineman.

Εκτός από αυτό, οι ειδικοί προτείνουν μερικές απλές συμβουλές που θα μειώσουν την εισπνοή της γύρης και ως εκ τούτου την ένταση των συμπτωμάτων:

  • Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά τις μέρες με υψηλή συγκέντρωση γύρης.
  • Χρησιμοποιήστε κεντρικό κλιματισμό.
  • Κάντε ντους και λούστε τα μαλλιά σας πριν κοιμηθείτε.
  • Αλλάξτε και πλύνετε τα ρούχα σας, αφού τα φορέσετε σε εξωτερικούς χώρους.
  • Σκουπίστε τα κατοικίδιά σας με μια πετσέτα εάν ήταν σε εξωτερικό χώρο.
  • Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα μία φορά την εβδομάδα.
  • Φοράτε μάσκα προσώπου, γάντια και γυαλιά ηλίου ή προστατευτικά γυαλιά αν κόβετε γρασίδι ή κάνετε εργασίες στην αυλή.
  • Αποφύγετε να βγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ώρες αιχμής της γύρης, που είναι συνήθως από τις 5 έως τις 10 π.μ. και το σούρουπο.