Οι δουλειές του σπιτιού είναι γεγονός πως δεν τελειώνουν ποτέ… Από το ξεκαθάρισμα στις ντουλάπες, ειδικά τώρα που ο καιρός ξεκινά να γίνεται όλο και πιο ζεστός, τη γενική στο σπίτι μέχρι και την περιποίηση της αυλής για όσους έχουν, όλες αυτές οι συσσωρευμένες εργασίες μπορεί να είναι εξαιρετικά απαιτητικές για τους μύες και τα οστά και μπορεί να οδηγήσουν σε πόνους, ακόμα και τραυματισμούς. Στην πραγματικότητα, από τα εκατομμύρια των τραυματισμών που συμβαίνουν κάθε χρόνο, πολλοί προέρχονται από τον καθαρισμό του σπιτιού.

Οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τέντωμα, άρση, ώθηση και τράβηγμα και οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να το παρακάνουμε, χωρίς μάλιστα να παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Συνηθισμένοι τραυματισμοί, συμπεριλαμβανομένων των διαστρεμμάτων, της τενοντίτιδας και των καταγμάτων, μπορούν να προληφθούν με τη χρήση κατάλληλων τεχνικών, όπως η κάμψη από τα γόνατα κατά την ανύψωση και η στερέωση- σταθεροποίηση μιας σκάλας πριν ανέβουμε κάπου ψηλά.

Τι ακριβώς θα πρέπει λοιπόν να προσέχουμε;

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Γιατί ξυπνάμε νωρίτερα μεγαλώνοντας;

Για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς κάνοντας τις βαριές δουλειές του σπιτιού

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Μην περιμένετε ο ετήσιος καθαρισμός του σπιτιού να γίνει μέσα σε μια μέρα. Θα χρειαστούν μερικές ημέρες ή κάποια Σαββατοκύριακα και φυσικά ξεκούραση του σώματος ενδιάμεσα.

Ελέγξτε την ασφάλειά σας

Μπορεί να χρειαστείτε σκάλα, καρέκλα ή σκαμπό για να φτάσετε σε ψηλά σημεία του σπιτιού. Τσεκάρετε αυτά τα αντικείμενα πριν τα χρησιμοποιήσετε προκειμένου να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί. Επιπλέον, διατηρήστε όλους τους χώρους καλά φωτισμένους και απαλλαγμένους από ακαταστασία. Βεβαιωθείτε ότι τα δάπεδα είναι στεγνά πριν περπατήσετε και κάντε τις δουλειές σας σε καλά αεριζόμενους χώρους όταν χρησιμοποιείτε έντονα καθαριστικά προϊόντα τα οποία φυσικά θα πρέπει να φροντίζετε να είναι μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

Ζητήστε βοήθεια

Ζητήστε από μέλη της οικογένειας, φίλους ή έναν επαγγελματία να σας βοηθήσουν εάν ο φόρτος είναι μεγάλος ή εάν νιώθετε κουρασμένοι για να τα καταφέρετε μόνοι.

Διατηρήστε τη σωστή στάση σώματος

Στην ανύψωση και τη μεταφορά πχ επίπλων ή βαριών κουτιών να έχετε πάντα κάποιον να σας βοηθά. Όταν τα σηκώνετε, λυγίστε τα γόνατά σας και σηκωθείτε με τα πόδια σας αντί με την πλάτη σας. Επίσης, κρατήστε τα κουτιά ή άλλα αντικείμενα κοντά στο σώμα σας αντί να έχετε τα χέρια σας τεντωμένα.

Το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα ασκεί αυξημένη συμπίεση στη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα. Για να αποφύγετε προβλήματα, κρατήστε τον εύκαμπτο σωλήνα κοντά στο μπροστινό κεντρικό μέρος του σώματός σας και στο ύψος της μέσης. Τοποθετήστε και τα δύο χέρια στη λαβή και σπρώξτε την ηλεκτρική σκούπα μπροστά σας ενώ περπατάτε και μετά τραβήξτε προς τα πίσω χρησιμοποιώντας την ίδια κίνηση. Ποτέ μην πιέζεστε και μην την τραβάτε με απότομες κινήσεις.

Όταν καθαρίζετε τα παράθυρα: Κρατήστε τα πόδια σας στο έδαφος ή σε μια ασφαλή σκάλα/σκαμπό. Μην ανεβαίνετε ποτέ σε έπιπλα ή περβάζια παραθύρων και να είστε πάντα στο ίδιο επίπεδο με την περιοχή που καθαρίζετε για να αποφεύγετε το τέντωμα. Κρατήστε επίσης την πλάτη σας ίσια και αποφύγετε να γέρνετε το κεφάλι σας προς τα πάνω ή προς τα πίσω ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν σφουγγαρίζετε, ξεκινήστε με μικρές περιοχές, πιέζοντας προς τα εμπρός και μετά προς τα πίσω χωρίς να γέρνετε. Εάν χρειάζεται ένα σημείο στο πάτωμα τρίψιμο, τοποθετήστε ένα επίθεμα ή πετσέτες κάτω από τα γόνατά σας και αποφύγετε να φτάσετε πολύ μακριά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Στο μπάνιο, δεν συνίσταται να γονατίζετε, να σκύβετε και να τεντώνεστε. Αντίθετα, θα πρέπει να στέκεστε έξω από τη μπανιέρα με την πλάτη σας ίσια και να χρησιμοποιήστε μια σφουγγαρίστρα για να καθαρίζετε τα πλακάκια και τη μπανιέρα.

*Τα καλά νέα

Ο ανοιξιάτικος καθαρισμός μπορεί πραγματικά να είναι μια καλή σωματική άσκηση. Μπορείτε να κάψετε πολλές θερμίδες ενώ ξεσκονίζετε, σκουπίζετε, πλένετε… Δεν πρέπει όμως να ξεχνάτε να κάνετε συχνά διαλείμματα για ξεκούραση και ενυδάτωση. Επιπλέον, η όλη διαδικασία μπορεί να τονώσει την ενέργειά σας και να σας φτιάξει τη διάθεση. Και ενώ είναι δύσκολο να αποφύγουμε όλους τους μικρούς πόνους που συνοδεύουν αυτές τις αγγαρείες, η τήρηση αυτών των απλών μέτρων προφύλαξης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πιο σοβαρών τραυματισμών.