Πριν από τον 20ό αιώνα, το πολύ λευκό, δέρμα με ορατές τις φλέβες ήταν σημάδι αριστοκρατικής καταγωγής – εξού και η λέξη «γαλαζοαίματος». Με τίμημα την ίδια τους τη ζωή, οι γυναίκες ακολουθούσαν αυτήν την τάση, χρησιμοποιώντας καλλυντικά με μόλυβδο, που έβαφαν την επιδερμίδα τους κατάλευκη σαν μάρμαρο. Ακόμα και βασίλισσες έπεφταν θύματα των καιρών, όπως η Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας. Το ηλιοκαμένο χρώμα ήταν δείγμα ταπεινής καταγωγής, αφού υποδήλωνε τη χειρωνακτική εργασία. Ώσπου, τη δεκαετία του 1920, η Coco Chanel πήγε στη γαλλική Ριβιέρα για διακοπές και έκανε μόδα το μαυρισμένο δέρμα. Η ειρωνεία είναι ότι οι γυναίκες έπεσαν για άλλη μια φορά θύματα της μόδας, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στο δέρμα τους εξαιτίας της έλλειψης προστασίας ή των υπερβολών. Τον 21ο αιώνα, η νέα τάση θέλει το δέρμα μας πρωτίστως υγιές και φυσικά μαυρισμένο.

Ηλιακή ακτινοβολία: Τι γνωρίζετε γι’ αυτήν;
To όνομα UV είναι συντομογραφία της αγγλικής λέξης «ultraviolet», που σημαίνει υπεριώδης (ακτινοβολία). Ανάλογα με το μήκος κύματος και την ενέργειά της, χωρίζεται σε 3 κατηγορίες:

UVA: Λειτουργεί ύπουλα, γιατί διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, προκαλώντας φωτογήρανση. Ως ένα βαθμό συνδέεται με την καρκινογένεση.

UVB: Λόγω της μεγαλύτερης ενέργειας που εκπέμπει, προκαλεί ηλιακό έγκαυμα, βλάβες στο DNA των κυττάρων (μεταλλάξεις) και συνδέεται άμεσα με την καρκινογένεση.

UVC: Θεωρείται κυτταροκτόνος και χρησιμοποιείται για την αποστείρωση χώρων και εργαλείων.

Ωστόσο, ο ήλιος έχει και τα θετικά του, γι’ αυτό άλλωστε τον αποκαλούν ζωοδότη. Η κύρια ευεργετική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι η σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για υγιή, δυνατά οστά, και η θετική επίδραση στον ψυχισμό μας, αφού ενεργοποιεί τις ενδορφίνες, τις ορμόνες της ευτυχίας. Απολαύστε, λοιπόν, τον ήλιο με γνώμονα πάντα την προστασία και την ασφάλειά σας.

Προστασία & πρακτικότητα

Αν ασχολείστε με τα σπορ στην παραλία ή απλώς βαριέστε τη διαδικασία της επάλειψης του γαλακτώματος, δοκιμάστε τη μορφή σπρέι, που προσφέρει εύκολη και γρήγορη εφαρμογή. Εξελιγμένες αντλίες που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη πίεση και ειδικά μπουκάλια που ψεκάζουν ακόμα και ανάποδα καλύπτουν «δύσκολα» σημεία, όπως η πλάτη.

1. Aντιηλιακό Γαλάκτωμα Spray, με SPF 30, 15,50€, της Solène
Ένα από τα καλύτερα αντιηλιακά της χρονιάς, από μια ελληνική εταιρεία με διεθνείς προοπτικές. Έχει ένα καινοτομικό φυτικό σύμπλεγμα, το C4 Carrotenoids, που προστατεύει την επιδερμίδα σε 4 επίπεδα.

2. Gold Protection, με SPF 20, 12,90€, της L’Oréal Solar Expertise
Λάδι προστασίας και ομορφιάς ενάντια στη φωτογήρανση, το οποίο χαρίζει χρυσαφένιο μαύρισμα. Το μεγάλο του ατού είναι ότι δεν κολλάει.

3. Σπρέι Pure & Sensitive, 17€, της Nivea Sun
Χωρίς χρωστικές, συντηρητικά ή αρώματα, αυτό το σπρέι είναι ιδανικό για την πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα. Έχει υψηλές ποσότητες αντιηλιακών φίλτρων και εκχύλισμα aloe vera.

4. Sun Screen Mousse, με SPF 30, 23,65€, της Frezyderm
Απολαυστικός αντιηλιακός αφρός που απλώνεται τέλεια σε πρόσωπο και σώμα και είναι ανθεκτικός στο νερό. Θωρακίζει το κυτταρικό DNA και προστατεύει τα βλαστοκύτταρα.

Προστασία & λάµψη

Οι… ανυπόμονες που θέλουν να μαυρίσουν γρήγορα ας ψάξουν για αντιηλιακά που αναγράφουν στη συσκευασία τους τις φράσεις «fast tan optimizer» ή «tan activating». Πρόκειται για συμπλέγματα με φυτικά εκχυλίσματα, π.χ. από πορτοκάλι, άνθη πλουμέριας κ.ά., ή με πεπτίδια, τα οποία ενεργοποιούν την παραγωγή της μελανίνης, ώστε το δέρμα να χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να μαυρίσει. Για να κολακεύσετε ή να κάνετε το μαύρισμά σας πιο λαμπερό, επιλέξτε συνθέσεις με ιριδίζοντα στοιχεία, π.χ. σκόνη από επιχρυσωμένα μαργαριτάρια, που αντανακλούν το φως.

1. Golden Protect με SPF 30, 14,50€, της Garnier Ambre Solaire
Γαλάκτωμα υψηλής προστασίας που χάρη στο ενυδατικό λάδι από εξωτικό monoi έχει ένα από τα πιο αισθησιακά αρώματα αντιηλιακών. Η σκόνη από επιχρυσωμένα μαργαριτάρια φωτίζει την επιδερμίδα και κολακεύει το μαύρισμα.

2. Ηybrids, Αbsolute Bronzing Boost, με SPF 15, 35€, της Murad
Για να αποκτήσετε γρήγορα ηλιοκαμένη όψη, δοκιμάστε αυτήν τη μη λιπαρή σύνθεση που προστατεύει από τις ακτίνες UV και ενισχύει την ικανότητα του δέρματος να παράγει ομοιόμορφο χρώμα. Παραγγείλτε το από το e-shop www.murad.gr.

3. Sunific 1 Solaire, με SPF 30, 25€, της Lierac
Ιριδίζον γαλάκτωμα σώματος σε μορφή σπρέι. Έχει αντιηλιακή και αντιγηραντική φόρμουλα, ενώ χάρη σε ένα πεπτίδιο ενεργοποιεί το μαύρισμα.

4. Sun Beauty, Satin Sheen Oil Fast Tan Optimizer, με SPF 30, της Lancaster
Η εταιρεία-εγγύηση στα αντιηλιακά λανσάρει ένα νέο λάδι υψηλής προστασίας, χωρίς οινόπνευμα, που ενισχύει τη φυσική διαδικασία σύνθεσης της μελανίνης και πετυχαίνει ομοιογενές, βαθύ μαύρισμα σε συντομότερο χρόνο.

Προστασία & αντιγήρανση

Οι συνθέσεις των αντιηλιακών αυτών εκτός από φίλτρα υψηλής προστασίας περιέχουν και ουσίες που συγκρατούν την υγρασία μέσα στο δέρμα, όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, καθώς και ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες που ενισχύουν την άμυνα του δέρματος και ενεργά φυτικά συμπλέγματα που δρουν κατά των δυσχρωμιών. Τα αποτελέσματά τους σε in vivo τεστ είναι εντυπωσιακά. Όχι μόνο προστατεύουν το δέρμα επαρκώς από τη φωτογήρανση, αλλά το διατηρούν και καλά ενυδατωμένο και ελαστικό. Συμπέρασμα: Τα νέα αντιηλιακά συναγωνίζονται μερικά από τα καλύτερα προϊόντα αντιγήρανσης.

1. Soleil Protection, Αnti-Age, με SPF 50+, 17,90€, της Roc
Bελούδινη σύνθεση με τρία καινοτομικά φίλτρα προστασίας και ενεργό σύμπλεγμα σόγιας, που ρυθμίζει την παραγωγή μελανίνης και δρα κατά των καφέ κηλίδων.

2. Heliοderm, με SPF 50, 19,95€, της Castalia
Πολύ καλό λεπτόρρευστο αντιηλιακό προσώπου με φυσικά ορυκτά φίλτρα, αντιερεθιστικά και καταπραϋντικά συστατικά. Ιδανικό για την υπερευαίσθητη, μη ανεκτική επιδερμίδα.

3. Capital Soleil, Emulsion Anti-Brillance, με SPF 50, της Vichy
Το νέο αντιηλιακό προσώπου, αν και έχει υψηλό δείκτη προστασίας, χαρίζει ματ αποτέλεσμα χωρίς να αφήνει λευκά κατάλοιπα στην επιδερμίδα.

4. Diadermine Lift+ Sun Protect SPF 30, 16,40€, της Diadermine
Αντιγηραντική αντιηλιακή κρέμα με ενισχυτικό κολλαγόνου, υψηλό SPF και αντιγηραντικό σύμπλεγμα. Προσφέρει σύσφιγξη, προστασία από τον ήλιο και πρόληψη ενάντια στις καφέ κηλίδες.

Προστασία & οικολογική συνείδηση

Ξέρατε ότι η θαλάσσια λεβάντα, το καρυδέλαιο, το φυσικό φίλτρο οξείδιο του ψευδαργύρου προστατεύουν αποτελεσματικά από τις ακτίνες UVA και UVB και ότι η πρόπολη, η βιταμίνη Ε, το έγχυμα πράσινου τσαγιού και το λυκοπένιο είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από τη φωτογήρανση; Ακόμη, γνωρίζατε ότι το πλούσιο σε φλαβονοειδή πορτοκάλι επιταχύνει τη διαδικασία του μαυρίσματος; Όπως καταλαβαίνετε, μια σειρά από «πράσινα» αντιηλιακά χωρίς parabens, συντηρητικά, χρωστικές και άλλες χημικές ουσίες καλύπτουν κάθε ανάγκη σας και επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η φύση είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης της κοσμετολογίας.



1. Διάφανο Αντιηλιακό Σώματος Καρυδιά & Καρύδα, με SPF 20, 15,40€, της Κοrres
Τα βιολογικής προέλευσης έλαια από καρύδι και καρύδα προστατεύουν και ταυτόχρονα ενυδατώνουν. Αν και έχει τη μορφή λαδιού, απορροφάται αμέσως.

2. Aντιηλιακό σώματος Lavender Sun Screen, 22€, της Neal’s Yard Remedies
Οργανικά πιστοποιημένο αντιηλιακό που μπλοκάρει την υπεριώδη ακτινοβολία. Περιέχει βιολογικό βούτυρο από βουτυρόσπερμο μαζί με έλαια από ηλιοτρόπιο και σουσάμι. Παραγγείλτε το από το e-shop www.organicbeauty.gr.

3. Αντιηλιακό Ενυδατικό Γαλάκτωμα με SPF 20, με ηλίανθο, λάδι ελιάς και αλόη, 13,90€, της Macrovita
Ελαχιστοποιεί την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και αναζωογονεί την επιδερμίδα χάρη στα πλούσια ενυδατικά και αντιοξειδωτικά συστατικά του.

4. Αντιηλιακό Γαλάκτωμα Προσώπου και Σώματος Suncare, με SPF 30, 21,50€, της Apivita
Eξαιρετικό αντιηλιακό με 84% φυσική σύσταση και με πρωταγωνιστές τη θαλάσσια λεβάντα και την πρόπολη. Είναι υποαλλεργικό και ανθεκτικό στο νερό.