Το καλοκαίρι είναι γεμάτο με δραστηριότητες, φεστιβάλ, συναυλίες και εκδηλώσεις (και φυσικά κουραστικές δουλειές) που μπορεί να σας κρατούν όρθιους για πολλές ώρες. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πονεμένοι και κουρασμένοι, σαν να πήγατε γυμναστήριο.

Αλλά είναι πραγματικά η ορθοστασία γυμναστική; Η απάντηση είναι: Όχι με την παραδοσιακή έννοια.

Η συνεχής ορθοστασία για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα είναι αναμφίβολα σωματικά απαιτητική. Και σίγουρα η ενεργειακή δαπάνη είναι αυξημένη όταν είστε όρθιοι συγκριτικά με μια καθιστική δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε από το κρεβάτι ή τον καναπέ

Ωστόσο, μια αποτελεσματική προπόνηση περιλαμβάνει δραστηριότητες που ανεβάζουν τους καρδιακούς σας παλμούς και δράσεις που προωθούν την ευελιξία και την κινητικότητα. Η ορθοστασία από μόνη της δεν μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη για το καρδιαγγειακό σας σύστημα με ασκήσεις όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία ή η κολύμβηση.

Ενώ η ορθοστασία στοχεύει στους μύες του κάτω μέρους του σώματός σας, η αντίσταση ή ένταση δεν είναι αρκετή για την ενδυνάμωση και την οικοδόμηση της μυϊκής μάζας. Από την άλλη, η αερόβια προπόνηση είναι σημαντική για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και της συνολικής αντοχής.

Βέβαια, αντίθετα με το να κάθεστε, το να στέκεστε ενεργοποιεί τους μύες των ποδιών, του κορμού και της πλάτης σας για να υποστηρίξει το σωματικό σας βάρος. Αυτό μπορεί βελτιώσει τον μυϊκό τόνο και να συμβάλλει στην καύση θερμίδων. 

Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την καρδιαγγειακή σας υγεία, προωθώντας την κυκλοφορία του αίματος και αποτρέποντας παρατεταμένες περιόδους αδράνειας.

Πώς να ανακουφιστείτε από τον πόνο που συνοδεύει την πολλή ορθοστασία

Παρόλο που τεχνικά δεν πρόκειται για προπόνηση, μερικές φορές η παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πόνο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μυϊκή κόπωση, η έλλειψη κίνησης ή κακή στάση του σώματος.

Παράλληλα, το να είστε στην ίδια θέση συνεχόμενα για ώρες περιορίζει τη ροή του αίματος και μειώνει τις μυϊκές συσπάσεις του σώματός σας. Τότε το σώμα σας συσσωρεύει γαλακτικό οξύ στους μύες, συμβάλλοντας στον πόνο και τη δυσκαμψία.

Η ορθοστασία, μπορεί, ακόμη, να ασκήσει πίεση σε ορισμένους μύες και αρθρώσεις, γεγονός που δας κάνει να αισθάνεστε πόνο την επόμενη μέρα. Αν δεν έχετε συνηθίσει να στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι μύες σας μπορεί να μην είναι προετοιμασμένοι να αντέξουν σε αυτή τη συνθήκη.

Το κλειδί για να αντιμετωπίσετε τον πόνο και τη δυσφορία της ορθοστασίας είναι οι διατάσεις.

Η συστηματική άσκηση με μυϊκές διατάσεις έχει θετική επίδραση σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής σας στήλης.

Ανακουφίζει από την ένταση των καθημερινών δραστηριοτήτων, δημιουργεί ένα αίσθημα αποσυμφόρησης από το στρες, χαλαρώνει τους μυς και μειώνει τους πόνους που οφείλονται σε πιασίματα, έντονη σωματική δραστηριότητα ή υπερβολική καταπόνηση.

Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στη βελτίωση της σωματικής απόδοσης και στην πρόληψη των τραυματισμών, γιατί αυξάνουν την ευκαμψία των αρθρώσεων και την ελαστικότητα των μυών ενώ ανακουφίζουν και από τον πόνο στην μέση.