Τα σημαντικότερα συστατικά…

  • Νερό
    Όπως είναι εύλογο, η λεπτόρρευστη σύνθεση του ορού περιέχει περίπου 90% νερό (ενώ η κρέμα περιέχει περίπου 70%), το οποίο είναι εμπλουτισμένο με λιπίδια και υδατοδιαλυτά συστατικά.
  • Ενυδατικοί παράγοντες
    Οι πιο συνηθισμένοι είναι το υαλουρονικό οξύ, η γλυκερίνη, οι πολυσακχαρίτες και οι πρωτεΐνες. Στους περισσότερους ορούς, όλα τα παραπάνω είναι ειδικά επεξεργασμένα σε μικροσκοπικές κάψουλες, ώστε να απορροφώνται έως τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.
  • Αντιγηραντικοί παράγοντες
    Η ρετινόλη, τα πολυπεπτίδια, η ρεσβερατρόλη, αλλά και φυτικά ή θαλάσσια εκχυλίσματα, είναι μερικά από τα συστατικά που έχουν ως στόχο να διεγείρουν τους ινοβλάστες και να αυξήσουν τη μακροζωία των κυττάρων.
  • Αντιοξειδωτικά στοιχεία
    Όπως οι βιταμίνες C και Ε, οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, που εξάγονται κυρίως από φυτικά εκχυλίσματα. Ρόλος τους είναι να προστατεύουν τις ίνες κολλαγόνου από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών και να προφυλάσσουν από την πρόωρη γήρανση.
  • Πηκτικές ουσίες
    Οι οποίες κάνουν πιο ευχάριστη την υφή του ορού και πιο εύκολη την εφαρμογή του.

Τι να προσέξετε…

  • Την αιθυλική αλκοόλη
    Ενώνει τα συστατικά της φόρμουλας και εξασφαλίζει τη γρήγορη απορρόφηση του ορού. Ωστόσο, αν έχετε ευαισθησία, προτιμήστε έναν ορό χωρίς αυτό το συστατικό.
  • Το άρωμα
    Οι περισσότεροι οροί έχουν ελάχιστο άρωμα, για να μην προκαλούν ερεθισμούς.
  • Τη ρετινόλη ή τα AHAs
    Καλύτερα να τα αποφεύγετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για να μην προκληθούν δερματικοί ερεθισμοί.

Οι βασικές απαιτήσεις σας

  • Να θρέφει, όντας ελαφρύς και λεπτόρρευστος.
    Ένας ορός πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και το καλοκαίρι και να ταιριάζει σε κάθε τύπο επιδερμίδας, ακόμα και στις μεικτές ή λιπαρές, χωρίς να πέφτει «βαρύς» ή να δημιουργεί λιπαρότητα και ακμή.
  • Να είναι ευχάριστος στη χρήση.
    Αυτό σημαίνει να μην έχει κολλώδη υφή και να απορροφάται γρήγορα, σε περίπτωση που θέλετε να απλώσετε αμέσως μετά την κρέμα ημέρας ή νύχτας.
  • Να προσφέρει φρεσκάδα, λάμψη και σύσφιγξη στο δέρμα πιο γρήγορα από ό,τι μια κρέμα.
    Η συμπυκνωμένη σύνθεση ενός ορού είναι εξαιρετικά δραστική, γι’ αυτό κοστίζει και πιο ακριβά.

Η γνώμη της ειδικού
«Ο ορός αυξάνει εντυπωσιακά την αποτελεσματικότητα μιας αντιγηραντικής κρέμας, αλλά δεν μπορεί να την αντικαταστήσει, γιατί δεν έχει την πλούσια ενυδατική σύσταση της κρέμας», εξηγεί η δερματολόγος του Ιατρικού Κέντρου & Ινστιτούτου Αισθητικής «Symmetria» κ. Χριστιάνα Ιωσηφίδου. «Αν διανύετε τη δεκαετία των 30, σας αρκεί μια σύνθεση σχεδιασμένη για τις λεπτές γραμμές και τις πρώτες ρυτίδες. Μετά τα 40, επιλέξτε φόρμουλες που προσφέρουν σύσφιγξη και ενισχυμένη ενυδάτωση, ενώ μετά τα 50 δοκιμάστε ορούς που διεγείρουν τους ινοβλάστες και καταπολεμούν τις δυσχρωμίες. Κατά την εφαρμογή, εκτός από το πρόσωπο, μην ξεχνάτε τον λαιμό, το ντεκολτέ, αλλά και τα χέρια», προσθέτει η κ. Ιωσηφίδου.