Αρκεί μια άγρυπνη νύχτα για να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για να αποδίδουμε αλλά και για να νιώθουμε καλά την επόμενη ημέρα. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μακροχρόνια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών και διαταραχών, όπως καρδιακές παθήσεις και άνοια. Τώρα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι σχετίζεται και με την υγεία του εγκεφάλου, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε από νευρολόγους στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Νευρολογικής Εταιρείας, εξετάζει πώς ο καλός ύπνος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον ενώ όπως επισημαίνουν είναι ευεργετικός και για όσους εμφανίζουν ήδη συμπτώματα.

Πώς μας προφυλάσσει ο ύπνος από το Αλτσχάιμερ;

Στην μελέτη τους, οι ερευνητές εξηγούν πως μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου, οι τοξίνες απομακρύνονται από τον εγκέφαλο μέσω ενός συστήματος που οι ίδιοι ονομάζουν γλυμφικό. Αυτή η διαδικασία καθαρισμού είναι μάλιστα, τόσο ισχυρή που ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να κάνει πολλά όσο διαρκεί.

Αυτό το σύστημα «καθαρίζει» τις τοξίνες από τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των επιβλαβών πρωτεϊνών tau και του αμυλοειδούς βήτα, μειώνοντας τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών. Συμβάλλει στην βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία, στην εδραίωση της μνήμης αλλά και στην συναισθηματική ευεξία.

Επιπλέον ο ύπνος έχει συνδεθεί στενά με την ψυχική υγεία, τα συναισθήματα και τις γνωστικές επιδόσεις. Ο βελτιωμένος ύπνος έχει ως αποτέλεσμα την βελτιωμένη ανοσία του οργανισμού, τα μειωμένα επίπεδα στρες αλλά και φλεγμονής.

Όταν κοιμάστε καλά κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και έχετε λιγότερη επιθυμία για υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να ωφελήσει την απώλεια βάρους, αυξάνοντας παράλληλα το κίνητρο για άσκηση.

Με τον βελτιωμένο ύπνο έχει παρατηρηθεί και ο βελτιωμένος έλεγχος των παρορμήσεων (που σας βοηθά να «φρενάρετε» όταν έρχεστε αντιμέτωποι με συναισθήματα φυγής), βελτιωμένη μνήμη και βελτιωμένη ικανότητα μάθησης και διατήρησης πληροφοριών.

Τα μυστικά του ποιοτικού ύπνου

Ιδανικά θα πρέπει να κοιμάστε από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ δίχως διακοπές και με σταθερές ώρες αφύπνισης και ύπνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η δροσερή θερμοκρασία του δωματίου, η αποφυγή του αλκοόλ, της άσκησης, των γευμάτων και οποιασδήποτε διεγερτικής δραστηριότητας πριν τον ύπνο επιτρέπει στον εγκέφαλο να επιβραδύνει και να χαλαρώνει ώστε να κοιμάστε πιο εύκολα.

Μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

  • Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ακόμα και το Σαββατοκύριακο.
  • Κοιμηθείτε σε ένα δροσερό και σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς τεχνητό φως που μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους για περισσότερο.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης μετά τις 3 μ.μ. για να μην διαταράξετε τον ύπνο σας.
  • Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών, όπως τηλεόραση, κινητό ή tablet, για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, μιας και το «μπλε φως» που εκπέμπουν μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.
  • Δοκιμάστε να κάνετε γυμναστική νωρίς το πρωί για να έχετε αυξημένη ενέργεια μέσα στην ημέρα και να κοιμάστε καλύτερα κατά την διάρκεια της νύχτας.