Η μάθηση και η μελέτη μπορεί να είναι δύσκολες διαδικασίες όταν έχουμε αφήσει κατά πολύ πίσω μας τα χρόνια του σχολείου. Ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά όμως της μακροζωίας είναι η εκμάθηση και η εφαρμογή νέων γνώσεων- δεξιοτήτων. Όταν σταματάμε να μαθαίνουμε, σταματάμε να εξελισσόμαστε και αυτό μπορεί να είναι ένας αργός θάνατος για τον εγκέφαλο και το σώμα μας.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να μάθουμε νέα πράγματα πιο γρήγορα σε οποιαδήποτε ηλικία;

Διαβάστε επίσης: Επαγγελματικοί στόχοι: Γιατί αξίζει να παλεύουμε πιο σκληρά όταν όλα μας πάνε στραβά

5 τρόποι για να μαθαίνετε και να συγκρατείτε πιο εύκολα νέες γνώσεις

#1 Μικρά διαστήματα, περισσότερα διαλείμματα

Υπάρχει ένα… γλυκό σημείο στη μάθηση στο χρονικό πλαίσιο των 30-50 λεπτών. Αφιερώστε αυτόν τον χρόνο στη μάθηση και στη συνέχεια κάντε ένα διάλειμμα 10 έως 15 λεπτά πριν συνεχίσετε σε κάτι καινούριο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιο πιθανό να συγκρατήσετε τη γνώση όταν ασχολείστε για αυτό το χρονικό διάστημα με κάτι συγκεκριμένο καθώς έτσι ενισχύεται η ικανότητά σας να εστιάζετε και να αφομοιώνετε.

#2 Κρατήστε γραπτές σημειώσεις

Αφήστε το laptop και επιστρέψτε στο στυλό και το χαρτί. Καταγράψτε τα σημαντικά σημεία με ένα στυλό διαφορετικού χρώματος ή ένα highlighter και αν μπορείτε να σχεδιάσετε μια ιδέα στο περιθώριο, κάντε το.

Η γραφή τροφοδοτεί την κατανόηση και ενισχύει τις δεξιότητες ακρόασης. Μελέτες από το UCLA και το Πρίνστον διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που κρατούσαν σημειώσεις σε φορητούς υπολογιστές δεν είχαν τόσο καλή απόδοση όσο οι μαθητές που έγραφαν με το χέρι.

Όταν κρατάμε χειρόγραφες σημειώσεις, ακούμε και στη συνέχεια επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες πριν γράψουμε. Όταν πληκτρολογούμε σε ένα φορητό υπολογιστή, καταγράφουμε αυτό που ακούμε χωρίς καμία «αυτοερμηνεία», η οποία είναι σημαντικό εργαλείο της μάθησης.

#3 Χρόνος ξεκούρασης και επαναφόρτισης

Δώστε χρόνο στον εγκέφαλό σας να ξεκουραστεί και να επαναφορτιστεί με τον ύπνο. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που κοιμούνται περίπου 8 ώρες κάθε βράδυ χωρίς διακοπές τείνουν να συγκρατούν καλύτερα ό,τι μαθαίνουν και έχουν την ικανότητα να κατανοούν περισσότερες πληροφορίες, πιο γρήγορα.

#4 Διαβάστε δυνατά

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση ενεργοποιεί τόσο την αίσθηση της όρασης όσο και της ακοής και ως αποτέλεσμα ενισχύεται η μνήμη. Το να ηχογραφείτε τον εαυτό σας διαβάζοντας δυνατά και μετά να επαναλαμβάνετε την ηχογράφηση μία ή δύο μέρες αργότερα, είναι επίσης μια εξαιρετική τεχνική που ενεργοποιεί το μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται έννοιες ακριβώς όπως ένας υπολογιστής αρχειοθετεί πληροφορίες για μελλοντική χρήση.

#5 Ανάλυση και συσχετισμός

Αναλύστε ό,τι μαθαίνετε και συσχετίστε το με αυτά που ήδη γνωρίζετε. Όταν παίρνουμε μια έννοια και τη συνδέουμε με κάτι που ήδη γνωρίζουμε, έχουμε αυτομάτως πιο γνήσιο ενδιαφέρον για αυτό που μαθαίνουμε και η νέα γνώση «κολλάει», όπως πιο απλά θα λέγαμε, στο μυαλό μας.